Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: problem z elektryką - klimą

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Milicz
    Auto
    jest 156 1,9 power by Cinek 177KM ----> GT power by Cinek 188KM / 380Nm ;-)

Domyślnie problem z elektryką - klimą

mam problem z elektryką, kupiłem przed wczoraj alfę i wszystko działało. Niestety 50 km od domu coś zaczęło śmierdzieć i przestała działać klima - cały ten panel sterujący - do tego radio czujnik temperatury. Spalił się bezpiecznik w tej puszcze bezpieczników drugi u dołu od lewej strony - 7,5A z opisem "service". Przyczyną tego była lużna klema na aku - duży pobór prądu radio - światła - klima - nawiew, spowodował za duże obciążenie i wywaliło ten bezpiecznik, dziś wszystko zrobiłm - wymieniłem kleme, włożyłem bezpiecznik i zonk - wentylator od nawiewu samoczynnie startuje na najwyższy bieg i nie reaguje na sterowanie z panelu, nie można wyłączyć klimy i zwiera strzałka od lewego kierunka - ciągle świeci. A jak włączę lewy kierunek to mruga razem z 3 stopami. Co jest nie tak?? Pomocy!

uwaga czytać!!!
    trochę się zmieniło.
    Otóż wkładam rzeczony bezpiecznik prawie wszystko jest już ok prócz świateł - po włożeniu bezpiecznika w złącze service świeci się na zegarach lewa strzałka od kierunkowskazów i z tyłu świecą światła stopu wraz z kierunkiem. Mogło się coś zewrzeć w środku skrzynki z bezpiecznikami??
    Ostatnio edytowane przez lukas1983 ; 15-01-2011 o 21:15

Użytkownik Rowerzysta Avatar RobertWroc
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2JTS

Domyślnie

Mogło. W zasadzie mogło wszystko, zwarcie w tablicy bezpieczników, zwarcie na którejś kostce, przetarty kabel który zwiera, uszkodzony przełącznik w kierownicy itd, itp.
    elektryka to takie dziwne coś że wiele przyczyn moze dawać podobne objawy. Nie pozostaje Ci noc innego jak na wstępie przejrzeć wszystkie kable, przewody i połączenia.
    Ale oczywiście zacznij od tej skrzynki...

Mam nadzieję że nie trafiłeś na jakąś składaną w garażu, popowodziową albo niechlujnie przekładanego anglika...a twój kłopot to wynik np, zimowej wilgoci....

Użytkownik Pirat drogowy Avatar dafi1985
    Mieszka w
    Nowogard, Poland
    Auto
    Była: Alfa 156 1.9 JTD 105KM '99 r, jest Nissan Primera '03 1.9 dci

Domyślnie

Kolego, pod kierownicą, gdy zdejmiesz pokrywę z dołu kolumny kierownicy, zobaczysz niebieski przekaźnik, jest on od kierunkowskazów, spróbuj również tam poszukać, może wilgoć zrobiła tam swoje.
    Powodzenia kolego.
    Alfa jest jak prawdziwa piękna Włoszka - może być czułą matką i namiętną kochanką, ale jeśli przez chwilę ją zaniedbasz, może natychmiast stać się kapryśna...

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Milicz
    Auto

Domyślnie

wydaje mi się że to skrzynka bezpieczników, jak wkładam bezpiecznik od centralnego to zapalają mi się światła stopu, jak wkładam bezpiecznik service ( 1 od lewej )w tedy klima wszystko inne działa ale lewy kierunek bije razem ze światłami stopu. Postaram się załatwić tą skrzynkę ale nie wiem czy musi to być od diesla koniecznie czy we wszystkich modelach była taka sama? Założyłem 2 wątek z tym pytaniem :/

Użytkownik Romeo Avatar palchon
    Mieszka w
    SJZ
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD SPORTWAGON

Domyślnie

bezpieczniki wątpliwe,
    pokombinuj w ten sposób ze wyciagąj żarówki w tyle i zobacz co sie bd działo, jeśli świruje ci tylko w tyle to stawiłabym na połączenia i kable
    Alfa Romeo 156 1,9JTD '02 SPORTWAGON
    Szerokopojęta elektronika i elektryka samochodowa

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

chyba brakuje masy w tylnej lampie...

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Milicz
    Auto

Domyślnie

lampie?? znaczy w 3 światłach stopu?
    dziwne, jak naduszę stop pomimo odłączonej klimy - wyciągnięty bezpiecznik, załącza się samoczynnie tak samo obieg zamknięty, nie wspomnę już o lewym kierunku - strzałce na liczniku że świeci w tedy ciągle, mi to nie wygląda na brak masy.
    Jutro jadę po skrzynkę bezpieczników, sprawną i niedrogo wiec warto sprawdzić czy to nie tu usterka nie drzemie, pamiętam że jak chciałem zmienić spalony bezpiecznik w gnieździe service to z za skrzynki - od tyłu iskrzyło się. drugiego dnia pozmieniałem klemy i wszystko dociągałem jak się należy to przy próbie wkładania bezpiecznika już nie iskrzyło się z tyłu skrzynki no ale efekt taki jak wyżej opisałem. Odłączyłem panel sterowania nawiewem / klimą - i wtyczki i bezpiecznik i światła dalej warują. sprawdziłem większość połączeń w koło skrzynki - wtyczki przewody nie wyglądają na jakieś stopione czy coś w tym stylu. Jutro jak zmienię skrzynkę i nie pomoże sprawdzę jeszcze przeowdy za licznikami -powyciągam je i jeśli tam nic nie znajdę alfa pójdzie do elektryka :-(
    Ostatnio edytowane przez lukas1983 ; 16-01-2011 o 21:07

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Milicz
    Auto

Domyślnie

zmieniłem BSI - bo tak nazywa się skrzynka bezpieczników w AR i jest ona odpowiedzialna za między innymi klimę światła zasilanie radia itp wszystko chyba wróciło do normy
    Z początku włożyłem całą skrzynkę z przekaźnikami p ten jeden czarny i 2 żółte i coś było nie tak, wyciąłem je i na razie wszystko hula centralny z pilota, otwieranie klapy z pilota, Od czego są te 2 żółte przekaźniki?? i Przy ilu stopniach włącza się klima?