Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 108

Temat: Silniki w Alfa Romeo kiedyś, a dziś...

Użytkownik Znawca Avatar bimsky
    Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Toyota Camry + 75 3.0M

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Spodziewałem się Twojej odpowiedzi. Fajnie, że dla Ciebie Alfa skończyła się 80 lat temu, fajnie, że masz 2 auta RWD, ale daj innym cieszyć się innymi Alfami albo usiądź gdzieś na forum klasyków/BMW bo Twoje notoryczne utyskiwanie na AR jest już przewidywalne i nudne.
    Tak samo jak przewidywalne i nudne jest czytanie o wyjątkowości rasy kierowców-właścicieli alfy, niczym jedynej słusznej rasy aryjskiej lat kilkadziesiąt temu. W czym tak fantastyczna i przerastająca konkurencję jest alfa z lat 1990-2010, że można pokusic się o stwierdzenie, że kierowcy tychże samochodów nie są zwykłymi użytkownikami samochodów?
    http://www.facebook.com/75modificata/ <- opowieść o trudnej i burzliwej miłości ;-)

Kowalski
    Gość

Domyślnie

Bimski, skoro tak ciebie to gryzie, po co jestes na tym forum? jak widzę, posuwasz BMW. Czemu nie jestes wsród swoich? dres się suszy na balkonie czy co?

---------- Post dodany o godzinie 23:57 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:55 ----------

Cytat Napisał Kierownik Zobacz post
    Powiem Ci tak, ja tam jakoś specjalnie delikatnie nie jeżdżę, piski na światłach, slalom między dziurami na drodze, dość dynamiczna jazda, wyprzedzanie, kręcenie obrotów to standard(dźwięk silnika jest piękny ) a pasków nie rwę, panewek nie przekręcam i fun z jazdy mam ogromny jeżdżę od roku i zmieniałem amorki(stare były fabryczne ), przegub lewy, i sworzeń prawy - tylo co robiłem przez rok, wiem co mówię, parę razy prędkość przekroczyłem.. mój rekord tą alfą to 180 km/h poszłaby więcej ale jakaś skoda się za mną oglądała na ekspresówce przed warszawą...
    A powiedz mi, jak czesto zmieniasz pasek rozrządu przy takiej jezdzie? Ja sie zblizam do 5o tys i zaczynam myslec o wymianie. Jak myslisz, czekać do tych magicznych 60 tys.?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Rafcio
    Mieszka w
    Swidnica, Poland
    Auto
    Ford Focus Kombi Duratorq

Domyślnie

Spodziewałem się Twojej odpowiedzi. Fajnie, że dla Ciebie Alfa skończyła się 80 lat temu, fajnie, że masz 2 auta RWD, ale daj innym cieszyć się innymi Alfami albo usiądź gdzieś na forum klasyków/BMW bo Twoje notoryczne utyskiwanie na AR jest już przewidywalne i nudne.
    Cytat Napisał Kowalski Zobacz post
    Bimski, skoro tak ciebie to gryzie, po co jestes na tym forum? jak widzę, posuwasz BMW. Czemu nie jestes wsród swoich? dres się suszy na balkonie czy co?
    Dres nie ma nic do tego, Alfa w latach 1990-2010 nie oferowała nic specjalnego, odchodzenie od tradycji, silniki jakie były takie były, boxery fajnie brzmiały ale utrzymanie to masakra (w porównaniu do boxerów subaru), TS'y też nie zachwycają, spalanie kosmiczne nie tylko benzyny ale i oleju a gdyby nie JTD to by jej nie było już pewnie dawno, taka prawda... Jeździłem 145 jeżdżę 147 a ostatnio nawet miałem okazję BMW 320D. 145 było super, prowadzenie klimat. 147 to taka choinka na kołach, zawiodłem się bo spodziewałem się więcej po tym samochodzie. BMW, hmm ma coś w sobie, proste, kanciaste i gdyby nie ropniak było by super (R6).

Kowalski
    Gość

Domyślnie

No to kup BMW. Nie rozumiem was ludzie, alfa wam sie nie podoba, to zmiencie auto, zmiencie portal, po co siedzicie tutaj i narzekacie, jakie to badziewie ta alfa??

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał bimski Zobacz post
    Tak samo jak przewidywalne i nudne jest czytanie o wyjątkowości rasy kierowców-właścicieli alfy, niczym jedynej słusznej rasy aryjskiej lat kilkadziesiąt temu. W czym tak fantastyczna i przerastająca konkurencję jest alfa z lat 1990-2010, że można pokusic się o stwierdzenie, że kierowcy tychże samochodów nie są zwykłymi użytkownikami samochodów?
    Zawieszenie wielowahaczowe w kompakcie, pierwszy common rail, 2 tytuły CoTY, silnik bokser, V6 Busso, najmocniejsze przednionapędowe auto na świecie, design, z którego potem wszyscy ochoczo czerpią... Ale tu nawet nie chodzi o takie mierzalne rzeczy... Odwracasz się i rzucasz jeszcze raz okiem na swoje BMW, kiedy wysiadasz? Bo ja na swoją Alfę zawsze. I między innymi dlatego różni się dla mnie od innych aut. A że kiedyś była wyjątkowa? Kiedyś 98% użytkowników tego forum mogłoby o Alfie co najwyżej marzyć...
    Ostatnio edytowane przez radosuaf ; 21-12-2010 o 00:28
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Toyota Camry + 75 3.0M

