Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Temat: Problem z silnikiem 1.6 TS

RekinRW
    Gość

Domyślnie Problem z silnikiem 1.6 TS

Witam !

Mam problem z silnikiem 1.6 TS w alfie 156.

Zacznę od poczatku ok 2 tyg temu wymieniłem uszczelke pod klawiaturą.
    Wszystko działało sprawnie i dobrze się wkręcał na obroty.
    Ok tydzień temu wjechałem w niewielką zaspę i po ok 3-5 min udało mi się wyjechać. Jako że nie mam osłony pod silnikiem troche śniegu było pod spodem gdy zajechałem do domu wyczyściłem wszystko jednak już wtedy zaczynał silnik dziwnie chodzić. Zostawiłem go w garażu żeby wszystko odtajało. Na drugi dzień silnik chodził jak na filmiku - http://www.youtube.com/watch?v=3BQ72LBbYWM . Nie chce się wkręcać na obroty i dziwnie rzegota. Przy wciśnietym pedale do oporu dochodzi do 5 tys i spada do 3,5 tys obrotów jak tak jak to słychać na filmiku.

Mój mechanik załamuje ręce i nie wie co to może być. Rozrząd sprawdził na blokadach i jest dobrze ustawiony. Na komputerze wyskakiwał bład sondy lambda. Wymienił przewody na nowe bo stare miały podobno przebicie. Świece i przewody były wymieniane ok 35 000 km temu, przy zakładaniu gazu. Świece zakładałem NGK "te lepsze"

Przepływomierz wymieniłem w tamtym roku na nowy oryginalny boschowski.

Proszę mi doradzić co to może być. Ewentualnie polecić jakiegoś dobrego mechanika z okolic podkarpacia.

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

wjechałes w zaspe i rozleciała sie sonda . ja nie dawno mialem cyrk z moja alfa moja sonda dzwonila po wykreceniu one sa podobno niezniszczalne póki nie zrobisz in chłódenia tak gwałtownie

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał RekinRW Zobacz post
    Witam !

Mam problem z silnikiem 1.6 TS w alfie 156.

Zacznę od poczatku ok 2 tyg temu wymieniłem uszczelke pod klawiaturą.
    Wszystko działało sprawnie i dobrze się wkręcał na obroty.
    Ok tydzień temu wjechałem w niewielką zaspę i po ok 3-5 min udało mi się wyjechać. Jako że nie mam osłony pod silnikiem troche śniegu było pod spodem gdy zajechałem do domu wyczyściłem wszystko jednak już wtedy zaczynał silnik dziwnie chodzić. Zostawiłem go w garażu żeby wszystko odtajało. Na drugi dzień silnik chodził jak na filmiku - http://www.youtube.com/watch?v=3BQ72LBbYWM . Nie chce się wkręcać na obroty i dziwnie rzegota. Przy wciśnietym pedale do oporu dochodzi do 5 tys i spada do 3,5 tys obrotów jak tak jak to słychać na filmiku.

Mój mechanik załamuje ręce i nie wie co to może być. Rozrząd sprawdził na blokadach i jest dobrze ustawiony. Na komputerze wyskakiwał bład sondy lambda. Wymienił przewody na nowe bo stare miały podobno przebicie. Świece i przewody były wymieniane ok 35 000 km temu, przy zakładaniu gazu. Świece zakładałem NGK "te lepsze"

Przepływomierz wymieniłem w tamtym roku na nowy oryginalny boschowski.

Proszę mi doradzić co to może być. Ewentualnie polecić jakiegoś dobrego mechanika z okolic podkarpacia.
    Wyskakiwał jak piszesz błąd sondy lambda.I co z tym zrobił?Bo raczej trzeba usunąć przyczynę tego błędu.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar venioo
    Mieszka w
    Międzychód wlkp
    Auto
    była AR 156 1.6TS

Domyślnie

To co - mechanik sondy nie umie wymienic??? Dziwny jakis ten Twoj mechanik...
    była Alfa Romeo 156 1.6ts, teraz jest 156 1.9jtd

RekinRW
    Gość

Domyślnie

Mówił mi że to raczej nie lambda i dalej szukał problemu...

Spróbuje ją wymienić w poniedziałek.

Użytkownik Romeo Avatar rafal_n5
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR147 1.9jtd16v, AR 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

dzieje ci się tak na zimnym silniku czy na ciepłym też ?to że nie chce się wkręcać na wyższe obroty moim zdaniem nie odpowiada sonda. Dobrze by było chociażby podmienić przepływkę jak masz od kogo bo twoje objawy raczej wskazują na jej uszkodzenie.Jak jest ona uszkodzona to nie zawsze komp wywali błąd ,trzeba by pomierzyć jej parametry.Natomiast grzechotanie może być od sondy

RekinRW
    Gość

Domyślnie

Przepływke przerabiałem w tamtym roku. Kupiłem wtedy nowa boschowska, ale przez okres prawie jednego miesiąca jeździłem z odpiętą i silnik działał poprawnie.
    Teraz jak odpinam przepływke nic to nie pomaga.

Mieszka w
    Międzychód
    Auto

Domyślnie

[QUOTE=rafal_n5;446159]dzieje ci się tak na zimnym silniku czy na ciepłym też ?to że nie chce się wkręcać na wyższe obroty moim zdaniem nie odpowiada sonda.

to powiedz mi ,dlaczego po wymianie sondy w moim autku silnik nagle zaczął sluchac pedału gazu moze i ona nie odpowiada bezposrednio za wkrecanie na obroty ale rozmawia z komputerem i jemu podaje potrzebne dane

Użytkownik Romeo Avatar rafal_n5
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR147 1.9jtd16v, AR 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

[QUOTE=Cubus00;446168]
    Cytat Napisał rafal_n5 Zobacz post
    dzieje ci się tak na zimnym silniku czy na ciepłym też ?to że nie chce się wkręcać na wyższe obroty moim zdaniem nie odpowiada sonda.

to powiedz mi ,dlaczego po wymianie sondy w moim autku silnik nagle zaczął sluchac pedału gazu moze i ona nie odpowiada bezposrednio za wkrecanie na obroty ale rozmawia z komputerem i jemu podaje potrzebne dane
    oczywiście że sonda ma wpływ na działanie silnika,ale nie takie że silnik nie może się wkręcić na obroty.Sonda reguluje skład mieszaniki tak aby było idealne spalanie -integrator lambda=1.Przez uszkodzoną sondę silnik może więcej palić albo mniej albo mieć mniejszą moc/moment ale nie spotkałem się żeby sonda robiła takie jaja.

Mieszka w
    Międzychód
    Auto

Domyślnie

ale nie spotkałem się żeby sonda robiła takie jaja.[/QUOTE]

tu sie chyba zgodze ,u mnie był to tak zwany zbieg nieszczesc, przeplywka, swiece i sonda i kazda z tych czesci ma swoje do powiedzenia tylko mówia w dziwnych jezykach żeby nie szło ich zrozumiec