A te 2 minuty działania to nie przypadkiem opcja z domkykaniem? U mnie tez szyby przestają działać po wyłączeniu zapłonu. Przeciętnie mi to przeszkadza, bo szyby otwieram niemal wyłącznie płacąc za autostradę, ew. posilając się w mcshicie![]()
A te 2 minuty działania to nie przypadkiem opcja z domkykaniem? U mnie tez szyby przestają działać po wyłączeniu zapłonu. Przeciętnie mi to przeszkadza, bo szyby otwieram niemal wyłącznie płacąc za autostradę, ew. posilając się w mcshicie![]()
166 2.4 JTD '00 - była
164 2.0 V6 TB '91 - była
156 1.9 JTDm '04 - już nie
156 1.8 TS '00 - juz nie ma
164 2.0 V6 TB '93 - jest
Spider 2.0 TS '01 - w dobrych rękach
MIlano Verde 3.0 '87 - Ha!
Do tego Golf 7, 2xRenault 16, Pontiac Executive, Fiat 127 Sport, 2xMaserati Biturbo, 2xGeo Storm, Mini Classic 35, Datsun Violet, Fiat 124 Spider...
ale czym tu się przejmować i tak się tych szyb sporadycznie używa w lecie klima teraz zima więc nie ma co otwierać bo zimnojeśli nawet to działa u mnie to pytanie tylko po co mi to
przecież nawet jak otwierasz okno na autostradzie płacąc za bramkę czy w mc bułce to wszystko to robisz na włączonym silniku
myślę że takie domykanie szyb po wyłączonym zapłonie jest zbędnym "bajerem" w każdym samochodzie nie mówię tylko tu o 166
Może się przydać jak jedziesz z otwartym oknem, parkujesz, gasisz i zapomniałeś okienko. Zamiast kręcić zapłon, grzać świece (JTD) i uruchamiać pompę paliwa (wszystkie) sobie domkniesz. Wkurza mnie to jak sobie np. lusterek nie złożę, trzeba kręcić na zapłon i dopiero składać
Ja w sumie też szyb nie używam poza przejazdem przez szlaban na parkingu pod robotą, ale to dlatego że mam otwierany dachNie lubię klimy i wolę sobie przewietrzyć raz za czas, wilgoć wypuścić, więc akurat dla mnie taki bajer byłby OK
Z tym, że... u mnie też to nie działa
![]()
Grzesiek - żuwik
What happens if you give an Italian a pencil and paper...
Tak jak wcześniej kolega napisał.. wydaje mi się ze to jest jakaś dodatkowa opcja w postaci domykania szyb, bo nie możliwe jest żeby takie coś nie działało a szyby normalnie się otwierały.. Więc obstawiam że to jest jakaś dodatkowa opcja.. Może wystarczy przeprogramować kompa i się to uaktywni, ale mogę się mylić..
A mi sie wydaje ze to nie chodzi o domykanie szyb, tym bardziej w tak dobrze wyposażonych autach jak 166, gdzies jest usterka a w alfie wszystko jest ze sobą powiązane i mała usterka robi następną. Nie spotałem sie w zadnym aucie w miare nowym aby trzeba było uruchamiać zapłon aby sobie lekko szybe opuscic na parkingu. Nawet w moim starym Mercedesie działają szyby w pierwszej pozycji kluczyka. Ja podobnie jak kolega żuwik lubie w ciepły dzień stojąc np na parkingu regulować sobie szybę a tak musze przekrecać kluczykiem na zapłon i to za każdym razem jak chce bardziej lub mniej otworzyc już nie mówiąc o pasażerach...moge sie mylić ale wydaje mi sie ze cos jest nie tak, moze jak naprawie zamek to problem sie rozwiąże![]()
Nie wiem czy naprawa tego zamka coś Ci da.. zwłaszcza ze u mnie działają wszystkie dobrze i szyby też się otwieraj bez problemów.. Ale warto spróbować..
U mojego ojca w Chevrolecie z 2005 roku też trzeba przekręcić kluczyk na zapłon żeby uchylić okno..
---------- Post dodany o godzinie 13:29 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:23 ----------
Sprawdzone w 156 przed liftem i też bez zapłonu szyby nie działają..
Ostatnio edytowane przez zulek1986 ; 28-12-2010 o 13:28
Jest tak jak piszecie bez zapłonu nie działają (oprócz tych 2 minut po wyłączeniu zapłonu), nie jest to kwestia jakiegoś modułu domykania szyb, bo u mnie nie mam czegoś takiego jak domykanie szyb.
Ciężka sprawa.. bo u mnie tylko na zapłonie działają w innym przypadku nie..![]()
U mnie to samo, a normalnie powinno być ze gasze silnik i przez 2 min. moge sobie jeszcze regulować szybkami (przydatne w upalne dni gdy sie stoi na parkingu) a po upływie tych 2 min. otwieram drzwi i również szyby powinny działać. To moje spostrzeżenia na podstawie dotychczasowych aut jakie miałemkolega sqadak ma tak jak powinno byc, wiec u mnie i u innych gdzies jest jakas usterka ktora za to odpowiada.
Ostatnio edytowane przez Kris_Nero166 ; 29-12-2010 o 11:17
W Pandzie po wyłączeniu zapłonu (tam nie ma położenia między OFF i MAR) szyby można otwierać i zamykać aż do momentu otwarcia drzwi. Może jest i ograniczenie czasowe. Musze się tym pobawić u siebieMoże coś wydumam.
Grzesiek - żuwik
What happens if you give an Italian a pencil and paper...