Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 118

Temat: Amortyzatory tylne SW - jakie???

Użytkownik Romeo Avatar 156X
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    była 156SW JTD jest 159SW 1,9 JTD 8V 2008r.

Domyślnie

sprawa posuwa się do przodu, mam już wszystko, dziś dokupiłem w ADFie podkładki pod sprężyny a kurier dostarczył ściągacze do sprężyn, chciałem sobie to wszystko tak na szybko poskładać i zonk... nie wiem może tak ma być... chodzi o to że nakrętka dostarczona razem z amortyzatorem ta która łapie wszystko w kupę nakręcana na nagwintowany tłok nakręca się z bardzo dużym oporem... czy tak ma być że ta śruba dlatego się tak nakręca by później sama z siebie się nie odkręciła - pytam bo nie chce nie daj Boże zepsuć gwintu na amorkach - może dla wielu z Was do śmieszne pytanie ale wolałem zapytać niż później... wiecie.

Fotka nakrętek

---------- Post dodany o godzinie 23:13 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:20 ----------

ok już wszystko wiem - wujek Gugiel mi pomógł - nakrętka samokontrująca

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar badylek_4
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Była 156 1,9 JTD 8V w sedanie, obecnie jest Alfa FL 156 Sportwagon 1,9 JTD 16V 140 KM

Domyślnie

Ostatnio siedział troszkę na allegro i znalazłem takie amorki .http://moto.allegro.pl/amortyzator-m...226657033.html co myślicie o tym ??

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

ja właśnie kupiłem monroe tyle że dałem 195,- za sztukę ... po zdjęciu nie poznam bo na aukcji jest fotka jakiegoś innego amorka...

tu masz linka do tych które kupiłem

http://allegro.pl/monroe-amortyzator...231335386.html

póki co nie mogę za wiele powiedzieć bo założyłem je w sobotę tj. kilka dni temu...

ViP Maniak resoraków Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9

Domyślnie

Ja też tydzien temu zmieniłem amorki z tyłu.. Już gdzies pisałem, że auto jakoś myszkuje tyłem na nierównościach.. i dopatrzyłem się, że jeden amorek jest rozlany, ehh w 6-cio letnim aucie.. Całe szczęście, że nie siedzi Nivo u mnie.. Kupiłem Monroe.. chyba po 250zł/szt.. zawiozłem do mechanika, który liczył na szybką wymianę.. ale nie było tak łatwo.. Okazało śię, że dolne śruby, które trzymają wahacze poprzeczne zazem z amorkiem, wogóle nie dadzą się ruszyć.. tulejki metalowe na tych srubach kompletnie się zapiekły.. Ćóż, trzeba było grzac palnikiem ale.. musiałem jeszcze kupic 4 tulejki wahaczy, bo oczywiscie gumy nie wytrzymały temperatury. Tulejki kupiłem w Inter Carsie, firmy Ocap i kosztowały cos 18-19zł/szt.

Jeszcze ostrzezenie, nie kupujcie tulejek wahaczy tylnych firmy Sidem.. takie mi dali najpierw i okazało się, że mają 0,6mm za małą średnicę.. przynajmniej te dla przednich wahaczy tylnej osi. Ogólnie trzeba uważać w tym temacie, bo zamienniki wahaczy potrafią miec tulejki innej srednicy niz oryginał..

