Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 76

Temat: Gwiazdki zamiast spalania

marekkijonka
    Gość

Domyślnie

Mam stare infocenter(model po pełnym liftingu-niski) wraz z kabelkiem. Trochę przy nim mieszałem i uszkodziłem zasilanie przy mikroprocesorze tak że w ogóle nie działa jak jest niska temperatura. LCD ma także objaw znikania linii przy wysokich temperaturach. Jeżeli potrzebowalibyście którąś z części żeby w swoich bellach sprawdzić to dam za darmo żebyście niepotrzebnie dobrych nie kupowali(kosztują też krocie). Gdyby któryś z was miał niedaleko Gliwic może podjechać...

Użytkownik Embrion Avatar MarcinGP
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon 2003 1,9 JTD 140KM

Domyślnie Uwaga! Ważne! Uzupełnienie!

Miałem dziś dziwne zdarzenie w związku z opisanym problemem gwiazdek w komputerze, resetowania daty itp. Myślę że może ono rzucić trochę światła na ten problem. Otóż:
    Sytuacja:
    1. auto nieużywane okolo miesiąca (mam służbowy)
    2. temp na dworze okolo -2 (wcześniej w dzień kolo 0 stopni)
    3. Autem przejechałem się dopiero wczoraj okolo 15km
    4. Dziś (teraz okolo 20:30) uruchomilem AR ponownie aby podjechać do sklepu (3km w dwie strony)
    5. ruszyłem trochę "po lamersku" tzn jest wyślizgany śnieg przed domem - spadł wczoraj więc albo za szybko puściłem sprzęgło albo dałem za dużo gazu (nie istotne) ważne jest że zerwałem przyczepność aż deska rozdzielcza zadygotała.
    6. wyjeżdżam na ulice, patrze na komputer i widzę datę 17 april (chyba z ekscytacji nie pamiętam dokładnie) To dziwne bo po wyjęciu kluczyków zawsze sie resetowala na styczen 2003.
    7. klikam SET a tu nie wierze! komputer pokazuje spalanie, dystans i zależnie od wciśnięcia gazu spalanie bierzące zmienia sie!
    8. CUD!!!!!
    9. Jednak nie..... po przejechaniu kilometra wszystko wróciło do stanu poprzedniego czyli gwiazdki i data styczniowa.
    10. Ponowny rozruch nic nie zmienia

KOMUŚ NASUWAJĄ SIĘ JAKIEŚ SUGESTIE?????
    [Alfa Romeo 156 Sportwagon 1,9 JTD 140KM 2003]
    "[...] Proste są dla szybkich samochodów, a zakręty dla szybkich kierowców [...]"

Użytkownik Alfa i Omega Avatar JackDaniels
    Mieszka w
    Northampton (UK) / Borek Szlachecki (PL)
    Auto
    166 Super

Domyślnie

Cytat Napisał MarcinGP Zobacz post
    Miałem dziś dziwne zdarzenie w związku z opisanym problemem gwiazdek w komputerze, resetowania daty itp. Myślę że może ono rzucić trochę światła na ten problem. Otóż:
    Sytuacja:
    1. auto nieużywane okolo miesiąca (mam służbowy)
    2. temp na dworze okolo -2 (wcześniej w dzień kolo 0 stopni)
    3. Autem przejechałem się dopiero wczoraj okolo 15km
    4. Dziś (teraz okolo 20:30) uruchomilem AR ponownie aby podjechać do sklepu (3km w dwie strony)
    5. ruszyłem trochę "po lamersku" tzn jest wyślizgany śnieg przed domem - spadł wczoraj więc albo za szybko puściłem sprzęgło albo dałem za dużo gazu (nie istotne) ważne jest że zerwałem przyczepność aż deska rozdzielcza zadygotała.
    6. wyjeżdżam na ulice, patrze na komputer i widzę datę 17 april (chyba z ekscytacji nie pamiętam dokładnie) To dziwne bo po wyjęciu kluczyków zawsze sie resetowala na styczen 2003.
    7. klikam SET a tu nie wierze! komputer pokazuje spalanie, dystans i zależnie od wciśnięcia gazu spalanie bierzące zmienia sie!
    8. CUD!!!!!
    9. Jednak nie..... po przejechaniu kilometra wszystko wróciło do stanu poprzedniego czyli gwiazdki i data styczniowa.
    10. Ponowny rozruch nic nie zmienia

KOMUŚ NASUWAJĄ SIĘ JAKIEŚ SUGESTIE?????
    Ja bym sprawdził instalacje pomiędzy prędkościomierzem, a wyświetlaczem.

Użytkownik Embrion Avatar MarcinGP
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon 2003 1,9 JTD 140KM

Domyślnie

Znaczy to czego najberdziej nie lubie... Pod deską pewnie ;-(
    [Alfa Romeo 156 Sportwagon 1,9 JTD 140KM 2003]
    "[...] Proste są dla szybkich samochodów, a zakręty dla szybkich kierowców [...]"

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawciu87
    Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

koledzy znaleźliście rozwiązanie tego tematu? dzisiaj mnie spotkała ta sam rzecz....
    "Otóż problem polega na tym że gdy wejdę w infocenter i przełącze na średnie spalanie i inne dane wyświetla mi gwiazdki (patrz załącznik). Przestało także pokazywać poziom oleju na wyświetlaczu (wcześniej zawsze pokazywało), mimo że ecu pokazuję Check OK. Poza tym datę, temp zewn. pokazuje bez problemu, i nie ma innych problemów z wyświetlaniem. Odłączałem już akumulator, ale to nic nie daje. Co z tym fantem zrobić?!
    alfa jest po pełnym liftingu, silnik 1.9 JTDm 140 KM."

