Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 76

Temat: Gwiazdki zamiast spalania

Użytkownik Alfa i Omega Avatar JackDaniels
    Mieszka w
    Northampton (UK) / Borek Szlachecki (PL)
    Auto
    166 Super

Domyślnie

Cytat Napisał skaurusiak Zobacz post
    Alfkę mam od Soboty. Pan w salonie Fiata poinformował mnie, że ktoś coś wcześniej tam zmieniał. Więc to może być naprawdę problem z wyświetlaczem od złego modelu. To jest myśl. Ale napisz co masz na myśli pisząc o liczniku?? Jakiej części mam szukać na aukcji bo juz nieco odjechalem i się zmieszałem.

Co do Prędkościomierza to wszystko jest OK. Zarówno od strony kontrolek jak i wskazań prędkości.
    Powiem szczerze ze pamietam tylko jak kolega wspominal wlasnie o tych gwiazdkach po tym jak zmienil licznik na inny z modelu z przed liftingu. Z tego co mi wiadomo przed liftem nie bylo komputera pokladowego. Najwyrazniej jakas czesc w liczniku odpowiadajaca za informacje o predkosci i przebiegu wysylajaca info do kompa pokladowego Ci szwankuje. Ale jak dokladnie to dziala trzeba by zapytac jakies madrzejsze glowy ode mnie na naszym forum.

Po sprawdzeniu z odpinaniem kompa mozesz tez sprawdzic wtyczki na predkosciomierzu. Nie wiem czy po drodze nie ma tam jakiegos bezpiecznika, stad moje pytanie o wskazania predkosciomierza.

Swoja droga auto z salonu fiata i cos bylo zmieniane??? Moze warto byloby podjechac podpiac sie pod kompa i sprawdzic wszystko, a przy okazji przebieg
    Ostatnio edytowane przez JackDaniels ; 19-10-2010 o 18:18

skaurusiak
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał jackdaniels Zobacz post
    Powiem szczerze ze pamietam tylko jak kolega wspominal wlasnie o tych gwiazdkach po tym jak zmienil licznik na inny z modelu z przed liftingu. Z tego co mi wiadomo przed liftem nie bylo komputera pokladowego. Najwyrazniej jakas czesc w liczniku odpowiadajaca za informacje o predkosci i przebiegu wysylajaca info do kompa pokladowego Ci szwankuje. Ale jak dokladnie to dziala trzeba by zapytac jakies madrzejsze glowy ode mnie na naszym forum.

Po sprawdzeniu z odpinaniem kompa mozesz tez sprawdzic wtyczki na predkosciomierzu. Nie wiem czy po drodze nie ma tam jakiegos bezpiecznika, stad moje pytanie o wskazania predkosciomierza.

Swoja droga auto z salonu fiata i cos bylo zmieniane??? Moze warto byloby podjechac podpiac sie pod kompa i sprawdzic wszystko, a przy okazji przebieg
    Chyba coś źle napisałem. Cała historia jeszcze raz .
    Autko kupiłem w sobote z komisu. W niedziele dopiero zauważyłem problemy z gwiazdkami i dlatego udałem się dzisiaj do salonu Fiata jako znawców tematu omówić sprawę. Nie kupiłem w fiacie. Pan z Fiata mnie poinformował, że z tego co on widzi to coś tam było robione. Czy mógłbyś się zapytać kolegi dokładnie jak wygląda sprawa? To dla mnie ważne. Wiem, że bez tego można żyć. Ale jak już coś mam to lubie mieć świadomość, że wszystko działa poprawnie.
    Dziękuje wszystkim odpowiadającym za pomoc. Proszę o jeszcze. Może w tygodniu podjadę jeszcze do Salonu w Ostrowie Wielkopolskim. Może tam mi ktoś coś podpowie. W Kaliszu jest salon Alfa Romeo ale:
    a) mają kiepską opinie,
    b) nie stać mnie na zapłacenie kupy kasy za diagnostyke, która nie ma pewności, że pomoże.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    AR 156 1,8 TS 2001; Croma 1,9 16V 2005

Domyślnie

taki maly off
    gwiazdki maja oznaczac nieskonczonosc tzn ile wlejesz tyle spali
    Z powodów osobistych i światopoglądowych odmawiam składania zeznań.

