Witam
Mam takie pytanko.
W swojej alfie mam jeszcze oryginalne waHacze dolne i górne.
Ostatnio musiałem wymienić w dolnym waHaczu osłonę gumową sworznia bo pękła. Sworznie jeszcze sztywne więc jeszcze trochę popracują.
Ale dwie tuleje gumowe z trzech nadają się do wymiany.
No to przymierzam się do zakupu tulei poliuretanowych. Wymienię i ... pewnie za jakiś czas padną sworznie.
Trochę głupie byłoby kupowanie całych waHaczy dla samych sworzni (będzie jeszcze poliuretan).
Wiem że można zregenerować waHacze przez wymianę sworzni (górne i dolne). Robi to firma w Lublinie (nie wiem czy można podać namiary - nie chcę tu robić jakiejś reklamy) po 150 zł/sztuka waHacz dolny i 70 zł/sztuka waHacz górny.
Wiem że człowiek odwija zaprasowanie sworznia, wyjmuje stary wkłada nowy i zaprasowuje ponownie. Tyle że pewnie nie da się tego zrobić drugi raz.
I tu pytanie:
Czy ktoś z was ma swój patent na wymianę sworznia?
Od czego taki sworzeń pasuje?
Widziałem całkiem podobne sworznie nagwintowane z wierzchu. Wystarczyłoby wyjąć stary, przewiercić gniazdo na wylot, nagwintować gwintem drobnozwojowym, wkręcić w waHacz, zakontrować od dołu pierścieniem (nakrętką) - Iveco, lub
Sworzeń ze śrubą od dołu - wyjmujemy stary sworzeń w dnie gniazda wiercimy otwór, wkładamy nowy sworzeń, od dołu waHacza przykręcamy nakrętką - WV, mercedes.
Tylko - czy ktoś wie jaki konkretnie sworzeń by pasował - chodzi mi głównie o wymiary stożka oraz w przypadku sworzna wkręcanego - średnicę zewnętrzną.