Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Temat: VDC/ABS System Failure AR 156 1.9.jtd

Użytkownik Ogier Avatar H_A_L_T_I
    Mieszka w
    Lubliniec
    Auto
    CITROËN C5 Kombi EXCLUSIVE 2.2 HDi ; SIERRA RS500

Domyślnie

Cytat Napisał Paweł Żurawski Zobacz post
    witam,
    w mojej alfie czasem zaraz po ruszeniu ale najcześciej w zakręcie lub tuż po wyjechaniu zapala się komunikat VDC System Failure. Po wyłączeniu zapłonu i ponownym ruszeniu wszystko wraca do normy. Akumulator nie trzymał za dobrze w mrozy poza tym ma za małą moc niż podany fabrycznie. Moim zdaniem to wina aku lub czujnika położenia koła kierownicy. Jeśli macie jakieś pomysły będę wdzięczny za poradę
    |Jesienią miałem to samo
    Po wymianie AKU na nowy zapomniałem o takim komunikacie

Paweł Żurawski
    Gość

Domyślnie :)

Cytat Napisał H_A_L_T_I Zobacz post
    |Jesienią miałem to samo
    Po wymianie AKU na nowy zapomniałem o takim komunikacie
    Faktycznie, jest nowa VARTA silver 77 Ah i problem zniknął

Użytkownik Embrion Avatar robson76
    Mieszka w
    witnica
    Auto
    AR 156 1.9 JTD 2002r.

Domyślnie

Witam.

W związku z pojawianiem się tego komunikatu o którym wyżej piszecie, mam pytanie czy z tym można jezdzić i jak szybko znależć przyczyne ? jedni piszą , że po wymianie akumulatora błąd przestał się pojawiać a inni musieli naprawiać bo był to problem z czujnikiem kierownicy a w innym poście użytkownik ap2 pisze:
    ,,W 50% "populacji" AR 156 to standard. Czasami jest to faktycznie jakas awaria a czasami "luzne" (???) wtyczki/styki czy nie wiadomo co. Idiotyczne jest to, ze po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu blad sie nie pojawia.
    Jesli cos padlo to moga to byc:
    -- czujniki przy kolach
    -- czujnik pedalu hamulca
    -- wience magnetyczne na piastach kol (czasami wystarczy wyczyscic)
    -- kiepski akumulator
    -- czujnik polozenia kola kierownicy
    -- sterownik ABS+ESP

Kolejnosc w porzadku od najtanszego do najdrozszego.
    Obecnie sam z tym walcze i na razie mam blad czujnika kola lewy przod. Wiec 150 PLN nie moje ,,

Czy na komputerze mi to wyjdzie czy musze jednak szukać po kolei?

Paweł Żurawski
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał robson76 Zobacz post
    Witam.

W związku z pojawianiem się tego komunikatu o którym wyżej piszecie, mam pytanie czy z tym można jezdzić i jak szybko znależć przyczyne ? jedni piszą , że po wymianie akumulatora błąd przestał się pojawiać a inni musieli naprawiać bo był to problem z czujnikiem kierownicy a w innym poście użytkownik ap2 pisze:
    ,,W 50% "populacji" AR 156 to standard. Czasami jest to faktycznie jakas awaria a czasami "luzne" (???) wtyczki/styki czy nie wiadomo co. Idiotyczne jest to, ze po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu blad sie nie pojawia.
    Jesli cos padlo to moga to byc:
    -- czujniki przy kolach
    -- czujnik pedalu hamulca
    -- wience magnetyczne na piastach kol (czasami wystarczy wyczyscic)
    -- kiepski akumulator
    -- czujnik polozenia kola kierownicy
    -- sterownik ABS+ESP

Kolejnosc w porzadku od najtanszego do najdrozszego.
    Obecnie sam z tym walcze i na razie mam blad czujnika kola lewy przod. Wiec 150 PLN nie moje ,,