Domyślnie

Zawieszenie wielowahaczowe w kompakcie, pierwszy common rail, 2 tytuły CoTY, silnik bokser, V6 Busso, design, z którego potem wszyscy ochoczo czerpią... Ale tu nawet nie chodzi o takie mierzalne rzeczy...
    Diesel w samochodzie, którego hasłem przewodnim jest 'cuore sportivo' chyba nie powinien byc powodem do zachwytu. Bokser jest też w porsche, subaru (tu nawet w wersji hołubionej [diesel] na tym forum... miłośników motoryzacji i funu nota bene). Zawieszenie wielowahaczowe? Z tego co wiem, nawet civic takie miał. V6 busso? Rzędowy mpower jednak oferuje/oferował więcej (pomijając subiektywne kwestie typu brzmienie).
    Odwracasz się i rzucasz jeszcze raz okiem na swoje BMW, kiedy wysiadasz? Bo ja na swoją Alfę zawsze. I między innymi dlatego różni się dla mnie od innych aut. A że kiedyś była wyjątkowa? Kiedyś 98% użytkowników tego forum mogłoby o Alfie co najwyżej marzyć...
    Pewnie, że odwracam się i rzucam okiem na bmw. Bo bezpiecznie i bez niespodzianek dowiózł mnie na miejsce, bo lubię ten samochód niesamowicie, a jego osiągi mocno mnie zaskoczyły (in plus), bo nigdy mnie nie zrobił w balona i zawsze, za każdym razem gdy tego potrzebuję, odpala bez zająknięcia, nawet przy olbrzymich mrozach. No i jednak co 6 cylindrów, to 6 - brzmi nieporównywalnie lepiej od każdego w takim samym stopniu seryjnego i zaawansowanego technicznie, czterocylindrowego fiata.

Kowalski: jesteś typowym świeżym użytkownikiem tego forum, nie mam Ci tego za złe. Będąc w tym środowisku już jakieś 5 lat zdążyło mi się znudzic bezustanne bicie piany o fantastyczności seryjnych samochodów i 'wyjątkowości' przerabianych stylistycznie w DOKŁADNIE TEN SAM sposób (wszak 'gta look, toora z ti i bodykit gta [w skrajnych przypadkach + logo]' to takie wyjątkowe zestawienie) tychże samochodów.
    Ostatnio edytowane przez bimsky ; 21-12-2010 o 00:41
    http://www.facebook.com/75modificata/ <- opowieść o trudnej i burzliwej miłości ;-)

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Diesel w samochodzie, którego hasłem przewodnim jest 'cuore sportivo' chyba nie powinien byc powodem do zachwytu.
    Tu się zgadzamy, ale jednak... Czy Bawarczycy nie robią czasem samochodów z traktorkiem również?

Bokser jest też w porsche, subaru
    No bo można przecież przyjąć, że Porsche i Subaru to przeciętne auta.

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Toyota Camry + 75 3.0M

Domyślnie

Tu się zgadzamy, ale jednak... Czy Bawarczycy nie robią czasem samochodów z traktorkiem również?
    Robią. Nie jestem na bieżąco, ale raczej nigdy nie lansowali 'idealnego połączenia ekonomii i sportowych wrażeń' (vide plakaty reklamowe infiniti i silnika diesla), w przeciwieństwie do, na przykład, seata. Problem w tym, że w alfie zbyt mało się dzieje, a jak się dzieje, to kończy się na czymś bez charakteru w lepszym opakowaniu, któremu wmawia się na siłę charakter i emocje.
    No bo można przecież przyjąć, że Porsche i Subaru to przeciętne auta.
    O ile sześciocylindrowe porsche bardzo bym chętnie u siebie widział, to subaru tak już słabiej. Zresztą - bokser alfy powstał trochę wcześniej niż 1990, później to już chyba wkładali tylko resztki z magazynów do wyczerpania zapasów

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Problem w tym, że w alfie zbyt mało się dzieje, a jak się dzieje, to kończy się na czymś bez charakteru w lepszym opakowaniu, któremu wmawia się na siłę charakter i emocje.
    Jestem takim sobie kierowcą i mnie to opakowanie wystarcza.

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

Problem w tym, że w alfie zbyt mało się dzieje, a jak się dzieje, to kończy się na czymś bez charakteru w lepszym opakowaniu, któremu wmawia się na siłę charakter i emocje.
    poczekaj, poczekaj jeszcze parę muminowatych modeli i nie odróżnisz alfy od opla czy hyundaia albo innego skośnookiego wynalazku.

alfie coraz bardziej brakuje charakteru pod względem wyglądu bo technicznie to już żadna alfa ale z drugiej strony to nie ma się co dziwić takim włochom, którzy poważni to raczej nie są.