PILKA NOZNA DLA KIBOLI !!!

skaurusiak
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał dbh Zobacz post
    taki maly off
    gwiazdki maja oznaczac nieskonczonosc tzn ile wlejesz tyle spali
    Pytanie do wszystkich:

Zaczynam się zastanawiać czy ktoś mi nie wcisnął lipy i może ten model nie miał wewnętrznego liftingu?
    Podaje date produkcji czy może mi ktoś napisać czy ten samochód mial już wnętrze po liftingu?
    Data Produkcji 26-06-2003. Alfa Romeo 156 1,9 JTD.

kowal
    Gość

Domyślnie

Lift od 2002 podajże marzec, przed liftem infocenter między zegarami, a nie na konsoli środkowej no i oczywiście klimatronik

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    AR 156 1,8 TS 2001; Croma 1,9 16V 2005

Domyślnie

Cytat Napisał skaurusiak Zobacz post
    Pytanie do wszystkich:

Zaczynam się zastanawiać czy ktoś mi nie wcisnął lipy i może ten model nie miał wewnętrznego liftingu?
    Podaje date produkcji czy może mi ktoś napisać czy ten samochód mial już wnętrze po liftingu?
    Data Produkcji 26-06-2003. Alfa Romeo 156 1,9 JTD.
    a w 2003 roku nie bylo juz Alf po calym liftingu tzn wewnatrz i przod tez ?
    Z powodów osobistych i światopoglądowych odmawiam składania zeznań.

PILKA NOZNA DLA KIBOLI !!!

skaurusiak
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał dbh Zobacz post
    a w 2003 roku nie bylo juz Alf po calym liftingu tzn wewnatrz i przod tez ?
    Moja Alfa ma przód stary a wewnątrz już radio z CD oraz Klime z elektronicznymi zegarami. Ale wyświetlacz w komputerze mam 2 poziomowy. co mam na myśli:

W górnej części wyświetlacza mam datę i temperature a w dolnej pozostale dane z gwiazdkami.

Widziałem na Allegro wyświetlacze z jednym paskiem tzn bez daty na górze tylko z danymi na dole. Może to tutaj jest pies pogrzebany?

skaurusiak
    Gość

Domyślnie

Wciąż temat jest nierozwiązany.
    Kolejne informacje. Dzisiaj dostałem Inny wyświetlacz od modelu z tzw. małym wyświetlaczem. Wyświetlacz przyszedł z przewodem łączącym więc miałem możliwość sprawdzenia przewodu oraz samego wyświetlacza. A może powienienm pisać, że komputera. Niestety efekt jest ten sam czyli nie trzymanie daty oraz gwiazdki zamiast spalania. I to w czterech dostępnych konfiguracjach czyli nowy komputer stary kabel i nowy komputer nowy kabel i stary komputer stary kabel i stary komputer nowy kabel.
    Jakieś pomysły?

Użytkownik Embrion Avatar MarcinGP
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon 2003 1,9 JTD 140KM

Domyślnie

Widzę że kolega na poważnie się zabrał za rozwiązanie problemu. Pogratulować samozaparcia. Ja po wizytach u dwóch mechaników szukam teraz elektronika. Jak na razie w żadnym przypadku nie trafiłem że ktoś powiedział że takie objawy kiedykolwiek widział. Z tego co mówią mechanicy to najprawdopodobniej:
    1. Gdzieś jest czujnik lub element przekazujący informacje który został uszkodzony lub kiedyś podczas naprawy zamieniony na inny np. 5 razy tanszy.
    2. Awaria może dotyczyć podtrzymania pamięci gdzieś na płytce elektronicznej lub trafiony jest jeden z kondensatorów.
    3. Gdzies wstawiona jest część (elektroniczna, czujnik lub przewodzik) domowym sposobem z innego auta lub modelu AR
    4. Nikt mnie nie pocieszył że łatwo ten kłopot rozwiążę.
    No i nadal nie mam elektronika... ;-(

Kliknęłem koledze dzięki (z góry) za wytrwalość ;-)
    Ostatnio edytowane przez MarcinGP ; 16-01-2011 o 01:49 Powód: dodatkowe info + literówki
    [Alfa Romeo 156 Sportwagon 1,9 JTD 140KM 2003]
    "[...] Proste są dla szybkich samochodów, a zakręty dla szybkich kierowców [...]"

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Question

Panowie, zróbcie proszę fotkę tego co wyświetla się na tym LCD'ku. Wcześniej grzebałem nieco przy wyświetlaczach, układach tworzących obraz dla paneli LCD kolorowych, mono, także e-Inków i trochę przygód miałem, może coś mi się przypomni. Może coś pomogę
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...