Witam
Od jakiegoś czasu mam problem z rozruchem silnika (1.9 JTDm, 115KM). Problem pojawia się tylko rano i nie codziennie (co 2-3 dni). Przy wciśnięciu przycisku START słychać pracę rozrusznika, lecz trwa to zbyt długo zanim silnik zaskoczy. Nie palą się żadne kontrolki (np. świece, zawsze czekam aż zgasną po włożeniu kluczyka). Sprawdziłem rano napięcie akumulatora, przed rozruchem miernik wskazywał ~12.3 V. Przy tym napięciu miałem problem z odpaleniem. Przy pracującym silniku napięcie wynosi około 13.7 V. Dodam, że samochód stał nieużywany przez długi okres (około 1.5 miesiąca) co spowodowało całkowite rozładowanie akumulatora. Ładowany był prostownikiem do nominalnego napięcia. Czy wszystko wskazuje na akumulator ? Czy napięcie nie jest zbyt niskie ?
Mam też inne pytanie. Po zatrzymaniu silnika i wyciągnięciu klucza ze stacyjki przez jakiś czas słychać pracę jakiegoś urządzenia (tak jakby jakiś wiatrak), dźwięk dochodzi z okolic radia - panelu klimatyzacji. Po czasie znika. Ten sam dźwięk pojawia się gdy wsiadam do samochodu. Nie pracuje klima, nawiew jest wyłączony, nawet radio jest OFF. Czy ktoś wie co to za urządzenie i czy to normalne ?
Z góry dziękuje za wszelką pomoc.