W AR146 jest błąd w instalacji podłączenia tylnych głośników - są one w przeciw fazie w stosunku do przednich (ich bieguny są podłączone na odwrót). Skutek jest taki, że przy balansie przód-tył w pozycji "0" (lub jak kto woli 1/1) basy znoszą się wzajemnie.
Poznać można to w prosty sposób: zamykamy wszystkie drzwi i okna, włączamy LOUD i basy podkręcamy na max; teraz balans - najpierw tylko przednie głośniki (1), potem wszystkie (2), a na końcu tylko tylne (3). Jeśli w 1 i 3 basy będą OK a w pozycji 2 wyraźnie osłabną, to znaczy że tylne głośniki są podłączone na odwrót.
Operacja jest prosta i zajmuje raptem 10 min.
Należy:
- wyłączyć radio z zasilania lub wypiąć z radia kostkę z głośnikami (ewentualnie wyciągnąć tylko sam panel z radia na czas operacji, aby odbiornik był wyłączony)
- zdjąć maskownice tylnych głośników (podważając dwa zaczepy na godzinie 4 i 8)
- odkręcić cztery śrubki mocujące głośnik i zaznaczyć (zapamiętać) w jakiej pozycji był głośnik (kostka połączeniowa powinna się znajdować u góry)
- wypiąć żółte kostki z głośników i podważyć dwa zaczepy aby się dostać do konektorków
- oba konektorki zamienić miejscami
- złożyć wszystko w odwrotnej kolejności.
U mnie po tej operacji pojawiły się takie basy, jakbym woził woofera w bagażniku :-) To samo zrobiliśmy w drugiej 146 MY99. Dostałem również sygnały od właścicieli 146 boxer i 146 Gamma 97, iż po mojej informacji sprawdzili i również potwierdzili ten błąd w instalacji. Tak wiec jest duże prawdopodobieństwo, iż dotyczy to wszystkich wersji 146. Fabryczne głośniki w 146 są - jak się okazuje - całkiem niezłej jakości, więc ja po tej "operacji" zrezygnowałem z wymiany ich na inne, choć już niewiele brakowało ;-)