Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Zestaw głośnomówiący NOKIA

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie Zestaw głośnomówiący NOKIA

Panowie mam w swojej Belli zestaw głośnomówiący do telefon NOKIA.
    Ja wogóle tego nie używam (preferuje SAMSUNGA) pozatym nie podoba mi się taka cegła przy kokpicie

Problem jest w tym, że mam łapki jak grabarz i jak zaczne demontować poszczególne elementy to połowe albo i wszystkie połame...

Więc czy można podejsc do tematu, że tak powiem na żywioł z nożyczkami i upierdzielić te kable??? - czy w tym wypadku oryginalne radio się nie rozkoduje albo coś. Bo znajomy tak zrobil w Passacie i było po radyjku...

Czy puźniej ja będe ciągnoł za te kable to je wyciągne jak sądzicie???

Miki74_06
    Gość

Domyślnie

Upierdzielić kable możesz, z radiem nie powinno się nic stać ale nie ciągnij za kable po odcięciu bo wtedy możesz sobie narobić kłopotu. Może Twój kolega tak zrobił w passacie. Masz pewnie stary zestaw do noki więc głośnik masz zamocowany osobno, ewntualnie z kostki Iso radia masz podpięte zasilanie oraz wyciszenie radia i tyle. Jednak poplecam spokojny demontaż, który jest raczej banalny i szkoda odcinać. Lepiej zdemontuj i sprzedaj albo komuś sprezentuj. Są ludzie co szukają takich zestawów.

siweczek25
    Gość

Domyślnie ............

Jestem ciekaw jak sobie z tym poradzisz-czekam na odp bo mam ten sam problem.

Mieszka w
    EŁK
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Miki74_06 Zobacz post
    Upierdzielić kable możesz, z radiem nie powinno się nic stać ale nie ciągnij za kable po odcięciu bo wtedy możesz sobie narobić kłopotu....
    Kumpel nie ciągnął za kable tylko ucioł ale on miał system BOSE na full wypasie (radyjko samo się pogłaszało jak przyśpieszał i cichło jak zwalniał - teraz już tak nie ma

U mnie sprawa wygląda następująco mikrofon jest na górze srodkowym światełku wewnętrznym.
    Cała stacja jest wkładana więc chociaż to dobre nie będzie dziur
    A głośnik jest jakby nad progiem pasazera pod schowkiem.

Wiem, że lipa tak ciąc tym bardziej, że jakieś kable pozostaną a ja tak nie lubie ale mam łapki jak słoń i ciemno ja to widze tak jeszcze myśle czy ten zestaw da się jakoś rozkręcić, tak, żeby kable schować a reszte do garażu. ale pewnie tam lutowane.

Miki74_06
    Gość

Domyślnie

Wszystko jest spinanne na wtyki no może poza 2 kabelkami od prądu i wyciszenia radia(te ewentualnie mogą być dolutowane do kostki od radia). Resztę demontuje sie łatwo i nic nie terzba ciąć.

Miki74_06
    Gość

Domyślnie

Jak podejrzewam masz taki zestaw więc znajdź centralkę i poodpinaj kabelki jak nie chcesz jej demontować z auta.

Mieszka w
    EŁK
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Miki74_06 Zobacz post
    Jak podejrzewam masz taki zestaw więc znajdź centralkę i poodpinaj kabelki jak nie chcesz jej demontować z auta.
    Ta to będzie cos w podobie - mikrofon to bym zostawił bo mało widoczny i nie przeszkadza od stacji idą 2 kabelki jeden da się odpiąć ale ten drugi to jakby na stałe i podobnie jest z tym do głosnika.
    Nom dzisiaj będe cudował. Pozdrawiam!!!
    P.S. A jak sądzisz gdzie moze być ta centralka??? raczej na zewnątrz czy pod plastikami???
    Ostatnio edytowane przez SEBEK ; 01-06-2010 o 05:47

Miki74_06
    Gość

Domyślnie

Centralkę szukaj pod przenią konsolą(najlepiej popatrz w którą stronę jest puszczony kabelek od mikrofonu to po tej stronie będzie centralka), obstawiam od strony pasażera bo tam zazwyczaj się ją montuje w pobliżu radia do którego się zresztą trzeba dopiąć. Mikrofon łatwo zdemontować bo zapewne masz go na albo koło lampki oswietlenia u góry i to jest jeden kabelek z wtyczką typu jack.

lotnik911
    Gość

Domyślnie

Witam mam jakiś mikrofon na tych lampkach u góry i na przedniej szybie z prawej strony przyklejona tak jakby jakaś antenka.
    rozebrałem przednie słupki żeby zobaczyć gdzie te kabelki prowadzą i patrze i prowadzą one aż pod nogi pasażera z przodu .

Więc pod nogami pasażera podkręcałem takie osłony te z przodu i te z boku przy zapalnice , w końcu gdy to pościągałem zobaczyłem że jeden kabelek jest podpięty do takiej dziwnej skrzynki z napisem nokia którą znalazłem pod panelami sterującymi nawiewami są na niej różne wejścia.Jest coś podpięte jeckiem, ale nie wiem prowadzi on gdzieś w góre pod panel sterujący nawiewami , zaraz obok jest drógi podłączony jeck który prowadzi właśnie do tego mikrofonu,a z antenki wychodzi kabelek ale jest nigdzie nie podpięty z takim dziwnym wejściem tak jakby trzebyło to np. włożyć w odpowiednie miejsce i ma to taką swoją zakrętke żeby sie nie odkręciło.

Wiem że ciężko będzie coś zrozumieć z tego co napisałem ale próbuje sie dowiedzieć jak to podłączyć żeby działało może ktoś mi pomoże.

Koleś od którego to kupowałem to też mówił że to jest zestaw głośno mówiący.

marcinc
    Gość

Domyślnie

Spisz symbol tej "dziwnej skrzynki z napisem Nokia" to wtedy podam Ci rozpiskę jak powinno to być podłączone. Jeżeli będzie to nowsza centralka to będzie możliwość połączenia przez bluetooth, jeżeli coś starszego to tylko przez dedykowany uchwyt do telefonu który może nie być dostępny dla Twojego telefonu.

Generalnie po tym co napisałeś:
    1. Jack który prowadzi "gdzieś w górę" jest podłączone albo do instalacji z radia, albo do zewnętrznego głośnika.
    2. Kabel z antenki podłącza się do uchwytu na telefon.