Cześć mam pytanie. Ostatnio moja Alfa zaczeła wyć lub gwizdać. Czuje spadek mocy. Czy moja turbina padła??
Cześć mam pytanie. Ostatnio moja Alfa zaczeła wyć lub gwizdać. Czuje spadek mocy. Czy moja turbina padła??
Najpierw sprawdź układ dolotowy czy nie masz gdzieś nieszczelności.
wczesniej mialem uszkodzona rure miedzy turbo a intercoolerem. wtedy bylo slychac swist powietrza. teraz jednak wyje. mam wrazenie jakbym jechal na syreniejak zdejme noge z pedalu gazu to to gwizdanie schodzi z tonow wysokich na niskie. Moim zdaniem nie gwizdza jakies lozyska czy cos innego bo obroty spadna a wycie obniza czestotliwosc dopiero po chwili czyli ma jakas bezwladnosc. A tak przy okazji jak dodac fotke mojej alfy??
Jeśli mówisz, że wszystko szczelne może to być turbina ale warto sprawdzić czy gdzieś układ EGR się nie rozszczelnił albo plecionka wydechu, może okazać się jakaś drobnostka, a pójdziesz w wysokie koszta niepotrzebnie.. Oleju może samochód wziął coś, kopci, w rurze intercooler-->turbo jest więcej oleju niż zawsze? Raz spotkałem się, że wyła pompa wys. ciśnienia, takie łuuuuu i tak jak to napisałeś dźwięk miał jakąś bezwładność, ale wyło tylko w przedziale ok. 500obr/min i wraz z nagrzaniem silnika wycie zmieniało położenie w stronę niższych obrotów, charakterystycznie też z niej syczało po przekręceniu kluczyka w pozycje MAR, bardzo głośno. Wizyta u dobrego mechanika wskazana bo jeśli to turbo lepiej zareagować wcześniej bo koszt ewentualnej regeneracji będzie mniejszy, osobiście jeśli wałek by został stary to turbo bym regenerował, w przeciwnym razie lepiej kupić używana w db stanie.
Zdjęcie dodasz w opcjach swojego profilu.
Ostatnio edytowane przez jendriu ; 01-11-2010 o 13:55
Jak nie masz nieszczelności to przyjrzyj się działaniu zmiennej geometrii turbiny i jej sterowaniu - jeśli jest zacięta w jednym ustawieniu to turbina bedzie gwizdać. Gwizd turbiny może wystepowac na zimnym silniku w ok. 2000obr/min, jak pojawia się na ciepłym w całym zakresie to turbo do wymiany
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
A czy jesli sa problemy z turbo to czy ojawia sie to spadkiem mocy ,bo ostatnio uslyszalem lekki pogwizd w okolicy 2.0 - 2.5 tys obrotow kiedy sie wkreca na te obroty i kiedy spada z obrotow ,ale byc moze tak bylo zawsze ,albo tak poprostu ma byc ?
dzisiaj sprawdzilem dokladnie kiedy slysze ten delikatny gwizd i dokladnie od 1.500 do 1700 obr, dalej cisza spokoj autko ladnie jezdzi nic sie nie dzieje ,czy to normalne czy juz cos sie dzieje nie tak z turbina, czy odczulbym jakies anomalia gdyby turbo siedzialo ?
To normalne
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)