Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Płoną przewody i szumi pasek

Użytkownik Embrion Avatar Radeq98
    Mieszka w
    Miechowice
    Auto
    Alfa Romeo 156 16V

Domyślnie Płoną przewody i szumi pasek

Witam,
    Nasz Nowy jakże piękny 2011 rok przywitał mnie dość mocno (rzec by można zapie....lił mi w łeb).
    Mianowicie do rzeczy.
    wczoraj podczas powrotu do domu przestało mi działać wspomaganie. Rzecz o tyle dziwna ze nie widziałem, żeby gdzieś uciekał mi płyn. A fakt,że nie jestem mechanikiem nie uzmysłowił mi możliwości usterki pompy wspomagania. Po kolejnych 70 kilometrach słodkiej niewiedzy coś zachytlało, poobijało się pod spodem i w lusterka zobaczyłem jakiś kawałek czegoś uciekający w mrok nocy. Zatrzymałem się z niepokojem patrząc na dym unoszący się spod maski. Otwieram a tu płoną przewody lub ??? w miejscu w którym zwyczajowo znajdował się alternator.Fakt, że to może być awaria właśnie tego urządzenia został przeze mnie mocno wzięty pod uwagę po tym jak zapaliła się kontrolka pokazująca akumulator. Po zjechaniu na stację i próbie obejrzenia całokształtu zniszczeń po pożarze moim oczom ukazał się wyciek płynu wspomagania. Fakt, że po kolejnych 100 metrach jazdy wypadł mi pasek wielorowkowy (chyba tak się nazywa) utwierdził mnie w przekonaniu aby moją alfę odholować do domu. Moje pytania brzmią następująco. Jakie mniej więcej koszty naprawy? Co ewentualnie stało się? Ma ktoś tanie części??
    P.S jestem studentem więc ma to znaczenie dla mnie.

A propos samochód stoi już u mechanika dlatego pytam,żeby ewentualnie mnie nie zrobił totalnie w balona.
    Ostatnio edytowane przez Radeq98 ; 03-01-2011 o 12:08

Użytkownik Pirat drogowy Avatar dafi1985
    Mieszka w
    Nowogard, Poland
    Auto
    Była: Alfa 156 1.9 JTD 105KM '99 r, jest Nissan Primera '03 1.9 dci

Domyślnie

Nie licha historia stary A co dokładnie Ci się zapaliło, bo z tego co wyczytałem, że alternator, więc:
    -alternator raczej nowy, jeśli to on Ci się spalił
    -pasek
    -i dorabianie węży od wspomagania (jeśli to z nich wyciekał)
    Proponuję Ci jeszcze modlitwę, żeby pompa od wspomagania była cała, że nie zatarła się od braku płynu.
    Pozdrawiam i powodzenia
    Alfa jest jak prawdziwa piękna Włoszka - może być czułą matką i namiętną kochanką, ale jeśli przez chwilę ją zaniedbasz, może natychmiast stać się kapryśna...

Mieszka w
    Miechowice
    Auto
    Alfa Romeo 156 16V

Domyślnie

Własnie dzwonił mechanik. I panowie normalnie brak słów. Jednak rok jest dobry bo nie wyleciałem w powietrze. Bo zapalił się przewód przelewu paliwa:/
    Pompa wymiana alternator do sprawdzenia. Stanęła pompa wspomagania i sie wszystko potem lawinowo posypało.
    Ceny pomp jak się kształtują mniej więcej??:/

Użytkownik Pirat drogowy Avatar dafi1985
    Mieszka w
    Nowogard, Poland
    Auto
    Była: Alfa 156 1.9 JTD 105KM '99 r, jest Nissan Primera '03 1.9 dci

Domyślnie

A jaki masz silnik kolego?
    Alfa jest jak prawdziwa piękna Włoszka - może być czułą matką i namiętną kochanką, ale jeśli przez chwilę ją zaniedbasz, może natychmiast stać się kapryśna...

Mieszka w
    Miechowice
    Auto
    Alfa Romeo 156 16V

Unhappy

1.6 ts
    ogólnie pompa stneła i zerwało sie to koło pasowe:/

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Nie chcę się mądrzyć, bo nie o to chodzi, ale nie wierzę, żeby nie było żadnych podejrzanych odgłosów z silnika, w którym zatarła sie pompa wspomagania.
    I tak masz dużo szczęścia, że nie spaliłeś samochodu lub nie uszkodziłeś rozrządu - bo gdyby się ten zerwany i spalony pasek wkręcił w rozrząd to silnik byłby do remontu.

Mieszka w
    Miechowice
    Auto
    Alfa Romeo 156 16V

Domyślnie

Przepraszam ale zauważyłbym je. a poza tym to samochód siedzi u mechanika i ten także potwierdził ze z rozrządem wszystko ok.

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Niemniej jednak mnie najbardziej ciekawi to "coś" widziane w lusterku i uciekające w mroku nocy... alternator??? Rozumiesz powiem Ci tak, zajrzyj tu:
    http://www.spangerum.com:7080/navi?G...&MAKE=R&SBMK=R
    wpisz VIN i sprawdź ceny katalogowe, później ogarnij to samo w sklepie motoryzacyjnym, a na końcu wstąp do działu BAZAR, możę znajdziesz niedrogie i dobre używki.

Mieszka w
    Miechowice
    Auto
    Alfa Romeo 156 16V

Domyślnie

To "coś" to było koło pasowe pompy wspomagania :/ Pompe już mam nową bo róznica w cenach jest nieduża pasek tez. Alternator jest ok. Więc wymianka i mam nadzieje że bella nie będzie sie na mnie burmuszyć na początku tego roku