Witam,
W dniu dzisiejszym po przekręceniu i odpaleniu auta zapaliła mi się kontrolka od poduszki powietrznej.
Podłączyłem się pod kompa i sprawdziłem błąd. Komp wyświetla mi zbyt wysokie ciśnienie poduszki po stronie kierowcy. Próbowałem go skasować lecz nie mogę.
Co może być przyczyną tego błędy?
Sprawdz przewody laczace poduszke kierowcy z centralka air bag , po zdjeciu oslony kolumny kierownicy , na zoltym przewodzie bedzie widoczna kostka laczaca przewody od poduszki kierowcy.Oczywiscie rob to na odlaczonym aku , pozniej podlacz kompa i sprobuj skasowac blad.
(Komp wyświetla mi zbyt wysokie ciśnienie poduszki) - blad w tlumaczeniu komunikatu , komputer nie sprawdza cisnienia poduszki , tylko opor elektryczny obwodu , moze byc za wysoki , czyli nie ma tzw. czystego przejscia.
Ostatnio edytowane przez jacek1968 ; 27-06-2010 o 10:28
Świeta racjatylko kasowanie na kompie . a najlepiej kable pod fotelem zlutowac na stałe i mieć problem z głowy
pozdrawiam
mi sie trzy dni swiecila kontrolka od poduszek. poruszałem kostka pod fotelem kierowcy i na drugi dzień zgasła. na razie się nie pali więc może będzie dobrze
Cześć wszystkim. Otóż zapaliła mi się też ta kontrolka :-( w programie alfaobd nie pokazuje żadnych błędów .Napisze ktoś gdzie znajdę kostki od poduszek i kurtyn? Te pod fotelami to wiem, ale jeszcze podobno gdzieś są pod wykładziną przy prawym nadkolu, ale nie mogę ich zlokalizować
W 156SW zlacze poduszek jest w bagazniku pod schowkami (lewy/prawy)
U mnie też świeciła poducha, na kompie wyszło zbyt wysokie ciśnienie poduchy po stronie kierowcy, po skasowaniu na kompie błąd powracał, znalazłem na necie gdzie są wtyczki od kurtyn (po prawej stronie po zdjęciu obicia bagażnika) i tu zonk, nie ma ani jednej wtyczki, wziąłem poruszałem tymi kablami dosyć energicznie i po odpaleniu samochodu błąd zniknął![]()
W CW nie znalazlem kostek w bagażniku pod wykładziną, ale rozłączylem te pod fotelami i potraktowalem je środkiem do czyszczenia styków KONTAKT.... kontrolka zniknęła :-)