_edi
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał JackDaniels Zobacz post
    Ja bym sprawdził instalacje pomiędzy prędkościomierzem, a wyświetlaczem.
    Nie mam jeszcze co prawda żadnej Alfy, ale czytając to jedyne co nasuwa mi się logicznie do głowy to sprawdzenie styków właśnie pomiędzy zegarami a komputerem.
    Skoro przy "trzepnięciu" na chwilę zadziałało to mogą być poluzowane/naderwane/zaśniedziałe styki.

Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

dzisiaj zauważyłem że jak była minusowa temperatura w nocy, odpaliłem rano auto - są gwiazdki, przejchałem km, nagle wszystko zaczeło dzialac poprawnie, docjechalem do pracy, zgasilem - odpalilem auto, wszystko OK. Teraz po 16 wracam z pracy i znowu dupa, wszystko faktycznie wskazuje że gdzies na stykach - jak zlapalo gdzies moze troche wilgoci(bylo przejscie) to funkcjonowalo normalnie, a teraz temp wzrosla i znowu jest dupa. Jade zaraz troche porozbierac alfe i posprawdzac styki w miare mozliwosci.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Gulietta 1,4 T MA 170 KM

Domyślnie

Ja mam prawie podobny problem...i zaczynam się do niego zabierać zaczynając od schematów.Mam auto po lifcie ale dołożyłem niski infocenter...w mej okrojonej wersji była tylko zaślepka.Objawy są takie że spalanie chwilowe ,średnie jest bardzo zawyżone...pokazuje że pali średnio np.28l...itd.
    Dziś zrobiłem pierwszą dłuższą trasę ok.400km i wyszło jakieś 28litrów...czyli ok. 7/100...czyli bez szaleństw ale można przeżyć.Pomiary przepływki itd. zostawiam sobie na inny okres .Rozrysowałem sobie schematy z eLerna z których wynika że infocenter/ E63/ sterowany jest z prędkościomierza / E10/ pin 8 z 7.Prędkościomierz otrzymuje informacje o spalaniu z ECU /M10/ na pinach 12 z 16.Informacje dotyczące przejechanego dystansu,prędkości itd. pochodzą od centralki ABSu / M50 i przychodzą na pin A11.Mój Infocenter pokazuje prawidłowo przejechany dystans..zresztą dobrze też wyświetla to prędkościomierz.W moim przypadku muszę sprawdzić czy jest połączenie pomiędzy ECU silnika pin 12 a wejściem na prędkościomierz A16...i teraz informacja która może być WAŻNA DLA INNYCH kolegów którzy mają gwiazdki zamiast wskazań...jeśli było coś grzebane np. zmiana wiązki to są różnice zgodnie z eLernem co do wyjścia sygnału dla różnych silników np.2.0 JTS pin 68 , V6 52 itd.
    W mym przypadku 1,9 jtd 8v pin 12.lub przerwa na tym połączeniu które prowadzone jest przez łączówkę d1 na pinie d7.Należy sprawdzić czy informacja wychodzi z ECU i przychodzi do E10.A ja mam inne pytania w tym temacie do kolegów bardziej zaawansowanych w OBDII itd.
    1. czy z poziomu kompa / programu /istnieje możliwość załączenia wysyłania tego sygnału.
    2.czy istnieje możliwość sprawdzenia błędów centralki ECU,zmiany podziałki impulsów
    3. a może jest inne infocenter dla jtd a inne dla silników benzynowych i te impulsy z ECU silnika są różne ?
    Jakiś link odnośnie wymiany informacji pomiędzy....czy to jest CAN,czy coś innego?
    Czy kupując interfejs do kompa mam możliwość podejrzenia spalania chwilowego ?

Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

nie zacząłem tego wszystkiego rozkręcać bo by mnie noc zastała i bym auta nie złożył ( a jak trochę rozebrałem to widzę że to nie jest robota na 15 min). Kolego andrzejm36 myślę że rzuciłeś mi jakieś światełko w tunelu - skoro nie mam ani spalania, ani dystansu - czyli jednostek pochodzących z dwóch centrali (mało prawdopodobne żeby dwie klapły) tzn. na chłopski rozum tak gdzie się schodzą czyli przy prędkościomierzu coś jest nie tak (kostka, styki) że nie wysyła tego dalej do infocenter. Przypuszczam że kabli nie mam porypanych bo przez 6 miesięcy wszystko chodziło idealnie, a cuda zaczęły się dziać jakieś 3 dni temu.

skaurusiak
    Gość

Domyślnie Rozwiązane

Mam już rozwiązanie konkretnie mojego problemu z gwiazdkami zamiast spalania.
    Trafiłem na dobrego mechanika który sam ma taką alfę jak ja. I przełożyliśmy na chwile prędkościomierz. I DZIAŁA. Mam włożony prędkościomierz z modelu z roku 2002 i dlatego nie mam tych danych. W związku z tym pytanie. Czy ktoś z szanownych klubowiczów nie ma na zbyciu białego prędkościomierza do Alfa romeo 156 rocznik 2003 1.9 Diesel 115 Koni? Na Alledrogo nie ma szukałem...