Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Temat: foto zagadka dla znawców chyba pilne

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

może być sprężyna, także płyn (niskie temperatury, wyciek), wysprzęglik czy też początek końca sprzęgła.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Łysy0800
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2002r.

Domyślnie

płyn wymieniony, o końcu sprzęgła nie chcę nawet myśleć
    co to jest wysprzęglik?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Tekken666
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    156 1,9 JTD 2000r 77kW

Domyślnie

ja bym jeszcze obstawiał pompę sprzęgła.

Wysprzęglik jest na skrzyni (albo w niej TS) do niego pompka sprzęgła (znajdująca się pod pedałami i przyczepiona jest do pedału sprzęgła) pompuje płyn hamulcowy a on porusza taką dźwignią na skrzyni która to wysprzęgla. Zasada jak przy lince tyle że tu do tego cięgła nie jest podłączona linka a wysprzęglik ją popycha.

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał GrzesiekK. Zobacz post
    Dobrze więc proszę podyskutujmy na poziomie, wytocz swoje argumenty, a ja wyciągnę swoje ;]

Jeśli tylko kierowca poruszający się autem bez tej sprężyny nie jest "babą" trzymająca w czasie jazdy oparta nogę na sprzęgle, to nie zrobi szkody sprzęgłu.
    proszę bardzo: bez sprężynki pedał będzie opadał coraz bardziej aż zaczną się problemy z wbijaniem biegów (skok pedału zmniejszy się na tyle, że sprzęgło nie będzie się wysprzęglać). Nie jest tajemnicą, że jazda z taką usterką wpłynie na trwałość układu napędowego, pytanie tylko co padnie wcześniej - sprzęgło czy skrzynia.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Cytat Napisał Kali_33 Zobacz post
    proszę bardzo: bez sprężynki pedał będzie opadał coraz bardziej aż zaczną się problemy z wbijaniem biegów (skok pedału zmniejszy się na tyle, że sprzęgło nie będzie się wysprzęglać).

Dobrze więc teraz tak, po co masz w w pompie sprzęgła sprężynę wspomagającą powrót tłoczyska w cylindrze, po co masz zawór zwrotny. Kolejna sprawa jak ma się siła nacisku wywołana ciężarem pedału sprzęgła działająca poprzez ramie popychacza do siły potrzebnej do ugięcia "słoneczka" docisku, uważasz że znikoma masa pedały sprzęgła z tworzyw sztucznych jest w stanie spowodować jego opadanie, przepuszczanie pompy na sekcji? Jeśli pompa już przepuszcza nawet magiczna sprężyna nie rozwiąże problemu z wysprzęglaniem. Sama zasada działania docisku, powoduje że po puszczeniu sprzęgła, siła zwrotna od sprężyny docisku jest tak duża że natychmiast wpycha popychacz w wysprzęglik co natychmiast skutkuje powrotem tłoczyska pompy w cylindrze do punktu O tak to nazwijmy. Zgodzę się że wynalazek ze sprężyna ułatwia kierowcy życie i pozwala poprawić pracę sprzęgła przy zużywającej się pompie tak że kierowca tego nie zaważy. Jednak nie popadajmy w skrajność że brak tej sprężyny od razu uszkodzi sprzęgło, jest masę aut z hydraulicznym sprzęgłem które tego typu wynalazków nie mają.
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał GrzesiekK. Zobacz post
    Dobrze więc teraz tak, po co masz w w pompie sprzęgła sprężynę wspomagającą powrót tłoczyska w cylindrze, po co masz zawór zwrotny. Kolejna sprawa jak ma się siła nacisku wywołana ciężarem pedału sprzęgła działająca poprzez ramie popychacza do siły potrzebnej do ugięcia "słoneczka" docisku, uważasz że znikoma masa pedały sprzęgła z tworzyw sztucznych jest w stanie spowodować jego opadanie, przepuszczanie pompy na sekcji? Jeśli pompa już przepuszcza nawet magiczna sprężyna nie rozwiąże problemu z wysprzęglaniem. Sama zasada działania docisku, powoduje że po puszczeniu sprzęgła, siła zwrotna od sprężyny docisku jest tak duża że natychmiast wpycha popychacz w wysprzęglik co natychmiast skutkuje powrotem tłoczyska pompy w cylindrze do punktu O tak to nazwijmy. Zgodzę się że wynalazek ze sprężyna ułatwia kierowcy życie i pozwala poprawić pracę sprzęgła przy zużywającej się pompie tak że kierowca tego nie zaważy. Jednak nie popadajmy w skrajność że brak tej sprężyny od razu uszkodzi sprzęgło, jest masę aut z hydraulicznym sprzęgłem które tego typu wynalazków nie mają.
    fajnie to wszystko wygląda w teorii, niestety 2 lata nieświadomie jeździłem bez tej sprężynki, efekt był taki jak opisałem (haczenie biegów, szarpanie sprzęgła), gdy się zorientowałem w temacie pedał opadał pomimo jego podnoszenia i tak dzieje się także u innych użytkowników. Nie wnikam w sam mechanizm działania tej hydrauliki, być może ta teoria jest prawdziwa niestety nie pierwszy raz rozmija się z praktyką. Nie wierzysz - sprawdź ;-)

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał Kali_33 Zobacz post
    fajnie to wszystko wygląda w teorii, niestety 2 lata nieświadomie jeździłem bez tej sprężynki, efekt był taki jak opisałem (haczenie biegów, szarpanie sprzęgła), gdy się zorientowałem w temacie pedał opadał pomimo jego podnoszenia i tak dzieje się także u innych użytkowników.
    ponad 3 lata bez sprężynki i nic się nie dzieje , nic nie opada itp

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    ponad 3 lata bez sprężynki i nic się nie dzieje , nic nie opada itp
    to nie przesądza o regule, ale dobrze wiedzieć że są i tacy którym nie opada :-)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Jazda bez sprężynki powoduje niszczenie sprzęgła, bo pedał własnym ciężarempompuje płyn do wysprzęglika
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Łysy0800
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2002r.

Domyślnie

Cytat Napisał Tekken666 Zobacz post
    ja bym jeszcze obstawiał pompę sprzęgła.

Wysprzęglik jest na skrzyni (albo w niej TS) do niego pompka sprzęgła (znajdująca się pod pedałami i przyczepiona jest do pedału sprzęgła) pompuje płyn hamulcowy a on porusza taką dźwignią na skrzyni która to wysprzęgla. Zasada jak przy lince tyle że tu do tego cięgła nie jest podłączona linka a wysprzęglik ją popycha.
    Dziś po raz pierwszy pedał nie odbił mi WCALE, musiałem wbić awaryjne i mocno odbić pedał od podłogi.

Wydaje mi się, sprzęgło zapada mi się tak o 1/3 w czasie gwałtownego przyspieszania.