Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Temat: Lambda

Użytkownik Rowerzysta Avatar macminik
    Mieszka w
    KrakĂłw, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.6 Boxer, Alfa Romeo 147 2.0 TS

Domyślnie

Otóź własnie. Przeszukałem dziś pół komory silnika (choć w tym gąszczu kabli, rurek itp) ciężko znaleźć coś właściwego. Wtyczki od Lambdy nie ma... zniknęła choc wydaje mi się, że ją kiedyś tam widziałem. Pozosaje chyba zacząć od końca czyli od lambdy do wtyczki... ale pogoda nie sprzyja na takie tażanie się pod autem...

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Niemcy
    Auto
    AR 145 1,7 boxer 16V -> ;)

Domyślnie

hmm a może będzie gdzieś tu:

zdjęcia zapożyczone z tematu
    http://www.forum.alfaholicy.org/145_...ymiana-10.html
    (tylko że w silniku TS 1,4 97 rok)

aktualnie mam auto w(remoncie) i nie mam jak tego sprawdzić dokładnie.

Mieszka w
    KrakĂłw, Poland
    Auto

Domyślnie

Raczej nie. Tu to ja mam akumulator Ale zacząłem poszukiwania z latarkami i namierzyłem coś takiego:

Wtyczka opisana jaki ECO to to co umieszczałem na poprzedniej fotce. Natomiast do błotnika przytwierdzona jest taka wtyczka z dwoma brązowymi, białym i fioletowym kabelkiem i to biegnie gdzieś tam pod silnik. Czyżby to było to ? Tak solidnie zamontowane ???

Użytkownik Romeo Avatar kaes
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 145 1,4 bx 1995

Domyślnie

Cytat Napisał macminik Zobacz post
    Raczej nie. Tu to ja mam akumulator Ale zacząłem poszukiwania z latarkami i namierzyłem coś takiego:

Wtyczka opisana jaki ECO to to co umieszczałem na poprzedniej fotce. Natomiast do błotnika przytwierdzona jest taka wtyczka z dwoma brązowymi, białym i fioletowym kabelkiem i to biegnie gdzieś tam pod silnik. Czyżby to było to ? Tak solidnie zamontowane ???
    To by chyba pasowało...

http://allegro.pl/sonda-lambda-alfa-...385341130.html
    Wziuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuum...Co to było? Takie szybkie i piękne?
    To 145 boxerek oczywiście!

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Nie wiem co za problem znaleść wtyczkę. Lokalizujesz sonde, biegniesz po przewodzie i masz wtyczkę.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Niemcy
    Auto

Domyślnie

hyhy saroo ale jak ktoś nie ma na co dzień kanału i podnosić auto na lewarkach, wczołgiwać się pod spód to nie jest taka przyjemna sprawa chyba że od góry jakoś ją wypatrzeć i wtedy po kablach ale nie wiem czy tak da rade... co za problem dobrze się rozejrzeć "z latarkami"
    (tak jak kolega) i mamy wtyczkę teraz tylko napięcia posprawdzać i wszystko będzie wiadome

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał mat3l Zobacz post
    hyhy saroo ale jak ktoś nie ma na co dzień kanału i podnosić auto na lewarkach, wczołgiwać się pod spód to nie jest taka przyjemna sprawa chyba że od góry jakoś ją wypatrzeć i wtedy po kablach ale nie wiem czy tak da rade... co za problem dobrze się rozejrzeć "z latarkami"
    (tak jak kolega) i mamy wtyczkę teraz tylko napięcia posprawdzać i wszystko będzie wiadome
    Jasne, ale kolega szuka już tej wtyczki trzeci dzień A zajrzeć pod spód to chwila. Z komory silnika chyba nie widać sondy.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Niemcy
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał saroo Zobacz post
    Jasne, ale kolega szuka już tej wtyczki trzeci dzień A zajrzeć pod spód to chwila. Z komory silnika chyba nie widać sondy.
    ahaha ;p nie to z tym to się zgodzę lepiej było przelecieć po kablach maxymalnie 1,5 godz roboty niż hmm.. 3 dni ;P

Mieszka w
    KrakĂłw, Poland
    Auto

Domyślnie

Eee.. no nie przesadzajcie. Trzy razy zszedłem na dół do auta. A gdybym chciał szukać od końca to musiałbym podnosić auto, kłaść się przy temp. 0 C na mokrej ziemi i grzebać... nie zdecydowanie ta aura nie sprzyja takim eksperymentom. Z wymianą czekam też na lepszą aurę wożąc się chwilowo limuzyną mojej żony - Mondeo. Doceniając miękkie zawieszenie i mułowatość Mondeo ... i brak tego gulgotania....

Tajniakos
    Gość

Domyślnie

Witam jeśli mogę wtrącić właśnie jestem po wymianie sondy lambda w swoim boxerze i powiem wam szczerze, że szukanie wtyczki tej sondy to strata czasu dlatego, że... odpowiedź na pytanie wcześniej sonda do boxera to nie to samo co w TS po drugie jak sonda to tylko bosch a jak bosch to lepiej odpowiednik czytać uniwersalna bo różnica jest w cenie rzędu 100-150PLN a w budowie taka, że ciachasz kabel i łączysz ze starym. Ja założyłem boscha 0258986506 czyli odpowiednik dedykowanej 0258003772 tego drugiego numeru jestem na 99% bo interesowałem się tylko pierwszą opcją. Ja swoją wyrwałem za 150PLN bo ktoś kupił i pomylił numer . Nie restartowałem potem kompa sposobem opisanym na forum były pewne obawy bo poczytałem na forum o tym sporo (ile się dało) ale mechanik zarzekał się, że nie ma takiej potrzeby. Dziś zrobiłem pierwsze 50km na nowej sondzie, świecach, oleju i filtrach i jest cudownie. Ciągnie już powyżej 2tys. aż za 4 cudowne uczucie. Reasumując olej szukanie wtyczki i zacznij szukać sondy boscha leć do mechanika i szerokiej drogi. Aaa i z tą sondą to bez kanału się nie obędzie od góry za "barankiem". Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Tajniakos ; 16-01-2011 o 17:12