Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 94

Temat: Klimatyzacja-długo "startuje"

Użytkownik Pirat drogowy Avatar nowak
    Mieszka w
    DLB
    Auto
    147 1.6TS 120hp 2002

Domyślnie

Gdzie kolego znajduje się ten czujnik? Dziś w dzień było 13 stopni i opcji auto tak czy siak nie mogłem wyłączyć.. nie wiem co jest nie tak..

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Wszystko jest ok, skoro przy odraszaniu dziala kompresor. Nawet jak bedzie mroz to przy odraszaniu bedzie sie zalaczac kompresor bo jego zadaniem jest osuszenie powietrza. Nie pamietam teraz czy na zimnym silniku ale na cieplym na pewno. A w trybie auto to przeciez oczywiste ze nie zalczy

sie sprezarka jak temp zew zbliza sie do zera. Ja nie widze problemu. To co Wam nie pasuje w klimatroniku?

Aha czujnik temp wewnetrznej macie za krateczka miedzy galkami. Czujnik zew jest pod lewym lusterkiem.

Mieszka w
    DLB
    Auto
    147 1.6TS 120hp 2002

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Wszystko jest ok, skoro przy odraszaniu dziala kompresor. Nawet jak bedzie mroz to przy odraszaniu bedzie sie zalaczac kompresor bo jego zadaniem jest osuszenie powietrza. Nie pamietam teraz czy na zimnym silniku ale na cieplym na pewno. A w trybie auto to przeciez oczywiste ze nie zalczy

sie sprezarka jak temp zew zbliza sie do zera. Ja nie widze problemu. To co Wam nie pasuje w klimatroniku?

Aha czujnik temp wewnetrznej macie za krateczka miedzy galkami. Czujnik zew jest pod lewym lusterkiem.
    No ok, ale problem jest dalej bo skoro podczas dłuższej jazdy przy temperaturze dodatniej powietrza około 10stopni klimatronik ustawiam na 20stopni czy nawet 16,5 to dalej dmucha mi tak ciepłe powietrze jakbym dał max, jedyną opcją na zmniejszenie temperatury wewnątrz jest zmiana na pozycje low a jak już jest zimno w środku to z powrotem daję na 20 stopni - a nie o to tutaj chodzi. Problem jest taki, że dmucha mi ciągle gorącym powietrzem niezależnie od tego jaką temperaturę ustawie. Czynnik chłodzący uzupełniałem 2-3 miesiące temu..

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

jezeli sprezarka startuje przy opcji odraszania szyb to na pewno nie wina sprezarki ani czynnika. Wiemy ze kompresor i czynnik sa ok. I teraz tak. Jezeli na zewnatrz jest temp np 10 stopni a my chcemy ustawic w aucie 16 to skad wiesz ze do uzyskania tej tem potrzebna jest sprezarka??? moze sie okazac ze w aucie masz 18 stopni ikomputer zadecyduje ze aby uzyskac 16 stopni w kabinie (przy 10 na zewnatrz) wystarczy puscic chlodne, lub "mniej" cieple powietrze. Nie musi wcale od razu wlaczac kompresora. Innymi slowy nie zawsze "twoj pomysl" na uzyskanie zadanej temperatury moze wybrac komputer. Wez ze soba do auta dobry termometr z domu, powies obok czujnika w kabinie i zobacz jaka jest histereza czujnika klimatronika. Dodatkowa kwestia jest jeszcze subiektywna ocena temp wew. Przeciez na klimatroniku ustawiasz dajmy na to 18 stopni ale to nie oznacza ze tyle jest tylko ze tyle ma osiagnac w zadanym czasie. Tak wiec skad wiesz ile mu brakuje i jaka metode wybierze? Na to ma wplyw masa czynnikow, chocby naslonecznienie. Tobie sie wydaje ze w aucie za cieplo bo czujesz na sobie promienie ale to zludzenie bo w rzeczywistosci w aucie jest chlodno. Np ja do normalnego funkcjonowania czy to w aucie czy w domu wystarcza mi 20 stopni (max). Ale jak jade rano do pracy to potrzebuje ustawic klimatronik na 25 zeby dobrze sie czuc A jak wracam to musze skrecac na 18 lub nawet 16 bo ostatnio sloneczko swieci. A przeciez 16 na dworze bez kurtki to "fizga". To kolejny czynnik mogacy miec wplyw na to jak odbierasz funkcjonowanie klimatronika. "omputer jest bezwzgledny a kierowca subiektywny, marudny i wybredny

