Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: Pomocy czy to wtryski?? Marchewka ; Benzyna z wydechu:( AR 156

Użytkownik Znawca Avatar SCHNNAZZI
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    Co rozumiesz pod pojęciem "wtrysk razem z całością" - masz na myśli listwę z 4 wtryskiwaczami?
    No i jednak zacząłbym od kompa - pamiętaj: jest marchewka - musi być błąd.
    Tak całość z wtryskiwaczami. Kombinował to na odłączonej kostce to na zmiane łączył kostke. Masz rację ta marchewka mi ise nie podoba. Odkąd się zaświeciła to się zaczęło psuć. To było ok tydzień temu. Powiem że czuć było paliwo w kabinie i z tym jechałem po dziewczyne iodwieźć ja na busa ok. 40km.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Może faktycznie sie zawiesza i leje.
    Odczytaj najpierw błąd, bo strzelać w ciemno to można we wszystko.

Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Nie to u mnie pracuje moim zdaniem na 4 cylindry. Chodzi normalnie, zapala też wkręca się na obroty; ale tak jak powiedziałem po przejechaniu ok 6 km (moim zdaniem termostat) później wkręca się na obroty super. Ma kopa itd. To jest najdziwniejsze bo auto pali dobrze dwa razy zakręei i już pali, jedzie dobrze bez telepania, przyspiesza też ok (jak wyżej). Tylkoi że wali wszędzie benzyną i do oleju i przez rurę. Naprawdę to jest dziwne ale wiem że musi być powód takiego zachowania.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Podpinałes alfadiaga?

Jak miałes wyjeta listwe wtryskiwaczy, to trzebabyło sprawdzic, czy nie przepuszczają paliwa. Robisz tak, wyjmujesz listwe z podpietym przewodem paliwowym, przekrecasz kluczyk tylko raz, aby nabiło cisnienia i sprawdzasz, czy którysz nie przepuszacza. U mnie tak 2 przepuszczały, ale auto ciezko paliło, bo go zawsze zalewało po wyłączeniu zapłonu ponieważ cisnienie w układzie utrzymuje sie jeszcze po wyłączeniu zapłonu przez jakis czas i wtryski kropelkowały, przez co swiece były zalane nawet jak silnik nie pracował!!! Z wydechu strasznie smierdziało nie spalonym paliwem.

Polecałbym jeszcze sprawdzic sonde.

Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Nie podpinałem jescze ale napewno to zrobię. A tą sondę jak się sprawdza czy jest ok?? Bo odkąd ją kupiłem to nie wymieniałem sondy.
    A jak przepuszcza to co wtedy??

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Na forum znajdziesz obszerną lekture o alfadiagu - co i jak robic. Uzytkownik bubu321 ma to opanowane do perfekcji.
    Ja wymieniłem ta listwe z wtryskami - zakupiłem tutaj na forum po naprawde niskiej cenie (to była okazja) i jest ok.

jak już bedzies miał te screeny z alfadiaga to moge ci pokazac moje jak pracuje sonda i inne czujniki - a auto pracuje ładnie równo, bez falowań i do odcinki ciagnie zdrowo ale jest bez LPG
    Nie zauważyłes wiekszego spalania PB?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Wykres pracy sondy zobaczysz na alfadiagu.
    Jeśli sonda nie działa to też będą błędy i odczytasz je nawet w FES.
    Nie wiem jakie masz ECU, bo M1.5.5 nie zapala marchewki przy niedziałajacej sondzie, natomiast nie wiem, jak jest w ME7.3.1.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

jako ciekawostke dodam, że miałem sonde od... jakiegos VW drutowaną przez poprzedniego własciciela (skopał bym mu pupe za to), marchewa sie nie swieciła, ale sonda pracowała na innym napieciu...

Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Już mówię co było. Jak jechałem do Italii Alfę postawiłem i wyciągnąłem z niej aku i przygotowałem na kilkumiesięczny postój, bo nikt w domu nie chciał nią jeździć. Po powrocie dowiedziałem się że siostra jeździła nią. Wszystkie te dolegliwości były powodem tego że przy włożeniu aku nie zabrali kabli od gazu i listwy wtryskowej tylko położyła normalnie aku. Nie zabezpieczając aku tym paskiem z góry spowodowało że aku podskakiwało na dołkach i poprzecinało kable. To z kolei spowodowało że wtryski lały i pojawiła się kontrolka wtrysków. Wiecie co przez siostrę mam tylko wydatki nawet nie będę mówił co jeszcze mojej Alfuni zrobiła ale ona więcej nie wsiądzie do tego auta. I powiedzcie mi że KOBIETY mają jakies pojęcie o tym co robią ( po przejechaniu 35km na razie jest wszystko super. Jakby był z deka mocniejszy lepiej zbiera i w ogóle jest dobrze. Zobaczymy jak dalej będzie. Mechanik wyciągnął wszystkie kable od gazu przekopał sterownik no i w koncu znalazł przyczyne. Za wszelkie porady dziękuję wam chłopaki.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

No pięknie - można było strzelać w nieskończoność.
    Dobrze, ze nie zrobiło jakiegoś wiekszego zwarcia.
    Szkoda, że ojciec kolegi - ten mechanik- tego nie zauważyl.