Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Kontrolka silnika AR 147 1.6 benzyna

Arturo147
    Gość

Domyślnie Kontrolka silnika AR 147 1.6 benzyna

Witam....mam pytanko,zapaliła mi sie kontrolka silnika MOTOR CONTROL SYSTEM FAILURE(ta żółta)...byłem w serwisie AR i usunęli mi bład,ale po przejechaniu kilkudzisieciu km znowu mi sie zapaliła..gosc powiedział mi ze zalałem słabe paliwo ale tym razem zatankowałem Verve na Orlenie i znowu problem...nie ma mozliwosci zebym miał takiego pecha i zalał 2 razy złą wache...kasowanie błedów mi sie nie usmiecha bo płacic 180 zł za to zeby pojezdzic pare dni bez palących sie kontrolek to drobna przesada,nie stac mnie na taki luksus....autko sprawuje sie dobrze,nie dławi sie nie trzesie ale cos jednak jest nie tak....dajcie znac co moze to byc ...pozdrawiam

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Sonda lambda?

Użytkownik Romeo Avatar rafal_n5
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR147 1.9jtd16v, AR 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

bez kodu błędu nikt ci tutaj nie pomoże.Jak nie chcesz płacić to najlepszym rozwiązaniem jest kupić sobie kabelek diagnostyczny i robić to na własną rękę.Jak wzięli 180 zł to powinni ci zrobić to jeszcze raz.Nie spotkałem się jeszcze żeby przez sondę silnik przechodził w tryb awaryjny.

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

U mnie tak było. Ale najlepiej sprawdzić (NIE tylko skasować błąd) na komputerze.

Arturo147
    Gość

Domyślnie

I co zrobiłeś?????Ja dzis pojechałem do elektronika(nie w serwisie)sprawdził sonde lambda,przepływomierz,posprawdzał czujniki i powiedział ze najprawdopodobniej zalałem lipne paliwo,bo wszystko jest sprawne....skasował błąd,zalał Verve i kazał pobawic sie w Kubice przez jakis czas Powiedział mi o przypadku,który zdarzył sie jego znajomkowi,tez miał 147emke,na stacji zalał paliwo do kanistra w którym miał jakies pozostałosci po starym paliwie i miał ten sam problem,powtarzał mu sie tak długo aż poprzepalał wszystkie pozostałosci po starym paliwie...generalnie dowiedziałem sie dzis ze jezeli autko nie szarpie,nie traci mocy,nie pali wiecej ani sie nie dławi to nie ma sie czym martwic ,jezeli wszystkie wskazania pokazuja ze poszczególne podzespoły sa sprawne to na 99 procent jest to wina wachy....a ja sami wiecie nasze Belle sa wrażliwe na byle co ))

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Mechanik zamienił je miejscami (są 2 podobno, jedna bardziej wrażliwa).

Użytkownik Rowerzysta Avatar tofik
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 TS 105 KM

Domyślnie

Witam! Nie chcę zakładać nowego tematu więc się tu podepnę... Dziś spotkała mnie ta niespodzianka. Po godzinnym postoju, przy odpaleniu wyskoczył komunikat MOTOR SYSTEM... i pali się żółta kontrolka. Autko jeździ normalnie ale nie wiem co z tym począć. Rozumiem że bez podpięcia pod kompa się nie obejdzie? Chyba się nic nie stanie jak jeszcze troszkę z tym pojeżdżę? Pozdrawiam

Miss Alfaholicy 2011 Znawca Avatar aniucha05
    Mieszka w
    Mysłowice, Poland
    Auto
    Alfa 147 1.6 16V & 159 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał tofik Zobacz post
    Witam! Nie chcę zakładać nowego tematu więc się tu podepnę... Dziś spotkała mnie ta niespodzianka. Po godzinnym postoju, przy odpaleniu wyskoczył komunikat MOTOR SYSTEM... i pali się żółta kontrolka. Autko jeździ normalnie ale nie wiem co z tym począć. Rozumiem że bez podpięcia pod kompa się nie obejdzie? Chyba się nic nie stanie jak jeszcze troszkę z tym pojeżdżę? Pozdrawiam
    no dokładnie... bez kompa nic nie poradzisz. Najlepiej zdiagnozować i usunąć usterkę..
    btw.ja jeżdżę już jakiś czas z kontrolką - wiem że to naganne ale wiem co jest przyczyną błędu także śpię spokojniej
    I'd rather push my ALFA than drive a BMW... (or AUDI)

Użytkownik Rowerzysta Avatar tofik
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 TS 105 KM

Domyślnie

Dziękuje pięknie

szczepan83
    Gość

Domyślnie

Witam wszystkich. Miałem ten sam problem - okazało się że świeca na 4-tym cylindrze ma przebicie.

Pozdrawiam