Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Problem z rozruchem 146 1.6TS

stefan55
    Gość

Domyślnie Problem z rozruchem 146 1.6TS

Witam
    Sprawa jest następująca. Jakiś czas temu po długim postoju był problem z rozruchem. Kilka razy tak sie stało po czym wszystko wróciło do normy. Po pewnym czasie znów "stał się" problem i tak jest już do dziś. Rozrusznik kręci ale silnik nie łapie. Robię przerwę i znów kręcę wciskając pedał gazu i............... zapala...... Wymieniłem przewody wysokiego napięcia, pompę paliwa lecz problem dalej jest. Dziś rano ( Alfunia stała od soboty ) wchodzę do garażu i znów.... kręcę raz.. nic..za drugim wduszam gaz i powoli łapie i silnik pracuje. Wyjechałem z garażu ( ze 2m ), zgasiłem, zamknąłem drzwi po czym wsiadam do furki i zapalam jakby nigdy nic w mordę..... Ki czort??Gdy postoi godzinę lub dwie to wszystko jest ok ale gdy postoi dłużej to lipa. Kumpel mówił żeby sprawdzić jakiś zawór, który "trzyma" paliwo po zgaszeniu silnika. Czy ktoś wie gdzie on się znajduje?? A może ktoś ma jakiś inny pomysł???
    Pozdrawiam

Użytkownik Pirat drogowy Avatar themim
    Mieszka w
    Krk
    Auto
    AR 145 1,9jtd 2000r

Domyślnie

moge sie mylic ale nie ma takiego zaworu... pompa po przekreceniu kluczyka zaczyna pracowac wlasnie po to zeby dostarczyc paliwo do wtryskow... wyciagnij czujnik polozenia walu i zmierz jego rezystancje... podaj ja tu to ktos madry znajdzie jaka powinna byc ori i bedziesz wiedzial czy jest walniety czy nie...
    Diagnostyka komputerowa, kasowanie błędów
    Sprzedam Alfe 145!

stefan55
    Gość

Domyślnie

Witam
    Dzięki za info, a czy mógłbyś podpowiedzieć gdzie go szukać?? nigdy przy tym nie grzebałem....
    Pozdrawiam

Feniks77
    Gość

Domyślnie

Gdyby niesprawny byl czujnik polozenia walu to prawdopodobnie wcale nie zapalilbys auta.Objawy ktore opisujesz maja tylko jedna przyczyne;ucieka ci paliwo przy dluzszym postoju.Zapala ci dopiero po chwili,bo pompa musi miec czas na podanie paliwa ktore splynelo...Moze sie tak dziac gdy masz niesprawne odpowietrzanie zbiornika paliwa,badz tez zawor o ktorym juz ci ktos wspominal,nie wiem czy jest montowany oryginalnie,ale mozna kupic taki drobiazg za kilka zl...

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Rezystancja CPWK (Czujnika Położenia Wału Korbowego - duże litery przez szacunek ) to 600 Ohm z tego co pamiętam. Do sprawdzenia też stan silnika krokowego i przepustnicy (mogą się zaklejać od nagaru) oraz polecam wlać środek czyszczący do paliwka.
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

stefan55
    Gość

Domyślnie

Witam

Barzdzo dziękuję wszystkim za rady,sprawdzę wszystko jak tylko znajdę 5 minut .

Pozdrawiam

Mieszka w
    Krk
    Auto
    AR 145 1,9jtd 2000r

Domyślnie

Cytat Napisał Feniks77 Zobacz post
    Gdyby niesprawny byl czujnik polozenia walu to prawdopodobnie wcale nie zapalilbys auta.
    nie zgodzam sie kompletnie!
    moim zdaniem chodzi o kat wyprzedzenia zaplonu ktory jest sterowany elektronicznie z zebranych informacji z czujnikow m. im. polozenia walu stad o tym mowa jesli to nie to, to bedziemy sie dalej zastanawiac o co cho
    rownie dobrze moze byc tak bardzo walnieta przeplywka ze ECU mysli ze jestes w prozni
    Sprzedam Alfe 145!

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Ja też sprawdzałbym na pierwszy rzut zasilanie paliwem

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Feniks77
    Gość

Domyślnie

Jesli walniety jest czujnik polozenia walu,ktory odpowiada za kat wyprzedzenia zaplonu to problem z rozruchem bylby za kazdym razem,a jak pisze Stefan55 to problem wystepuje tylko gdy auto dluzej postoi;widze tu sporo fatalistow ktorzy od razu przewiduja awarie kosztownych podzespolow,a gosc juz wydal kase na przewody i pompe paliwa,a wy sugerujecie mu kolejne wydatki.Sposob na sprawdzenie jest prosty,Stefan;zostaw auto na jeden dzien po czym odepnij waz paliwa i niech ktos zakreci silnikiem,ty obserwuj kiedy poleci paliwo;jesli natychmiast to znaczy,ze nie mam racji,ale jesli potrzebuje na to dluzszej chwili to jest tak jak mowie,benzyna cofa sie do baku...

Mieszka w
    Krk
    Auto
    AR 145 1,9jtd 2000r

Domyślnie

Cytat Napisał Feniks77 Zobacz post
    widze tu sporo fatalistow ktorzy od razu przewiduja awarie kosztownych podzespolow
    najpierw przeczytaj ZE ZROZUMIENIEM co napisalem, pozniej to przemysl a nastepnie zastanow sie czy slowo fatalista jest tutaj na miejscu...
    walniety czujnik polozenia walu raz dziala raz nie dziala wiec raz zapala raz nie ale tego chyba nie musze tlumaczyc panie wszystkowiedzacy
    Sprzedam Alfe 145!