Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Temat: Przekłamanie wskaźnika temperatury

stawsz
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    Coś mi tu nie pasuje bo jak odłączałem wtyczkę czujnika na termostacie to wskazówka w kabinie nadal wskazywała temperaturę... Spróbuję jeszcze wyłączyć wtedy zapłon i włączyć na nowo może się coś zmieni.
    no i jak kolego sprawdzałeś juz ?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar szefo79
    Mieszka w
    Pobiel
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2,4 Jtdm 175 KM

Domyślnie

Witam
    I ja sie podłacze.
    Moj zegar temp. nie pokazuje nic wskazowka ani nie drgnie nawet podczas dluzszej jazdy. Co musze wymienic termostat czy jakis czujnik?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał stawsz Zobacz post
    no i jak kolego sprawdzałeś juz ?
    W święta raczej w garażu nie przesiaduję ale pewnie w poniedziałek to sprawdzę.

---------- Post dodany o godzinie 21:45 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:41 ----------

Cytat Napisał szefo79 Zobacz post
    Witam
    I ja sie podłacze.
    Moj zegar temp. nie pokazuje nic wskazowka ani nie drgnie nawet podczas dluzszej jazdy. Co musze wymienic termostat czy jakis czujnik?
    Tak na początek uzupełnij dane auta w profilu (zawsze łatwiej pomóc, jeśli wiadomo o jaki roczniki i silnik chodzi). Termostat nawet uszkodzony nie zapewnia tak niskiej temperatury, że wskazówka ani nie drgnie. Podepnij auto pod komputer i zobaczysz faktyczną temp. ale w tym momencie to albo masz brak połączenia między czujnikiem a wskaźnikiem albo czujnik całkiem padł.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Sprawdzałem dziś i w moim JTDm po odpięciu nie dość, że wskaźnik nie działa to jeszcze mi błąd sterowanie silnikiem wyskoczył

Czujnik wykręciłem, wyczyściłem z nalotu, styki prysnąłem sprayem na złącza elektr. i jutro się okaże czy to coś dało.

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Kolego a w jakim silniku? We wszystkich JTD czujnik jest wkręcony w termostat (choc były i takie które miały dwa czujniki w termostacie jeden do ECU drugi do wskaźnika)
    zwracam honor, na wężu jest czujnik temp. do modułu dodatkowej nagrzewnicy, a na termostacie są dwa czujniki (do 03/99) lub jeden dwuobwodowy. Wygląda na to, że przekłamania wskaźnika kabinowego może powodować słaba masa, ze schematów wynika, że obwód dający sygnał do ECU ma oddzielną masę, a ten do czujnika w kabinie ma ją na obudowie termostatu. Jest to czujnik NTC więc im większy opór tym niższa wskazywana temp.