Witam. Mam problem z klimatyzacją w mojej alfie 156 1,9 JTD 1998r. Problem polega na tym, że po włączeniu silnika od razu powinna zadziałać klimatyzacja. Czasami oczywiście się włącza ale czasem jest tak, że dopiero po kilkudziesięciu minutach jazdy lub bardzo często wcale. Nawet jeśli nie włącza się od razu, próbuję ją włączyć za jakiś czas ale to nie pomaga. Po prostu musi działać od zapalenia silnika, żeby działa już później, niestety zazwyczaj tylko do zgaszenia silnika. Cały układ jest szczelny, klimatyzacja niedawno nabita i odgrzybiona. Dodam jeszcze, że gdy działa, chłodzi prawidłowo. Szukałem podobnego problemu na forum ale nie znalazłem identycznego. Byłem w profesjonalnym zakładzie do klimatyzacji ale ten nic nie stwierdził. Wyczytałem na forum, że można spuścić trochę czynnika ale fachowiec powiedział, że to nic nie da, nie wiem dlatego czy opłaca się to robić ? Będę bardzo wdzięczny za pomoc, bo jest to problem który na prawdę potrafi zdenerwować, ma się klimatyzację w aucie a nie można z niej korzystać![]()