Ostatnio edytowane przez karmal ; 14-09-2010 o 08:22
Witam ponownie :-)
Z lekkim opóźnieniem wracam do kwestii instalacji B&M w aucie. Pozostaje mi jednak parę kwestii:
Moje autko jest z początku produkcji tj. z 2005 roku, i jest wyposażone w radio które nie wspiera nawet MP3. Czy w związku z tym powinienem się spodziewać jakichś dodatkowych problemów czy może sam moduł jest kompatybilny z dowolnym modelem wbudowanego radia?
Jeżeli już jesteśmy przy radiach, czy da radę skonfigurować to tak żeby działało razem z oryginalną Nawigacją Connect Nav? Rozważam także zamianę Radia na Nawigację ze względu na obsługę MP3, i przyzwoite pokrycie map w najnowszych wersjach.
Dodatkowo wydaje mi się że po najnowszym lifcie dostępna jest nowa nawigacja kolorowa które może być kompatybilna z B&M, czy ktoś może to potwierdzić?
Czy macie może numery komponentów wchodzących w skład B&M?
Wiem że trzeba:
Moduł B&M
Mikrofon wraz inną wersją lampki podsufitki z przodu
Gniazdo USB / wyściółka schowka
Okablowanie
Zapomniałem o czymś może? Jakiej ceny mogę się spodziewać jeżeli chciałbym kupić nowe komponenty?
Na koniec kwestia mrugającego licznika. Czy ktoś potwierdził że da się przeprogramować body i licznik tak żeby nie mrugało lub aktywować dodatkowe moduły oprogramowania body bez posiadania softu z innego auta które akurat jest skonfigurowane tak jak nasze tyle że z B&M (powraca tu kwestia wczesnego rocznika mojej Belli i obaw czy po mieszaniu przy sofcie body autko nie będzie marudziło)?
Ewentualnie czy da radę zastosować trik z instalacji nawigacji w Stilo, gdzie instalowało opóźniacz który dawał Navi trochę czasu zanim odpaliła tak że uruchamiała się już po autodiagnostyce body komputera?
Dla mnie osobiście brzmi to trochę abstrakcyjnie.... żeby nie powiedzieć, że jest awykonalne.
Niemniej jednak jestem bardzo ciekawy i szczerze kibicuję takim modyfikacjom, także powodzenia i daj znać jeśli się uda!![]()
Pozdrawiam Camil
Noe9
Jak ci już pisałem potrzebne jest radio które ma odpowiednie wejście (piny) po których idzie sygnał z blu@me do głośników (wyciszając radio), lampka nowa nie jest potrzebna tylko sam mikrofon (ale nie wiem czy można kupić go osobno) (mam trzy lampki każda ma miejsce na mikrofon) o oprogramowaniu ci pisałem
Krótka wizyta w serwisie w Łodzi i standardowe "nie da się". Panowie nie chcieli się podjąć tematu nawet "po godzinach" ponieważ jak twierdzą trzeba nowe body (nie mogą/nie potrafią uaktualnić oprogramowania w obecnym) a że przy starym nawet po założeniu centralki B&M nie będzie działać... Znacie może kogoś z Łodzi bądź okolic kto by się był tego w stanie podjąć (włącznie z aktualizacją oprogramowania body i licznika)?