Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Problem z odpalenie na zimnym silniku

ar_jarek
    Gość

Domyślnie Problem z odpalenie na zimnym silniku

Witam wszystkich czytających ten post. W niedawnym czasie kupiłem AR146 1.6 boxer z instalacją lpg. Od paru dni mam problem z odpaleniem na zimnym silniku. Mianowice trzeba długo pokręcić żeby ja zapalić, potem zanim sie nagrzeje to szarpie przy obr do 2000 na ciepłym motorze nie mam juz tego problemu odpala normalnie. Świece miałem wymieniane ok 10tys km temu regulacja gazu ok 10 tys km. natomiast kable ok 50tys temu. Proszę o informacje co moze byc przyczyna i co ile nalezy zmieniac kalbe i swiece przy lpg.

Użytkownik Znawca Avatar Jerry1
    Mieszka w
    KRA
    Auto
    155 2.5 V6

ar_jarek
    Gość

Domyślnie

To już sprawdziłem. temp silnika ok 80- 83st sonda działa normalnie- spalanie gazu ok 9,5 11,5 litra na 100km. benzyny podobnie tylko o litr mniej w tych dwoch stylach.instalacja LPG rozstraja adaptację sterownika PB? i co zalewa swiece czy odcina paliwo. wczesniej przy cieplych nocach tego nie mialem teraz to sie zaczelo. zaczne od kabli/ jesli ktos ma jakies porady to z gory dziekuje.

ernie44
    Gość

Domyślnie

Mam praktycznie dokładnie taki sam problem z moją ar 146, też z gazem. Na razie wymieniłem świece, ale bez zadowalającego rezultatu. Przymierzam się do wymiany kabli - daj znać, czy u Ciebie pomogło?

ar_jarek
    Gość

Domyślnie

Pomogło w 100% pali na dotyk przy zimnym silniku. Zmieniłem kable i świece. Jesli bedziesz sam wymienial podzespoły to pamiętaj o kolejności podłaczeń kabli do cewek to zrobisz to sprawne szybko.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    gtv v6 TB

Domyślnie

Z ciekawości gdzie i za ile kupiłeś te kable i świece ?

ar_jarek
    Gość

Domyślnie

Kable sentecha za 82 i swiece NGK wszystko kupilem w sklepie za 112zl.Nie polecam kabli jan- mora jak by ktos chciał stosować je do boxerka. Nie maja dobrej izolacji do świecy i przy dość mokrej nawierzchni potrafia przerywać.

ernie44
    Gość

Domyślnie

Które kable sentecha brałeś? Jak przeglądałem ich katalog to mieli tylko takie z metalową końcówką, a stare, któe mam założone, mają gumowe kopułki przy świecach. Takich nie udało mi się u nich znaleźć.

Cytat Napisał ar_jarek Zobacz post
    Kable sentecha za 82 i swiece NGK wszystko kupilem w sklepie za 112zl.Nie polecam kabli jan- mora jak by ktos chciał stosować je do boxerka. Nie maja dobrej izolacji do świecy i przy dość mokrej nawierzchni potrafia przerywać.