Witam
I ja sie podłacze.
Moj zegar temp. nie pokazuje nic wskazowka ani nie drgnie nawet podczas dluzszej jazdy. Co musze wymienic termostat czy jakis czujnik?
W święta raczej w garażu nie przesiaduję ale pewnie w poniedziałek to sprawdzę.
---------- Post dodany o godzinie 21:45 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:41 ----------
Tak na początek uzupełnij dane auta w profilu (zawsze łatwiej pomóc, jeśli wiadomo o jaki roczniki i silnik chodzi). Termostat nawet uszkodzony nie zapewnia tak niskiej temperatury, że wskazówka ani nie drgnie. Podepnij auto pod komputer i zobaczysz faktyczną temp. ale w tym momencie to albo masz brak połączenia między czujnikiem a wskaźnikiem albo czujnik całkiem padł.
Sprawdzałem dziś i w moim JTDm po odpięciu nie dość, że wskaźnik nie działa to jeszcze mi błąd sterowanie silnikiem wyskoczył![]()
Czujnik wykręciłem, wyczyściłem z nalotu, styki prysnąłem sprayem na złącza elektr. i jutro się okaże czy to coś dało.
zwracam honor, na wężu jest czujnik temp. do modułu dodatkowej nagrzewnicy, a na termostacie są dwa czujniki (do 03/99) lub jeden dwuobwodowy. Wygląda na to, że przekłamania wskaźnika kabinowego może powodować słaba masa, ze schematów wynika, że obwód dający sygnał do ECU ma oddzielną masę, a ten do czujnika w kabinie ma ją na obudowie termostatu. Jest to czujnik NTC więc im większy opór tym niższa wskazywana temp.