Miałem kiedyś podobny problem z lampką ciśnienia oleju. problemem okazał się przepływomierz chociaż komputer go nie wykazywał.
Miałem kiedyś podobny problem z lampką ciśnienia oleju. problemem okazał się przepływomierz chociaż komputer go nie wykazywał.
dokładnie
tak spadał z obrotów że zapalała się lampka ciśnienia oleju. do wymiany miałem przepływomierz. na kompie diagnostycznym nic na to nie wskazywało...
Czyli rozumiem ze błąd ciśnienia oleju jest następstwem wygaszenia silnika a wygaszanie silnika to jakiś problem z paliwem (pompą, wtryskami)??
Mechanik tylko skasował błędy. Czyściliśmy czujnik ciśnienia oleju.
Dziwi mnie że ludzie mieli problem z ciśnieniem oleju ale nie wyłączało im to silnika.
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Zajmę się teraz w pierwszej kolejności sprawdzeniem tematu paliwa, pompy, przepływomierza. Komputer tutaj coś pomoże ??? Czy trzeba element po elemencie prześwietlić??? Dodam że nie mam żadnych problemów z elastycznością silnika, pracą turbiny, zanikiem mocy. Auto sunie do górnych granic obrotów jak pocisk. Wszystko jest absolutnie OK jak z czasów kiedy było jeszcze ciepło.
---------- Post dodany o godzinie 19:28 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:26 ----------
Oczywiście jak minie mu foch i w końcu zechce pracować jak należy a nie wyłącza silnika dmuchając na zimne
Sam widzisz że samochód idzie do górnych obrotów. przy niskich masz focha. stawiam na przepływkę. w tym wypadku komp nic nie wyświetli.
---------- Post dodany o godzinie 19:42 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:31 ----------
jeszcze jedno. kasowanie błędów nie jest jednoznaczne z ich zanikiem. dobrą opcją jest reset systemu do ustawień fabrycznych ale 99% mechaników tego nie robi. po co pozbywać się przyszłej kasy?
Dzieki za pomoc
Komunikat "low pressure oil" pojawiał sie bo był filtr paliwa do wymiany :]
Jak sie okazało silnik został wyłączany przez komputer czego konsekwencją był błąd w cisnieniu oleju dla kompa. Wymieniłam filtr paliwa i jest wszystko w porządku silnik nie gasnie nie musze wybierac sie do dealera.
Pozdrawiam