Czy na komputerze mi to wyjdzie czy musze jednak szukać po kolei?
    Witam,
    Ja z tym jeździłem dłuższy czas , poprostu nie działa wtedy kontrola trakcji. Często po wywaleniu błędu stawałem, gasiłem auto i po chwili uruchamiałem i często problem już się nie pojawiał. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości co do stanu akumulatora, radzę zacząć od tego lub nawet pożyczyć pewny akumulator i zwyczajnie przetestować...Ja po naładowaniu swojego starego miałem 2-3 dni spokoju i od nowa...Po wymianie na nowy Alfa działa jak nowa Pozdrawiam

alexis21
    Gość

Domyślnie Vdc system failure

Witam!
    Również miałam taki komunikat "vdc system failure" oraz przyhamowanie przy ruszeniu auta. Podłączyłam auto pod komp i błąd skasowali. Ostatnio załączył się znowu gdy dość ostro weszłam w zakręt, ale o to chyba chodzi w tym systemie..
    Po ponownym urychomieniu silnika komunikat zniknął.
    Pozdrawiam

szoszon1984
    Gość

Domyślnie

Witam, mam ten sam problem w 147 JTDm, wyskakuje komunikat VCD SYSTEM FAILURE, zapala się żółta kontrolka trójkąta i kontrolka od ASR. Podjechałem na examiner do ASO fiata i wykryli błąd czujnika przyśpieszenia bocznego- waga tego urządzenia 90gram a cena 810 zł!! wie ktoś może gdzie umiejscowiony jest ten czujnik? i ewentualnie gdzie można kupić tanio ten sprzęt??
    Ostatnio edytowane przez szoszon1984 ; 19-10-2010 o 14:18

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kubacik
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jest 156 JTD 16 V SW i 2.5 V6 SW była Berlina 156 2.5 V6

Domyślnie

Witam

U mnie od kilku dni podobnie z tym, ze równocześnie świeci ABS i ASR
    Jak robiłem zawieszenie to zanim ustawiłem geometrię kilka kilometrów jechałem ze skrzywiona kierownicą i wtedy swiecił tylko ASR. po ustawieniu zbierzności wszysko wróciło do normy i do poniedziałku czyli 2 miesiące było ok. teraz przy mocniejszym hamowaniu czuc pod pedałem delikatne terkotanie. Jak zgaszę i zapalę to wszystko wraca do normy i niewiadomo w jakim czasie ale co raz szybciej sie pojawia ponownie.

co byście obstawiali?

pozdrawiam

Użytkownik Świeżak Avatar Darek68
    Mieszka w
    Gostyń
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 JTD, Fiat Tipo 1.0 FireFly

Domyślnie

Witam. Mam ten sam problem. Podczas jazdy wchodząc w ostry zakręt i w czasie mrozu zawsze włącza mi sie ten komunikat VCD SYSTEM FAILURE. Tak samo jak u Was poprzez ponowne uruchomienie samochodu nie zapala sie kontrolka. Dzisiaj wykasowałem poprzez FiatEcuscan 2.6.1 dwa błędy C 1522 -ABS oraz C 1505- Stering angle sensor (czujnik kąta kierownicy).
    Fiat 126p; Fiat Seicento 900;
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wodzisław Śl.
    Auto
    Giulietta Veloce 1.75 TCT

Domyślnie

mi tez ostatnimi czasy sie to wlacza, wlasnie jak jest mroz albo wilgoc i auto dluzszy czas stoi to przy mocniejszym skrecie wyskakuje ten blad, po ponownym uruchomieniu silnika blad juz nie wyskakuje, w komputerze mam tylko jeden blad zapisany 1505
    Ma ktos rozwiazanie tego problemu? Trzeba czujnik skretu kierownicy wymieniac?

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 1.9JTDM 150KM '06r

Domyślnie

U mnie bylo tak. Blad niby wykasowany na kompie, ale zawsze powracal, gdy przejechalem kilka metrow, tzn. odpalam samochod bledu nie ma, ale po ruszeniu i przejechaniu pewnego (bardzo krotkiego) dystansu blad wywalal. W tym celu postanowilem po poradzie jednego forumowicza zrobic kalibracje. Robi sie ja w nastepujacy sposob:

1. Włączyć silnik
    2. Wykonać kierownicą 1 obrót w prawo
    3. Wykonac 1 obrót w lewo
    4. Przejechać krótki dystans w prostej linii z prędkością nie większą niż 20 km/godz.
    5. W czasie tego testu kierownica ma być ustawiona prosto.
    6. Zatrzymac pojazd - koła prosto.
    7. Nie wyłączać silnika

Po zrobieniu tej czynnosci (mozna ja zrobic dla pewnosci poprawnosci jej wykonania kilka razy) Blad juz nigdy sie nie pojawil. Jezdze juz 1,5 roku i wszystko jest ok.

Jesli do bledu VDC, ABS dolaczyl tez blad EBD, to warto byloby tez sprawdzic bezpiecznik odpowiedzialny za to, bo moze byc to tez jego sprawka.

Jesli te rzeczy nie pomoga, to dopiero szukalbym drozszych rozwiazan, czyli wymiany czujnikow itd.