Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 95

Temat: Udoskonalanie audio

Użytkownik Romeo Avatar koles_02
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    AR 166 2,4JTD 10v CF2 EDC15 99' 140KM Grigio Chiaro

Domyślnie

Cytat Napisał ap2
    Moc radia fabrycznego waha sie najczesciej pomiedzy 16 a 19 Wat.
    O istnieniu takiej instalacji nie wiem co nie znaczy ze jej nie ma.

RMS czy MAX?

" - elegancka pomiędzy sportowymi
    - sportowa pomiędzy eleganckimi
    - fascynująca piękność w segmencie E"

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Oswiecim
    Auto
    BMW

Domyślnie

Jest to moc:
    Znamionowa moc wyjściowa czesto okreslana jako RMS.

Na elektrodzie mozna znalezc dlaczego tak jest A najprosciej:
    jesli Uinstalacjii == 13V, bezpiecznik radia == 10 A, to Pmax ukladu == 130 W.
    Przy czterech kanalach radia daje ci to jakies 33W na kanal.
    Ale to jest dla warunkow idealnych i pradu stalego - a sygnal akustyczny taki nie jest (Po szczegoly odsylam na elektrode)
    Przyklad:
    W AR 156, standardowe radio ma koncowke TDA 7375A. Dane katalogowe mowia, ze ma ona 25W w mostku (tak pracuje) przy THD=10%, Robciazenia = 4 Ohmy, Uzasilania = 14,4V
    Dla poprawnego odlsuchu, THD przyjmuje sie 1%, a wtedy ta koncowka ma 19Wat. Pozniej poziom znieksztalcen staje sie slyszalny...

Użytkownik Romeo Avatar koles_02
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    AR 166 2,4JTD 10v CF2 EDC15 99' 140KM Grigio Chiaro

Domyślnie

a może PMPO

" - elegancka pomiędzy sportowymi
    - sportowa pomiędzy eleganckimi
    - fascynująca piękność w segmencie E"

piter1984
    Gość

Domyślnie

może ja nieco odgrzeję temat...
    czy macie jakikolwiek pomysł na uzyskanie dobrego dźwięku z ICSa ? czy jest tam wyjście na zewnętrzny wzmacniacz ?
    mam z poprzedniego auta bardzo dobry zestaw i nawet nie wiem czy jestem w stanie go zamontować do alfy najchętniej zamontowałbym 2gą jednostkę sterującą (radio) ale nie ma miejsca... a może ktoś już to ćwiczył i ma jakieś pomysły ?

Użytkownik Rowerzysta Avatar dawid_007_04
    Mieszka w
    Tucze
    Auto
    Była Alfa 155 2,5 TD 1994r. Alfa 166 3.2 V6 , Alfa 166 2,4 JTD 2000 r

Domyślnie

Temat audio w 166-ce ciągle żywy.. Nie jest tajemnicą że ICS w naszych Alfach daje słabej jakości dźwięk na szczęście ma wyjścia na wzmacniacz które można wykorzystać poprzez złącze MINI ISO(jeżeli nie masz DSP). Przyznam, że dość intensywnie główkuje nad rozbudowaniem audio i pierwsze co zrobię to wymienię wszystkie głośniki w drzwiach razem z tweeterami. Przymierzam się do kupna GMS 960 XT + zestaw tweeterów GMS 25CT. Następnie mam w planach podłączenie tych głośników pod wzmacniacz 4-kanałowy który umieszczę w bagażniku, tam też poprowadzę wiązkę kabli od głośników z pod ICS-a.Pozostaje tylko pytanie skąd odtwarzać audio np.MP3.. Jeżeli jakość mnie rozczaruje to wtedy zamiast ICS-a zamontuje drugą jednostkę sterującą i wtedy to ona będzie wszystko napędzać, no i na koniec jakiś sub do bagażnika coś w stylu Rockford Fossgate R1. Przyznam, że opcja pierwsza jest droższa bo dochodzi jeszcze jakiś odtwarzacz np. Loudlink jeżeli ktoś nie ma zmieniarki. Myślę że montaż innego radia to najsensowniejsze rozwiązanie które da dobrej jakości dźwięk i zlikwiduje problem playera CD mp3. I tylko z racjo tego, że mam wzmacniacz 4 kanałowy nie zdecydowałem się od razu na montaż innego radia.

piter1984
    Gość

Domyślnie

no ok, tylko gdzie takie radio umieścić... co do jakości dźwięku jeżeli chcesz odtwarzać MP3 to dalej nie mówimy o tym samym
    Myślę że sporo strat jest chociażby na przewodach: zmieniarka -> ICS, z tego co widziałem nie są jakieś fajne, a to powinno mieć najlepszy dźwięk, do tego jakość przetworników DAC, zintegrowanego wzmacniacza i głośników. Radio wypada jeszcze gorzej (krojona częstotliwość, limitery i jakieś podbicia w zależności od widzimisię technika)

Użytkownik Rowerzysta Avatar dawid_007_04
    Mieszka w
    Tucze
    Auto
    Była Alfa 155 2,5 TD 1994r. Alfa 166 3.2 V6 , Alfa 166 2,4 JTD 2000 r

Domyślnie

Radio można zamontować na konsoli środkowej nad ICS-em tam gdzie schowek , na zamówienie można zrobić specjalną zabudowę, nie widziałem jej na żywo tylko na zdjęciach więc nie wiem jak wygląda po montażu. Co do jakości dźwięku to nie ulega wątpliwości że pliki Mp3 mają znacznie gorszą jakość od utworów na płytach Audio, jeżeli chodzi o kable to również zauważyłem że to kaszana i przydało by się je wymienić.

Cytat Napisał piter1984 Zobacz post
    zmieniarka -> ICS, z tego co widziałem nie są jakieś fajne, a to powinno mieć najlepszy dźwięk,
    Myślę że to nie będzie najlepsze rozwiązanie, gdzieś na forum czytałem że moc ICS-a to 10 wat, dlatego nie będę na nim opierał systemu audio i uważam że dobre radio zagra znacznie lepiej niż zmieniarka -> ICS.

piter1984
    Gość

Domyślnie

masz gdzieś zdjęcia tej zabudowy ? rozumiem że pokrywa była wyciągnięta... no no... trochę mdfu, papieru ściernego i szpachli i może się udać najfajniej by to jednak było zamykane

Myślałem bardziej: zmieniarka - ICS - zewnętrzny wzmacniacz

---------- Post dodany o godzinie 01:21 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 01:08 ----------

http://www.forum.alfaholicy.org/166/...wac_radio.html znalazłem, myślę że do zrobienia

piter1984
    Gość

Domyślnie

tak tylko... aby to się zmieniło konieczne jest zrezygnowanie z górnego nawiewu ;/ trochę szkoda...

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    164 QV 24V '93, 164 Super TB '96, 166 2.5V6 '98, 155 2.0TS 16v '96

Domyślnie

Też planuję podobną przeróbkę. Widziałem gdzieś w sieci fotki bez likwidowania nawiewu. I tak też zamierzam u siebie zrobić. Radio jest wtedy bardziej wysunięte do kabiny i wygląda to też dobrze.
    Pozdrawiam
    Mam na imię Jacek... i jestem alfaholikiem...
    Powrót do Busso.... w najfajniejszym opakowaniu...