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego jak teraz auto się prowadzi, no ale jeden z wywalonych amorków mozna było wkładać i wyjmowac dwoma palcami.. więc to nie miało prawa trzymac się drogi.. Jesli chodzi o korozję i skale pordzewienia elementów zawieszenia, to chyba juz przywykłem, że we włoskich autach zazwyczaj jest w tym temacie ostro pod górkę..
    Ostatnio edytowane przez Mariusz AutoDS ; 22-09-2010 o 09:11
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Mariusz AutoDS Zobacz post
    Ja też tydzien temu zmieniłem amorki z tyłu.. Już gdzies pisałem, że auto jakoś myszkuje tyłem na nierównościach.. i dopatrzyłem się, że jeden amorek jest rozlany, ehh w 6-cio letnim aucie.. Całe szczęście, że nie siedzi Nivo u mnie.. Kupiłem Monroe.. chyba po 250zł/szt.. zawiozłem do mechanika, który liczył na szybką wymianę.. ale nie było tak łatwo.. Okazało śię, że dolne śruby, które trzymają wahacze poprzeczne zazem z amorkiem, wogóle nie dadzą się ruszyć.. tulejki metalowe na tych srubach kompletnie się zapiekły.. Ćóż, trzeba było grzac palnikiem ale.. musiałem jeszcze kupic 4 tulejki wahaczy, bo oczywiscie gumy nie wytrzymały temperatury. Tulejki kupiłem w Inter Carsie, firmy Ocap i kosztowały cos 18-19zł/szt.

Jeszcze ostrzezenie, nie kupujcie tulejek wahaczy tylnych firmy Sidem.. takie mi dali najpierw i okazało się, że mają 0,6mm za małą średnicę.. przynajmniej te dla przednich wahaczy tylnej osi. Ogólnie trzeba uważać w tym temacie, bo zamienniki wahaczy potrafią miec tulejki innej srednicy niz oryginał..

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego jak teraz auto się prowadzi, no ale jeden z wywalonych amorków mozna było wkładać i wyjmowac dwoma palcami.. więc to nie miało prawa trzymac się drogi.. Jesli chodzi o korozję i skale pordzewienia elementów zawieszenia, to chyba juz przywykłem, że we włoskich autach zazwyczaj jest w tym temacie ostro pod górkę..
    to tym bardziej jestem z siebie dumny bo wymieniłem je sam... co prawda wybiłem sobie prawie zęby i przytrzasnąłem palucha ale... sam to sam - i do tego była to moja pierwsza operacja na taką skalę

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Cytat Napisał Mariusz AutoDS Zobacz post
    Jesli chodzi o korozję i skale pordzewienia elementów zawieszenia, to chyba juz przywykłem, że we włoskich autach zazwyczaj jest w tym temacie ostro pod górkę..
    Tzn, co rdzewieje? Bo u mnie jedynie rdzewieją te boczne-pseudo-mocowania przedniego zderzaka i rura wydechowa do tłumika końcowego.

ViP Maniak resoraków Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9

Domyślnie

Cytat Napisał twardy Zobacz post
    Tzn, co rdzewieje?
    ..no w tym przypadku tulejki przyrdzewiała do śruby, że bez palnika w żaden sposób nie dało rady wyciągnąć śruby, która jest przestrzelona przez dwa wahacze, mocowanie amorka i tulejkę między blachami amorka.. a nawet górne mocowanie amorka, które jest wewnątrz auta miało ślady rdzy.
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

A ile przebiegu i czy garażujesz? No moja w prawdzie z lutego, bo moja z 2005r. przebieg 106tkm i tragedii nie ma. Konserwacja po każdej zimie robiona, tzn. dużo roboty nie ma, ale profilaktycznie nie zaszkodzi.
    Ostatnio edytowane przez twardy ; 27-09-2010 o 09:13

Użytkownik Romeo Avatar kenobi
    Mieszka w
    lubin
    Auto
    156 FL 2.4 20V Mjtd

Domyślnie

sprawdzilem i w drugiej belli mam nr 60668186 - nivomat, kanal jak nic ;/ teraz pytanie, czy ten numer da sie zastapic 60665438 ? jaka roznica ? obydwa to nivomat ...
    ..... powered by www.cinsoft.pl

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Czechowice
    Auto
    Giulietta Veloce 200/420 by Cinsoft

Domyślnie

60665438 to nivomat o charakterystyce standardowej, a wiec trudno ci go bedzie wlozyc zamiast 60668186 bo sprezyny tez sa inne, a jesli z tylu masz nivo sport to z przodu tez powinno siedziec sportpackowe zawieszenie wiec jak wlozysz zwykly do tylu to ci sie nie bedzie dogadywal przod sportowy ze zwyklym tylem.