Witam, mam pytanko w jakim zakresie obrotów powinna załączać się turbina ,chodzi mi o odczucia w przyspieszeniu , umnie jest to dopiero przy 2700-2900 obrotów - 1,9 jtdm 150koni.
Witam, mam pytanko w jakim zakresie obrotów powinna załączać się turbina ,chodzi mi o odczucia w przyspieszeniu , umnie jest to dopiero przy 2700-2900 obrotów - 1,9 jtdm 150koni.
Turbina (pracuje caly czas) ale startuje (efektywne cisnienie doladowania) przy 1800 obr/min (walu korbowego). Pelne cisnienie powinna uzyskac przy 2200 obr/min. Nalezy jednak pamietac o pewnej bezwladnosci turbiny. Ale wlaczanie jej przy tak duzych obrotach nie jest zjawiskiem normalnym.
Mozesz wiec miec:
- zapieczona kierownice turbiny
- uszkodzony (zabrudzony) zawor overboost
- uszkodzony wezyk sterowania kierownica turbiny
- mozesz miec nieszczelny uklad dolotowy.
Warto podlaczyc samochod do kompa i sprawdzic parametry na ukladzie turbiny i dolotu. Na tej podstawie mozna z duzym prawdopodobienstwem ustalic przyczyne. Tylko niech to nie bedze suche czytanie wskazan z programu, ale alnaliza danych!
alfa-klub.prv.pl * Podpiecie do komputera, diagnostyka, kasowanie bledow. Kontakt GG 3127266 * alfa-klub.prv.pl
Masz kłopoty ze zmienną geometrią turbiny, EGRem i pewnie klapami wirowymi...
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
FES wystarczy. Ale chodzi o to, zeby nie sugerowac sie jednoznacznie wynikami (mierzonymi i oczekiwanymi) w FESie, ale, zeby przeanalizowac wiele wskazan, przy roznych parametrach pracy silnika. Wtedy bedzie mozna szukac przyczyn.
(dla przykladu: FES: Uszkodzenie sondy lambda - bezmyslna naprawa to wymiana sondy. Ale po przeanalizowaniu innych wskazan i zrobieniu kilku prob okazalo sie, ze swiece sa do bani... Wymiana swiec usunela problem. Gdyby sugerowac sie bezmyslnie wskazaniami FES wlasciciel najpierw wymienilby sonde, potem pol auta, a potem kur...wal by na to auto, ze kaprysne i nie da sie go naprawic...)
alfa-klub.prv.pl * Podpiecie do komputera, diagnostyka, kasowanie bledow. Kontakt GG 3127266 * alfa-klub.prv.pl