Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: [156 FL] Hodometr w 2.4 M-JET

Użytkownik Alfa i Omega Avatar rolek
    Mieszka w
    Wyszków
    Auto
    była 156 SW 2.4 JTD powered by cinsoft.pl

Domyślnie

W carserwisie dowiedziałem się że chyba od 2002 roku ( po lifcie wnętrza) wychodziły wersje z wyłączonym hodometrem zarówno 1.9 jak 9 2.4. Jeśli wyzerujemy hodometr to będzie on zliczał od nowa kilometry.

U mnie pokazuje 0 ale zgadzają się wpisy z książki serwisowej.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

A dowiedziałeś się może z jakiej okazji takie wersje wychodziły?
    Jutro postaram się z nimi skontaktować, coś mi tu nie pasuje, jedni mówią niemożliwe inni takie wersje wychodziły. Skąd te chyba od 2002roku, nie wiedzą czy dumają?

Mieszka w
    Wyszków
    Auto

Domyślnie

To „chyba” to jest od momentu liftu wnętrza a on był chyba od 2002 roku i po lifcie wnętrza wychodziły wersje z nowym sterownikiem bez hodometru.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto

Domyślnie

Tylko dalej nie rozumiem dlaczego duża część wychodziła z, a trafiały się bez.
    Czemu taż część aso o niczym takim nie słyszało?. To zastanawia mnie najbardziej.
    Spytamy, zobaczymy co mają ciekawego do powiedzenia, zresztą warto na przyszłość żeby takie info było na papierze, zobaczymy jak się do tego odniosą.

Mieszka w
    Wyszków
    Auto

Domyślnie

Pablo również potwierdzał że były wersje z wyłączonym hodometrem od nowości. Jeśli na obu licznikach jest 0 to możemy mieć taką wersje. Rozmawiałem ze znajomy elektronikiem (były pracownik ASO fiata) i mówił że zawsze po cofnięciu licznika w alfie/fiacie/lanci hodometr się zerował a drugi odczyt zaczynał zliczać od nowa przebieg .

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto

Domyślnie

Wiem że Pablo potwierdzał tylko dalej nie widzę sensu. W jednych alfach działa ok, w 2 wskazuje 0. Ecu to samo, to gdzie tu sens i po co takie problemy?. Mam nadzieję że ktoś to racjonalnie będzie potrafił wytłumaczyć.

Ktoś może trafił na jakieś info od Aso, takie musi istnieć, bo jak inaczej Pablo czy ktoś z aso by to mogło potwierdzić.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rain
    Mieszka w
    Niziny
    Auto
    Stilo 1.9 JTD, Brava_HGT

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Ja swojego m-jeta miałem od nowości i tam wpisy się zgadzały. Jeśli jest "0" to znaczy że ktoś grzebał, ale tam nie da się wprowadzić wartości zgodnej z licznikiem, mozna tylko wyzerować stan
    Problem podobno dotyczy tylko 2.4, chodź jak widać, co rolek napisał może ajkieś 1.9 też były.

No ciekawy temat się zrobił. Polityka Alfy jest dosyć dziwna. No ale z drugiej strony zwykły czlowieczek nie powienien mieć dostepu do takich rzeczy. Zastanawiam się czy może jakby napisać do FIAT Auto Spa czy coś by odpisali w tej kwesti.

A teraz scenka. Przypuśćmy ze mam Alfe bez licznika w kompie. Przyjeźdza kupujący z kompem sprawdza komputer i pada wyrok od razu: kręcony
    Ostatnio edytowane przez rain ; 05-01-2011 o 21:41
    Co posiadam: Fiat Brava 2.0 20V 155KM, Opel Meriva A
    Co mi się przez łapki przewinęło:
    Alfa Romeo: 156 1.8 TS, 156 2.4 M-JET, 166 3.2 V6 24V Lancia: Lybra 2.4 JTD, Delta 1.8ie, Thesis 2.4 JTD Hyundai: Lantra 1.6 GLS, BMW: E90 320d, Fiat: Stilo 1.9 8v, Brava 80 16v, Brava 80 16v, Brava 100 16v, Marea 155 20v, Renault: Laguna III 2.0 16v

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto

Domyślnie

Ja myślę że właśnie zwykły człowiek czy też jego mechanik bez problemu powinien mieć dostęp do takich informacji.
    ja testowałem 2.4 i odczyty były ok., tylko że już pisałem, angliki.

A teraz scenka. Przypuśćmy ze mam Alfe bez licznika w kompie. Przyjeźdza kupujący z kompem sprawdza komputer i pada wyrok od razu: kręcony

I właśnie z tych względów chciałbym mieć to na papierze od aso, jeżeli to prawda i taka nota istnieje.

Użytkownik Świeżak Avatar ryloon
    Mieszka w
    Silesia
    Auto
    AR 156SW'03 2.4 20V / GTV'97 3.0 V6 220KM

Domyślnie

Hej. fakt, temat ciekawy.
    Mamy ten sam silnik i u mnie jak sprawdzałem auto w Italauto w Katowicach miesiąc po kupnie to odczyt hodometru wynosił (cytuje z moich notatek): 7564km oraz drugie info 23000km od ostatniego zapisu (w tym czasie na liczniku było ok. 115 000km (auto mam z polski; przebieg potwierdzały dwa ASO)).
    Tyle przekazał mi mechanik. Wspomniał też ogólnie, że hodometr powinien zgadzac się z akt. przebiegiem z różnicą +/- 10%. Nie wiem, czy był przekonany i pewny (nie wyglądał).
    Tyle ode mnie w tej historii.
    Pozdr

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto

Domyślnie

Z moich własnych spostrzeżeń te właśnie roczniki 03-06 najbardziej są narażone na kręcenie z tego właśnie problem z odczytaniem przebiegu.
    Poczekamy aż góra odpowie na pytania, tak tylko można rozmyślać.