Hehe u mnie w Braniewie ON za 3,50, nie ma sensu nawet się zastanawiać czy opał podejdzie...![]()
Hehe u mnie w Braniewie ON za 3,50, nie ma sensu nawet się zastanawiać czy opał podejdzie...![]()
chcesz jeździć ma opale to kup sobie jakiegoś starego Renaulta i będziesz śmigał, nawet wczoraj gadałem z gościem mówił ze do tego wlewał nawet przepalony olej pól na pól z ropa i jeździł bez problemuw telewizji kiedyś też pokazywali że ludzie kupują olej w bańkach 5 litrowych w supermarketach i leja do samochodu :| ja do swojej Alfy nawet nie tankuje na huj**** stacji bo szkoda mi motoru
Bliżej Rosji to i paliwo tańsze![]()
Ostatnio edytowane przez sebaaaaaaaa ; 05-01-2011 o 15:56
opal zazwyczaj jest bardzo czysty - nikt go nie oszukuje i większości przypadków wcale nie jest taki szkodliwy dla silnika jak ludzie piszą. tyle tylko ze silnik spala go więcej i przy dużych obciążeniach ma tendencje do przegrzewania. sprawdziłem to w silnikach rożnej konstrukcji i z rożnych epok. jeździły na nich silniki z pompami vp, i takie z PD i nikt nie zauważył negatywnych skutków. ale przy obecnych cenach i koniunkturze - mieszkam na wsi a ojciec ma gospodarstwo to nawet nie warto myśleć o opale bo ON można mieć za trochę ponad 3 zł
Odpowiedz: chodza
JTD wcale nie jest takie wrazliwe na paliwo ....
Sprawdzilem i opal i bioestry , na niczym nie widzialem negatywnych skutkow, nawet pozniej po zatankowaniu v-power diesel , praca silnika niczym sie nie roznila.
Ja tankuje , ja jezdze , do nikogo pozniej nie mam zamiaru miec pretensji, a jak narazie nic nie wskazuje zeby cos zlego mialo sie wydarzyc. A co inni mowia o tym to mnie akurat .......
Z mojej strony to tyle.
Ostatnia z Alf : Alfa Romeo 159 ,
Teraz: Mercedes CLS 55 AMG & Suzuki SV 1000S
OD DUŻEGO SILNIKA LEPSZY JEST ? ..... JESZCZE WIĘKSZY SILNIK
ja testowalem opalw felicii 1.9 d
paliwo za suche psuje pompe paliwa
auto ma 300 tys a pompa smiec
za suche moze z mixolem by pomoglo, poza tym strasznei smierdzi
aa i ze wzgl na suchosc wtryski sie zapiekaja
![]()
ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam
http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html
Sprzedam AR 33, 1.7 92 MKIII kontakt priv
Może tu znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie: http://www.forum.alfaholicy.org/156/...owtrysk-4.html
Tak sobie czytam i czytam. Sam nie wiem, czy coś się tutaj dowiedziałem.
ja swoim klekotem jeżdżę na ON, dolewam różne dodatki, ostatnio nawet nie konwencjonalne, i testuję. Opału nigdy nie lałem więc się nie wypowiem. Zapiekła mi się teraz turbina, ale to raczej z innego powodu niż złe paliwo.
Do rzeczy. Mam znajomego, gość w wieku 50-60l., jeździ bardzo dużo Lancią z silnikiem 2.4 jtd. Z tego co mówił, raczej nie widziała paliwa ze stacji przez ostatnie 100 kkm. Z racji wykonywanej pracy ma stały dostęp do oranżadki, a jedyny dodatkowy zabieg w aucie to wymiana filtra paliwa co 10 kkm. I co ? i nic. Naprawiam mu auto i lata dalej, w silniku robiony jedynie rozrząd i olej. Czyli nie jest jednak tak źle.
Co do kontroli takiego paliwa, to skąd wiecie co lejecie i jakiego koloru na stacjach ???
Może to gorsze gufno niż OO. Nikt tego nie wie.
Pozdrawiam.![]()
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
powiem tyle - ze widze ze ci co nigdy nie mieli do czynienia z opałem (moze nawet go na oczy nie widzieli) powtarzają teksty które panstwo nasze rozpowszechnia - czyli opał be . opał to co innego niz ON , ze suche itp itd, - ja koledzy pracowałem w branzy paliwowej i wiem coś nie coś i absolutnie nie bede nikgo namawiał do jazdy na opale bo to ma znamiona przestępsta gospodarczego ale prada jest taka ze opał i ON to ta sama frakcja paliwowa a nawet powiem wiecej , dzisiejszy opał jest o wiele lepszy od ON - ma duzo lepsze paramerty kaloryczności , czystości , zawartośc siarki w dzisiejszym opale jest znikoma (kiedyś była wieksza i powodowała wiekszą temperature spalania) , nie ma uszlachetniaczy paliwowych ale to samemu mozna sobie zrobić - są ogólnie dostępne w sklepach motoryzacyjnych - jedyny problem to mieć opał orginalny prosto z rafineri (nie chrzczony - co niestety jest normą) ja osbiście kiedyś jak sie tym zajmowałem jezdziłem i zrobiłem 150000 tys salonowym A4 AWX 130 KM na pompowtryskach które niby uchodzą za delikatne i powiem ze stan ich po takim przebiegu był idealny - dziś autko ma juz nowego własciciela i na szafie 280000 bezobsługowej jazdy (zostało w rodzinie) tak wiec wszystko zalezy od jakości paliwa - jeszcze moze jak juz temat został wywołany do tablicy to niech ktoś mi wytłumaczy na jakiej podstawie uważa ze paliwo z shela jest lepsze od paliwa np BP czy Orlen jak to wszystko z jednej rury jest lane w płocku- to jest dokładnie to samo paliwo jedynie różni sie paliwo z Statoil i Lotos - bo z lotosu oraz Lukoil bo od ruskich z terminala w Możejkach i innych - róznice wynikają tylko i wyłacznie z róznicy danej parti paliwa w jakiej było brane - jesli ktoś sie nie zgaza z tym co napisałem to proszę o konkrety - ja jesli sie uprę to znajde stare certyfikaty ON i Oleju i porównamy
Wychodzi na to, że na stacjach tankują frajerzy w krawatach a reszta sprytnych panów oszukując państwo leje olej opałowy...
---------- Post dodany o godzinie 23:08 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:04 ----------
Kolega w branży pracował a nie pamięta, że OO ma większą gęstość niż ON, nie ma dodatków zapobiegających zatykaniu filtra paliwa i mają niższą liczbę cetanową, która ma duże znaczenie w prawidłowej pracy silnika.
---------- Post dodany o godzinie 23:09 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:08 ----------
Ripostę też masz ambitną...
Każdy ma swoje JTD i leje co chce tylko ciekawe ile z tych użytkowników pochwali się przy sprzedaży, że tankowało olej opałowy...?
Ostatnio edytowane przez Belfer ; 05-01-2011 o 23:11