Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Temat: Brzęczy w srodkowej konsoli AR 156

Użytkownik Rowerzysta Avatar jose156
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    była AR 156 1.9 16v JTD M-jet 2003, obecnie 307SW 2008

Domyślnie

Koledzy, jak zdjąć konsole środkową w 156 po lifcie aby się dostać do tego brzęczącego silniczka?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Czechowice
    Auto
    Giulietta Veloce 200/420 by Cinsoft

Domyślnie

czy ten silniczek znajduje sie w za tymi polokraglymi krateczkami miedzy pokretlami climatronica??

jesli moglby ktos zaznaczyc na zdjeciu bylbym wdzieczny

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Czechowice
    Auto
    Giulietta Veloce 200/420 by Cinsoft

Domyślnie

no nie mowcie ze nikt z was nie wie, nie wierze!

Użytkownik Embrion Avatar MarcinGP
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon 2003 1,9 JTD 140KM

Domyślnie

U mnie też buczy. Dokladnie tak jak w opisie, gdzieś pod radiem na wysokości pokręteł od klimy. Najbardziej słychać przy uruchomieniu stacyjki bez włączania silnika. Mam Belle po lifcie i trochę boje sie to rozbierać zeby po złożeniu zaraz mi nie "trzeszczała" śrokowa konsola. Z resztą nie mam pojęcia jak dobrać się do tego. Ma ktoś jakieś fotki albo rysunek jak rozebrać środkową konsolę? Tylko do wersji po lifcie bo w poprzedniej przed liftem to wiedziałem jak sie zdejmuje z resztą jest juz dawno na forum instrukcja do tego. Ale dzieki za namierzenie źródła problemu!
    [Alfa Romeo 156 Sportwagon 1,9 JTD 140KM 2003]
    "[...] Proste są dla szybkich samochodów, a zakręty dla szybkich kierowców [...]"

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 1.9JTDM 150KM '06r

Domyślnie

Witam.
    Moglby mi ktos napisac jak zdjac ten czujnik?

Wtyczke wiem jak odlaczyc, ale chcialbym wyjac ten zaznaczony na czerwono korpu.

Wentylator przedmuchalem, potraktowalem go WD i tawotem wymieszanym z olejem (od czola i z bokow) i nadal buczy. Moze jak bym zdjal ten czunik to doszedlbym do samego lozyska i wtedy mozliwe, ze cos bedzie mozna zrobic.

---------- Post dodany o godzinie 16:24 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:46 ----------

Hmm, a zacóż to podziekowanie, nikomu nie pomoglem tylko zadalem, pytanie

A wracajac do sprawy, to moglby ktos pomoc, bo auto rozebrane stoi i zatrzymalo mnie wlasnie na ostatnim etapie
    Ostatnio edytowane przez Songoku ; 22-09-2010 o 15:06

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto

Domyślnie

Ok. juz mam trzeba lekko pociagnac.
    Ostatnio edytowane przez Songoku ; 22-09-2010 o 19:20

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto

Domyślnie

Wiec tak, po krotce opisze jak poradzic sobie z wkurzajacym halasem wynikajacym z pracy wiatraka umieszczonego w srodkowym panelu przy regulacji nawiewu.

Opisywana czynnosc dotyczy modelu ze srodkiem po FL.

1. Najpierw wyjmujemy kluczyk ze stacyjki i robimy wszystko, zeby dostac sie do bebechow panelu sterowania wentylatorami\klima.
    Jak to zrobic doskonale opisal kolega ~onefiveseX wiec nie bede tego dublowal DEMONTAŻ PANELU ŚRODKOWEGO PO LIFCIE

Oczywiscie robimy wszystko tak, jak opisuje powyzszy link, ale jedynie do kroku , w ktorym odkrecamy wszystkie 4 sruby panelu sterowania wentylacja. Wtedy powinnismy dojsc do etapu, ktory ilustruje ponizsza fotka (gorna czesc panelu, ta od trzech zegarow zostawiamy w spokoju).

2. Wypinamy wszystkie cztery wtyczki.

- Niebieska i zolta wypina sie tak samo - wystajace dzwigienki przy czarnym plastiku wciskamy, a dzwigienke popuszczamy w dol az zaskoczy.
    - Biala - to w sumie standardowa wtyka, wdusci bolec i pociagnac
    - Czarna - w miejscu zakonczenia kabli jest taki ruchomy bolec trzeba go odgiac, ale w gore i wtedy wyciagnac wtyczke.

3. Jesli wyjmiemy wszystkie wtyczki to panel mamy na wierzchu i mozemy dalsza demolke przeprowadzac w wygodniejszym miejscu.
    Na tym etapie powinnismy miec jedynie korpus wtyczki wraz z jego zawartoscia + oczywiscie panel.

