moja Alfe posiadam od okolo miesiaca i zauwazylem ze temperatura silnika na wskazniku zawsze wynosi 70 stopni, to chyba nienormalne prawda?
w punto 1,9 jtd normalnie nagrzewa mi sie do 90 stopni.
co myslicie termostat?
moja Alfe posiadam od okolo miesiaca i zauwazylem ze temperatura silnika na wskazniku zawsze wynosi 70 stopni, to chyba nienormalne prawda?
w punto 1,9 jtd normalnie nagrzewa mi sie do 90 stopni.
co myslicie termostat?
Przypadłość wszystkich samochodow koncernu Fiata a w szczegulnościu Alfy Romeo... i miojej niestety też
Termostat - ok 100-150 zł
Wymiana - ok 100 zł
Jest też podobno alternatywa - wymiana czujnika w termostacie (ok 15 zł w ASO) ale jaki to dokladnie czujnik.... tyle pamiętam ze wcześniejszych postów.
Proponuje opcję szukaj - dużo już my pisaliśmy na ten temat![]()
szukalem ale w wiekszosci sa tematy o przegrzewaniu
matko boska - wymiana 100zł ??
ja to robię za 4 paka a u siebie za free :-)
termostat do jtd trochę więcej kosztuje niż poczciwy vernet do ts'a
a co do alternatywy - nie tyle czujnik jest alternatywą co może być przyczyną błędnych wskazań nawet gdy sam termostat jest ok
wymiana czujnika polega na wypięciu wtyczki , wykręceniu starego i wkręceniu nowego i wpięciu wtyczki - więc nawet te 15zł to dużo za dużo skoro samemu można to zrobić pod marketem w 5 minut :-)
czujnik temp - ok 40-50zł
o 70 stopniach też są - na pewno
ja wymieniłem kpl - czyli zarówno czujnik jak i termostat
jak masz kogoś w okolicy z kompem to sprawdź rzeczywistą temperaturę i możliwe że wyjdzie tylko czujnik do d.... i podaje złe wskazania a sam termostat będziesz miał dobry
Jeśli za 70st przyjąłeś "drugą kreskę" na wskaźniku kabinowym (pomiędzy 50st a 90st) to każdy M-Jet jakim jechałem na włączonej klimie wyposażony w oryginalny termostat - tak właśnie wskazywał. Nic nie kombinuj - dla pewności podepnij samochód pod kompa i sprawdź temperaturę.
U mnie wygląda to tak, że przy normalnej jeździe wskazówka trzyma "drugą kreskę" - na komputerze jest wówczas 82-84st (przy ok 82 otwiera się termostat).
Gdy ostro pojeżdżę wskazówka wędruje w górę i dopiero do akcji wkracza wentylator utrzymując temperaturę na poziomie 92st.
Wg. mnie masz sprawny samochód.
Podawalem ceny wymiany w ASO tak dla jasnosci sytuacji
Co do termostatu to proszę bardzo:
http://allegro.pl/termostat-alfa-rom...170904648.html
Nie bardzo tylko moge znaleźć ten czujnik...
A gdzie on się znajduje w samochodzie??? I czy jest jakiś sposób, żeby wywęszyć co zepsute - termostat czy czujnik??? komp trochę drogo wyjdzie = czujnikowi
Nie wprowadzaj mętliku. Kolega ma 16V.
To jest właściwy termostat:
http://allegro.pl/termostat-alfa-rom...194302225.html
Później przychodzą upały i zakładają tematy pt. "alfa się grzeje...".
Ale kto co woli... Zaraz odezwą się użytkownicy JTDków z vernetami, więc od razu napiszę. Jeśli nie przeszkadza Wam jeżdżenie z załączonymi wiatrakami chłodnicy, to powodzonka.
Hmm - u mnie to raz było 90 C jak się chłodnica spier...a teraz jak ganiam po mieście to i 70 st. ciezko uzyskać chyba, że dłużej albo ostro w pedał... i co wymienić czujnik czy termostat a moze to i to
---------- Post dodany o godzinie 13:35 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:31 ----------
Fakt - moje przoczenie patzryłem pod siebieA tak apropo to z dwojga złego to chyba lepiej jak samochód niedogrzany jak przegżany jak Wy sądzicie???
TWARDY masz racje, pytalem mechanikow w pobliskim ASO i musze wpasc na podpiecie do kompa i sprawdzenie rzeczywistej temp, bo podobno 99% alfinek w JTD wskazuje 70'C, nie mniej jednak jest to irytujace bo nie wiem kiedy moge ja przepedzic bez wyrzutow sumienia skoro ciagle mi sugeruje ze jest niedogrzana ;/
---------- Post dodany o godzinie 15:26 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:23 ----------
aha Bocian czy u Ciebie po wymianie pokazuje 90'C???