Od kilku dni przygasają mi światła i wszystko na desce.Delikatnie przygasają,takie pulsowanie.?Jaka może być przyczyna?? Przygasanie raz jest raz nie ma.Ale jak już wystąpi to czas trwania tego zjawiska jest dłuugi.
Od kilku dni przygasają mi światła i wszystko na desce.Delikatnie przygasają,takie pulsowanie.?Jaka może być przyczyna?? Przygasanie raz jest raz nie ma.Ale jak już wystąpi to czas trwania tego zjawiska jest dłuugi.
Ja miałem podobnie tylko że jeszcze silnik nie równo pracował i kontrolka od ładowania akumulatora gasła po przegazowaniu. Wymieniłem diody w alternatorze i wszystko gra.
Z zawopdowego punktu widzenia radze (zanim wymienisz, diody, regulator napiecia a w konsekwencji caly alternator):
1. przeczysc klemy (dokladnie) i koncowki aku i zabezpiecz przed utlenianiem (np. wazelina techniczna)
2. od minusa aku idzie kilka kabli. Sprawdz, ktory jest przykrecony do karoserii, a ktory do silnika. Odkrec oba, wyczysc z rdzy, przykrec ponownie i zabezpiecz (jak w pkt. 1)
3. Naladuj prostownikiem aku.
I teraz ciesz sie, ze przygasanie juz nie wystepuje w Twoim aucie.
Jakie wartości ma alternator do 1.9Jtd 98r. bez klimy....100A czy 120A ?? (może zle coś oznaczam ale wiecie o co chodzi) Firma to chyba Magnetii manareli wię to chyba orginał....."Przystępuje do wymiany i jest używany od punto2 1.9JTD wię będzie chyba pasował tylko co do tych wartości chciałem sie upewnić.. Czy będzie różnica jeżeli zamiast 100A zamontuje 120A albo odwrotnie??