Witam,
Mam takie pytanie, czy ktoś może wymieniał sam łożysko w kole, chodzi mi o przód. Czy jest to wogóle możliwe do zrobienia samemu?
Witam,
Mam takie pytanie, czy ktoś może wymieniał sam łożysko w kole, chodzi mi o przód. Czy jest to wogóle możliwe do zrobienia samemu?
jeśli masz zaplecze w postaci nasadek i kluczy płaskich + nasadka bodajże 36 o zmniejszonej ściance do odkręcenia półosi i ogólną wiedzę na temat mechaniki to to ogarniesz
Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
Jest klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
ALFA-i każdy dzień jest inny
tylko ze najpierw musisz sobie kogos z praską znaleźć co mu zawieziesz wymontowaną zwrotnice z nowym łozyskiem i ci to złozy bo z młotka nawet nie waż sie go dotykac, rozpadnie się po paru tys..
ponadto przydałby się tez jakis solidny sciągacz do sworzni wahaczy
Za dużo z tym roboty. Nie wiem jak jest w przypadku piasty przedniej, ale ostatnio za wymianę piasty tylnej zapłaciłem 360zł (SKF) a samą piastę można kupić za 340zł.
Jeśli pęknie podczas wbijania to się rozpadnie, jeśli się uda jakoś dobrze go wbić (czyli jazda z młotkiem i grubą podkładką) to wtedy nic się nie stanie.
Aczkolwiek doradzałbym dobrą prasę u mechanika która zrobi to za ok +- 40zł i w jakieś 15 minut. I pewnie jak mnie kiedyś panowie zapytają się: "a dlaczego pan nie przyjechał z samochodem??"
A ja na to: "sorry ale nie dam wam łatwo na sobie zarobić"
Koszty: łożysko plus koszta prasy
Wrażenia: zrobiłeś to sam i wiesz jak wszystko jest po dokręcane i nie spartaczone.
Pzdr
No ja właśnie byłem dzisiaj u mechanika na przeglądzie, ponieważ od niedawna jestem szcześliwym posiadaczemi sie okazalo ze mam do wymiany obydwa górne wahacze z przodu do tego łożysko i łącznik stabilizatora.... z tego co sie orientuje juz to cała piasta to przyjemność za jakies 300zl
Odkopie trocheznacie może wymiary, albo możecie polecić jakieś dobre łożysko??
Patrz w lusterka, sprawdź dwa razy - Golfy są wszędzie!!
TYLKO I WYŁĄCZNIE SNR(na przód) SKF (tył)! Nie baw się w jakieś łożyska za 150zł z allegro bo będziesz robił to dwa razy.
Tutaj jest dobra cena za SNR => http://allegro.pl/nowe-lozysko-piast...599079587.html
Co do prasy, raz nabiłem delikatnie młotkiem resztę dociągnąłem piastą, później jak robiłem wduszałem moim jebitnym imadłem![]()
Ostatnio edytowane przez Winiar00 ; 10-05-2011 o 21:18