Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Alfa - przeładowanie - stan awaryjny silnika

marecki259
    Gość

Domyślnie Alfa - przeładowanie - stan awaryjny silnika

Witam
    A więc zacznę od tego iż od momentu kupna miałem problemy z turbiną , mianowicie odcinało mi turbinę przy mocniejszym dodaniu gazu - po pewnym czasie zaczął przyśpieszać dopier z okolic 2300 obrotów ... , najpierw sprawdziłem węże ciśnieniowe do over boostu - oraz sam overboost - okazało się że po wypięciu wtyczki od tegoż czujnika - sztanga na gruszce ledwo co się przesuwała i to w zakresie 2- 3 mm .... , a więc ustaliłem iż łopatki się zapiekły - wymontowałem turbo - rozebrałem i wyczyściłem - katalizator pozbawiłem środka i wszystko zmontowałem - oczywiście najpierw było miłe zaskoczenie ponieważ samochód odzyskał MOC - ale.... moja radość nie trwałą długo ponieważ samochód dalej odcina turbinę przy wyższym obciążeniu ... oraz do tego z pod maski wydobywają się spaliny - przypuszczam oczywiście że gdzieś jest nieszczelność ale czy to może być powodem tego przeładowywania i przechodzenia w tryb awaryjny??? - dodatkowo pytanie... ponieważ katalizator spięty jest z turbem za pomocą takiej opaski metalowej oraz również jedna z "rurek" metalowych również od turba do bloku silnika jest połączona za pomocą metalowej opaski ... i przypuszczam że to może być nieszczelne ale jak to można rozgryść ??? POMOCY --- POZDROWIENIA oczywiście dla Wszystkich

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

pewno źle wyregulowana długość sztangi.. ta rurka do bloku to jest z tego co pamiętam powrót oleju.. jak źle spasowałeś katalizator do turba to będzie dmuchać spalinami z pod opaski.. najlepiej jest wytargać turbo z kolektorem wydechowym, skręcić do kupy kolektor+turbo+kat i dopiero montować

i bardzo ciekawa lektóra
    http://www.forum.alfaholicy.org/156/...ym_zrobic.html
    Ostatnio edytowane przez jendriu ; 14-09-2010 o 21:14

marecki259
    Gość

Domyślnie

lekturkę już "odrobiłem" oczywiście zrobiłem wszystko tak jak proponowali nawet to że zaślepiłem częściowo EGR ... tylko właśnie czy jeżeli kat nie jest dobrze spasowany z turbem czy jest możliwość przeładowywania ???? Co do sztangi to jej nie ruszałem - tak jak fabrycznie była tak jest

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

raczej nie (najlepiej tą nieszczelność jednak wyeliminować), komuś na forum też dmuchało z pod tej opaski ale o przeładowaniu nic nie wspomniał.. raczej bym upatrywał winy w źle ustawionej dł. sztangi jeśli robiłeś to domowym sposobem bez odpowiednich narzędzi albo overbost szwankuje

do Gdowa nie masz daleko to kiedyś można ziornąć pod maskę, sprawnego overbosta na podmiankę też mogę pożyczyć

marecki259
    Gość

Domyślnie

Jej - rewelacyjnie by było a możesz mi do siebie numer na priva wysłać ???? - zadzwonie i się zgadamy - Piwko będzie za to <lol>

marecki259
    Gość

Domyślnie

temat rozwiązany.... wymieniłem poraz 2 overboost i wszystko teraz gra....kupiłem na serwisie za 229zł... Pozdrawiam

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Przy łączeniu turbiny z tłumikiem katalitycznym warto założyc dodatkową uszczelkę od silnika 2,4 20v (nie wiem czemu ale tylko w tych silnikach ją montują)
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)