4. Korpus od panela uwalniamy chwytajac za niego i podwazajac lekko cienkim, plaskim srubokretem, w miejscu zaznaczonym przez zolta strzalke (bardziej u dolu) na ponizszym zdjeciu jest drobny wpust. Poruszamy calosc z wyczuciem, lewa - prawa i do siebie (trzeba to zrobic dosyc zdecydowanie lecz uwaznie, zeby nic nie peklo).

5. Majac calosc na wierzchu, aby dostac sie do wiatraka musimy rozebrac rowniez korpus. W tym celu z jednej i z drugiej strony wciskamy oba wpusty (zaznaczone na rysunku ponizej podeslanym przez ~JFC zotym kolkiem i strzalka) i chwytajac za koncowke ciagniemy do siebie. Uwaga, zeby nie przerwac szarych kabelkow, bo trzeba bedzie lutowac.

Poniewaz powyzszy obrazek moze troszke nas zmylic (ukazane jest na nim jak juz wszystko jest rozlozone na koncowe elementy). Obrazuje na jakim jestesmy etapie (sorki za kiepskie zdjecie, ale to montaz "na szybko" z poprzedniego )

6. Teraz musimy obciagnac te czerwona gume, ktora pozwoli nam wyjac plytke z ukladem scalonym i kabelkami. Tak wiec wciskamy wybrzuszenia na gumie z czterech stron, tak jak to jest zaznaczone na fotce ponizej zotymi strzalkami. Nastepnie gdy uklad scalony juz troche nam wyjdzie, mozemy podwazac srubokretem za niego tak jak to obrazuje niebieska strzalka na zdjeciu.

7. Teraz mamy juz wszystko na wierzchu tak, jak na pierwszym zdjeciu z pkt. 5 za wyjatkiem sciagnietego wiatraczka z trzpienia.
    Jesli wiatrak jest zabrudzony (zakurzony) czyscimy go oraz kratke panelu, nastepnie nie zaszkodzi lekko mu "pomoc" (w koncu nam buczal). W tym celu zdejmujemy wiatrak z trzpienia, przesmarowujemy bolec np. tawotem i zakladamy wiatraczek z powrotem.

Aby sprawdzic czy wszystko jest ok. (byc moze u niektorych wystarczy jedynie obczyscic z kurzu, aby juz wiatrak nie halasowal, lecz ja musialem dodatkowo nasmarowac) podpinamy wszystkie 4 wtyczki.
    Wiatraka na tym etapie, oprocz oczywiscie zalozenia na trzpien, nie musimy skladac wystarczy do koncowki korpusu wlozyc wtyczke.
    Przekrecamy kluczyk w stacyjce i nasluchujemy.

8. Jesli wszystko ok, nie ma buczenia/ brzeczenia , skladamy caly czujnik do kupy, a pozniej caly panel i rozkoszujemy sie cisza w naszej alfince

Koniec opisu.

Teraz moje pytanie, czy wiatrak u was jest zupelnie cichy (slychac jedynie szum powietrza), czy jak sie przylozy ucho do panelu, to jednak minimalnie slychac jak brzeczy, bo u mnie akurat tak jest. Gdy siedze normalnie (nie pochylam sie) nic nie slychac, natomiast kiedy przyloze ucho do kratki panelu slysze jednak lekkie buczenie. Czy tak powinno byc, czy po prostu juz wiekszej ciszy z lozyska mojego wiatraka nie wycisne?
    Ostatnio edytowane przez Songoku ; 22-09-2010 o 20:48

Użytkownik Świeżak Avatar Krzysiek723
    Mieszka w
    Police
    Auto
    Alfa romeo 156 2,4 jtd

Domyślnie

Cytat Napisał Konrado Zobacz post
    Brzęczy Wam silniczek od klimatyzacji, znajduje sie on za ta taka kratka obok kierownicy w tapicerce w konsoli. Trzeba go wyczyscic i problem zniknie. Mozecie sprobowac sprezonym powietrzem go wydmuchac, ale nie wiem czy to pomoze...

Wystarczy skierowac strumien powietrza w jedna z tych kratek nad pokretlami klimatyzacji czy zeby przedmuchac to i tak i tak trzeba demontowac konsole srodkowa?

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Cytat Napisał Krzysiek723 Zobacz post
    Wystarczy skierowac strumien powietrza w jedna z tych kratek nad pokretlami klimatyzacji czy zeby przedmuchac to i tak i tak trzeba demontowac konsole srodkowa?

Trzeba, to cię nie ominie.
    Ostatnio edytowane przez zieloo007 ; 19-07-2016 o 10:30