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

Nie ma przypadkiem 2 czujników temperatury w klimatroniku 147? Coś kiedyś mi się obiło o uszy.. 2 czuj. temp+nasłonecznienia

to jest schemat dwustrefowej klimy z 147.. może wypowie się ktoś kto się zna na tym.. ogólnie to nic z tego nie rozumiem

http://smgfan01.altervista.org/_ALTE...ima_bizona.jpg
    Ostatnio edytowane przez jendriu ; 29-10-2010 o 12:50

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Tak sa dwa ale watpliwa jest ich funkcjonalnosc skoro znajduja sie niemal obok siebie miedzy galkami (te krateczki). A czujnik naslonecznienia na podszybiu.

Mieszka w
    DLB
    Auto
    147 1.6TS 120hp 2002

Domyślnie

Ok chyba faktycznie troszkę marudny byłem, klimka działa jak należy dzisiaj ją potestowałem. Choć zastanawiam się czego ona sama czasem zmienia kierunki nawiewu powietrza.. Np. Ustawiam ją na środek czyli <--> a ona po jakimś czasie mi przeskoczy na nawiew szyby albo na nóżki wieje..;P

Użytkownik Rowerzysta Avatar fiejtekt
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    147 1.9 JTD 2002r

Domyślnie

to są uroki klimatronika on jest mądrzejszy

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

W jednostce sterującej są zapisane tysiące operacji logicznych. Nie wszystkie klimatroniki mają takie same. Proponuję bardzo dogłębnie analizę instrukcji obsługi. Tam jest opisane jakie możliwości są do ustawienia. Np w 166 mamy Full Auto, Auto i Manual. W dodatku każda z opcji ma swoje "gałęzie" możliwości. Pomimo to nawet gdy ręcznie wymusimy kierunek nawiewu to komputer ma przyzwolenie zmiany tego gdy warunki znacznie odbiegają od zadanych. Np u kolegi nowak może mieć miejsce następująca sytuacja. Nastawiamy temp x i kierunek nawiewu 1. Różnica temp w aucie jest niewielka do zadanej x. Podczas dłuższej jazdy komputer odnotowuje że zamiast zbliżać się do zadanej temp x oddala się od niej. Wówczas aby w aucie zwiększyć komfort zamiast go zmniejszać (bo kierowca nie do końca mądrze skierował nawiew), koryguje ustawienia i zmienia kierunek nawiewu dajmy na to z 1 na 5. To pozwala na zbliżanie się do zadanej temp x. Kierowca zawsze może to ponownie skorygować.
    Takich i podobnych kombinacji są miliony.

Jeżeli chodzi o schemat klimatyzacji to niestety jest to tylko fragmencik w dodatku bez opisu. W 147 bodajże jest już sieć CAN a to cholernie komplikuje schematy elektryczne. Ale bądź co bądź dzięki nim można zawsze łatwo znaleźć niesprawny element (jak się oczywiście umie je czytać). Myślę że nie ma sensu w tym poście rozwodzić się nad sposobem czytania schematów elektrycznych
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 30-10-2010 o 11:33

Użytkownik Rowerzysta Avatar fiejtekt
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    147 1.9 JTD 2002r

Domyślnie

sprawdzałem rano na zimnym silniku tuz po zapaleniu i wcisnieciu guzika odszraniania sprężarka nie załacza sie dopiero po nagrzaniu silnka.
    A i mnie dopadły jakies anomalie wiatrak mi sie załącza ( 2 bieg ) co chwile przy włączonej klimie a temp silnika troche ponad 50 stopni co jest ????