witam wszystkich. nie działa u mnie sensor deszczu (ta opcja wycieraczek)
chciałbym zapytać , od czego zacząć wyszukiwanie awarii ,żeby nie błądzić bez celu. pozdrawiam
witam wszystkich. nie działa u mnie sensor deszczu (ta opcja wycieraczek)
chciałbym zapytać , od czego zacząć wyszukiwanie awarii ,żeby nie błądzić bez celu. pozdrawiam
Od połączeń.
Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T
a jakie objawy? i czy znasz zasadę działania czujnika opadów czyli kiedy i jak on działa?
wiem co prawda tyle co poczytałem tutaj na forum. włączam w pozycję I i chyba trzeba pokrętło regulacji prędkości przekręcić. na deszczu nie zadziałało. próby wody ze szklanki jeszcze nie robiłem. gdzieś czytałem ,że po włączeniu wycieraczki powinny raz przetrzeć szybę i zatrzymać się do momentu pojawienia się deszczu. kupiłem auto niedawno i powoli odkrywam co jest spiepszone.
a jesteś pewien że masz czujnik opadów, bo nie wszystkie piękne go mają.
mam,napewno mam. poczytałem jak to wygląda i znalazłem to u mnie. no ale nie działa. czytałem o jakimś żeliku który wstrzykują i takie tam. jak możesz opisz mi krok po kroku jak to uruchomić , może jest sprawne tylko ja mam defekt. / sorry ,że tak poźno odpisuje , ale długo pracuje/
u mnie czujnik deszczu też nie działał, gdy się bliżej przyjrzałem czujnikowi u kolegi (co prawda w a8) zauważyłem, iż jego czujnik przylega do szyby wszystkimi krawędziami czego o moim nie można było powiedzieć dopiero po zdemontowaniu i dokładnemu założeniu go działa, uważaj! nóżki czujnika które mają chwycić szybę są bardzo delikatne (jedną złamałem) po bokach są takie dźwignie jak je się wyciągnie odchylają te nóżki a po złożeniu ich zaciskają te nóżki.,
Jeszcze należy zsynchronizować szybę z czujnikiem, temat jest na forum
http://www.forum.alfaholicy.org/166/...a_deszczu.html
jest tylko jeden warunek: czujnik elektrycznie musi być sprawny, oczywiście