mkenad, nie mam 156 więc nie wiem gdzie jest ta centralka.
nowak
Nie ustawiaj na auto tylko na manual, włącz klimę i zobacz czy leci zimniejsze, potem sprawdź pod maską czy kręci się kompresor. Tylko nie kółko ale jego piasta (to w środku).
mkenad, nie mam 156 więc nie wiem gdzie jest ta centralka.
nowak
Nie ustawiaj na auto tylko na manual, włącz klimę i zobacz czy leci zimniejsze, potem sprawdź pod maską czy kręci się kompresor. Tylko nie kółko ale jego piasta (to w środku).
Ja mam podobna sytuacje jak kolega NOWAK!Klimka latem spisywala sie ok a teraz w sumie nie wiem czy dziala bo nie czuje zadnego zimnego powietrza,wydaje mi sie ze nawet nie slysze tego charakterystycznego cykniecia po wlaczeniu klimy!Nabijana byla na poczatku lata,czyzby czynnika bylo malo???
Czy na pewno włączacie ręcznie klimę (manual nie auto)? O tej porze roku i tych temperaturach włączając na automat nie ma się co dziwić że kompresor się nie włącza, bo niby po co.
Też tak mam jak ty wciskasz auto raz zapala sie jedna lamka wciskasz drugi zapala sie obie a dlatego że zaniska teperatura na zewnatrz i kompresor się nie załączy. Polecam instrukcje obsługi poczytać o klimatroniku.![]()
Nie wiem dokladnie jakie sa ustawienia klimatronika w 147 ale kompresor powinien sie zalaczac rowniez gdy damy automatyczne odraszanie/odszranianie przednej szyby. Wtedy jest puszczane na maxa cieple i odpalana jednoczesnie sprezarka.
A wiesz nigdy nie zwracałem uwagi czy przy odszranianiu załącza się klima ( sprężarka ) a co do włączania jej w manualu to poniżej 4 stponi przycisk sprężarki nie reaguje poprostu nie da jej się załączyć a jak temp. skoczy ponad te 4 stopnie i klimatronik jest w auto to samoczynnie załącza sprężarke![]()
To tak z moich obserwacji alfe mam od roku
PS warto wyczyścić czujnik klimatronika może dlatego klima nie reaguje na zmiany temperatury
Ostatnio edytowane przez fiejtekt ; 28-10-2010 o 13:01