Strona 1 z 8 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 76

Temat: Gwiazdki zamiast spalania

Użytkownik Embrion Avatar MarcinGP
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon 2003 1,9 JTD 140KM

Domyślnie Gwiazdki zamiast spalania

[AR 156 2003 1,9 JTD 140KM] W komputerze zamiast bieżącego/średniego spalania, przebiegów itp. mam same gwiazdki. Co może być przyczyną?
    Dodam że wcześniej działało. Zrobiłem w komputerze "przywrócenie ustawień domyślnych" czyli "reset to default" a następnie zresetowałem sobie TRIP poprzez dłuższe (chyba) przytrzymanie przycisku "set" i od tamtej pory wyświetlają mi się same gwiazdki we wszystkich pozycjach (i przebiegi i spalanie) dodatkowo po ustawieniu daty i godziny po wyjęciu kluczyka ze stacyjki data i czas sie resetuje na 01/01/2010 ale o tym juz pisałem (ten objaw już był wcześniej - przed resetem).

Pomóżcie. Proszę o wszelkie sugestie.
    Z góry wielkie dzięki

skaurusiak
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał MarcinGP Zobacz post
    [AR 156 2003 1,9 JTD 140KM] W komputerze zamiast bieżącego/średniego spalania, przebiegów itp. mam same gwiazdki. Co może być przyczyną?
    Dodam że wcześniej działało. Zrobiłem w komputerze "przywrócenie ustawień domyślnych" czyli "reset to default" a następnie zresetowałem sobie TRIP poprzez dłuższe (chyba) przytrzymanie przycisku "set" i od tamtej pory wyświetlają mi się same gwiazdki we wszystkich pozycjach (i przebiegi i spalanie) dodatkowo po ustawieniu daty i godziny po wyjęciu kluczyka ze stacyjki data i czas sie resetuje na 01/01/2010 ale o tym juz pisałem (ten objaw już był wcześniej - przed resetem).

Pomóżcie. Proszę o wszelkie sugestie.
    Z góry wielkie dzięki
    Dzisiaj kupiłem moją pierwszą Alfkę. Jestem w niej po prostu zakochany. Ale mam identyczny objaw jak kolega. Z jedną małą różnicą. Poza w/w objawami nie mogę włączyć przycisku ASR OFF. Jedno co zauważyłem to przy zmianie radia oprócz anteny zwykłej mam też taką dziwną jakby wkręcaną. może to kabelek do komputera. Ten kabelek ma zieloną naklejkę dookoła siebie. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Żeby się coś wyswietliło trzeba przejechac minimum 400m
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

skaurusiak
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Żeby się coś wyswietliło trzeba przejechac minimum 400m
    Żeby sprawdzić zrobiłem objazd osiedla. Około 5 km. Niestety gwiazdki jak były tak są. Przyznam się, że nie sprawdzałem dzialania przed resetem. Najpierw zrobiłem reset a dopiero po nim sprawdziłem (przeczytalem w instrukcji) co mogę wyciągnąć z komputera pokładowego. Proszę o dalsze sugestie. I wielkie dzięki za pierwszą podpowiedź o straciłem nadzieje na pomoc. Kolega który podał ten post czeka ok prawie 3 m-cy a ja prosze. Szczęście początkującego.

Użytkownik Embrion Avatar MarcinGP
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon 2003 1,9 JTD 140KM

Domyślnie

Coś mi się wydaje, że wizyta u jakiegoś elektronika będzie konieczna. U mnie w Piasecznie jest "Grabowski" ale jazda tam to będzie ostateczność o wizyta w tym zakładzie to zabójstwo dla kieszeni. Facet ma ceny z kosmosu. Jak pomyśle ile trzeba tam zapłacić to brak wskazań komputera od razu zrobił się dla mnie mało istotny. Może ktoś zna dobrego i sprawdzonego elektronika w okolicach Piaseczna - Warszawy, który nie sypnie mi takiej ceny jakbym podjechał conajmniej Porsche? ;-)
    [Alfa Romeo 156 Sportwagon 1,9 JTD 140KM 2003]
    "[...] Proste są dla szybkich samochodów, a zakręty dla szybkich kierowców [...]"

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał skaurusiak Zobacz post
    Żeby sprawdzić zrobiłem objazd osiedla. Około 5 km. ....
    To jedyne co mi się nasuwa to zwarcie albo sklejenie styków w przycisku SET na manetce
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

skaurusiak
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    To jedyne co mi się nasuwa to zwarcie albo sklejenie styków w przycisku SET na manetce
    Byłem dzisiaj w autoryzowanym salonie Fiata. Pan sprawdził autko i powiedział, że nie wie od czego to jest. zaproponowal mi wymiane wyświetlacza za jedyne 2 000 PLN.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar JackDaniels
    Mieszka w
    Northampton (UK) / Borek Szlachecki (PL)
    Auto
    166 Super

Domyślnie

Co moge powiedziec to kolega mial podobne objawy ale po zalozeniu licznika z alfy 98 rok do swojej po FL. Komputer pokladowy wyswietlal wlasnie gwiazdki.

Kolego a na wyswietlaczu predkosciomierza masz wszystko ok? Zadnych zmian? Nie grzebal ktos przy zegarach?
    Ostatnio edytowane przez JackDaniels ; 19-10-2010 o 18:00

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Czechowice
    Auto
    Giulietta Veloce 200/420 by Cinsoft

Domyślnie

probowales na chwile odpiac aku?

skaurusiak
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał jackdaniels Zobacz post
    Co moge powiedziec to kolega mial podobne objawy ale po zalozeniu licznika z alfy 98 rok do swojej po FL. Komputer pokladowy wyswietlal wlasnie gwiazda.

Kolego a na wyswietlaczu predkosciomierza masz wszystko ok? Zadnych zmian? Nie grzebal ktos przy zegarach?
    Alfkę mam od Soboty. Pan w salonie Fiata poinformował mnie, że ktoś coś wcześniej tam zmieniał. Więc to może być naprawdę problem z wyświetlaczem od złego modelu. To jest myśl. Ale napisz co masz na myśli pisząc o liczniku?? Jakiej części mam szukać na aukcji bo juz nieco odjechalem i się zmieszałem.

Co do Prędkościomierza to wszystko jest OK. Zarówno od strony kontrolek jak i wskazań prędkości.

---------- Post dodany o godzinie 18:55 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:53 ----------

Cytat Napisał kinol156 Zobacz post
    probowales na chwile odpiac aku?
    Dzisiaj mu zdjemę klemę z AKU. Warto spróbować.