Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Temat: Płynnść podczas ruszania

Użytkownik Pirat drogowy Avatar JTD
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    AR 156 1.9 JTD 105 KM 2000r Opel Astra SW 1.9 CDTI 101 KM 2007r.

koledzy napiszcie dokladnie gdzie sie znajduje ten czujnik pod pedalem sprzegla ( najlepiej foto ) ja teraz tam zagladalem i nic tam nie ma jest tylko biala wtyczka przy pedale hamulca i ogulnie idze tam duzo kapbli ale we wiazkach ale to od stacyjki napewno a przy pedale sprzegla tam nic nie ma za pedalem mi wisi jedynie jakies plastikowe biale guwiienko i to jest luzne nie wiem do czego to sluzy

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Wydaje mi sie, że nie każy JTD ma ten czujnik.... jak jest ten czujnik to masz ułatwione życie żeby założyc tempomat kiedys u mnie patrzyłem z ciekawosci i tez nie mam - no chyba, że jestem ślepy.

Użytkownik Embrion Avatar Neolux
    Mieszka w
    LPU
    Auto
    AR156 1.9JTD 115KM 2001r

Domyślnie

Koledzy ten czujnik znajduje się NAD pedałem sprzęgła ciężko się do niego dostać, ale nie jest to niemożliwe! Dzisiaj wydostałem ten czujnik i rozebrałem, ale styki były czyste, wystarczyło tylko wyregulować jak nisko ma wystawać, no i działa

JTDMattt
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Neolux Zobacz post
    Koledzy ten czujnik znajduje się NAD pedałem sprzęgła ciężko się do niego dostać, ale nie jest to niemożliwe! Dzisiaj wydostałem ten czujnik i rozebrałem, ale styki były czyste, wystarczyło tylko wyregulować jak nisko ma wystawać, no i działa
    Proszę o jakieś zdjęcia, a najlepiej manuale. Dzięki

Użytkownik Embrion Avatar Neolux
    Mieszka w
    LPU
    Auto
    AR156 1.9JTD 115KM 2001r

Domyślnie

Spróbuje zrobić zdjęcie, na którym będzie widać gdzie jest ten czujnik, bo tak jak już kolega Peter82 pisał, budowa czujnika jest bardzo prosta i każdy kto zdoła go wyjąć nie będzie miał problemu z jego rozebraniem i ewentualną regeneracją/czyszczeniem. Chyba, że ktoś mnie ubiegnie i zrobi manuala
    Ostatnio edytowane przez Neolux ; 22-01-2011 o 17:30

Użytkownik Świeżak Avatar Peter82
    Mieszka w
    Kamień Pomorski
    Auto
    Lancia Delta 1,6 Turbo 87 r. Alfa Romeo 156 1,9JTD,Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 16v 06, Alfa Romeo Giulia

Domyślnie

Dokładnie to ten czujnik,koledze widze udało się go uchwycic na foto, ja próbowałem ale zdjęcia wychodziły nie wyraźne.Alfa na razie rusza mi dobrze,więc chyba to było przyczyną,choć w piątek szarpnęła mi kilka razy,chyba jeszcze raz tam zajże,ale dzisiaj było super cały dzień.

lukbury
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Peter82 Zobacz post
    Ja upierałem się przy tym czujniku przy pedale sprzęgła i w następnym tygodniu go sprawdze bo będe miał nowy,kupiłem go bo stary bez różnicy czy odepne czy jest podłączony to reaguje tak samo.Dwa dni temu mała czarna mnie zaskoczyła i ruszała płynnie jak by nigdy nic a dzisiaj niestety czar prysnął.W każdym razie sprawdze najpierw najtańsze opcje i na pewno dam znac co i jak.
    z calym szacunkiem ale ten czujnik wcisniecia sprzegla jest zupelnie do czegos innego (zadne auto samoczynnie nie podnosi obrotow kiedy puszczasz sprzeglo), a czujnik jest potrzebny dlatego, ze jak zwalniasz autem na biegu bez, nie trzymasz gazu, komputer odcina doplyw paliwa (dlatego chwilowe zuzycie wtedy masz 0, albo prawie 0 - co do tej roznicy jest temat na tym forum) i zeby "wiedziec" kiedy podac paliwo na nowo, ECU musi wychwycic moment kiedy wciskasz sprzeglo bo poprastu auto by ci zgaslo
    Co twojego pytania, hmm niby tak jak mowia koledzy, krzy wa tarcza sprzegla moze byc tego przyczyna ale z doswiadczenia wiem, pracowalem kilka dobrych lat jako instruktor nauki jazdy, a wiesz jak jezdzi sie po placu-kazde auto bez dodawania gazu bedzie lekko szarpalo albo silnik dostanie dziwnych wibracji podczas ruszania (fiat punto I, punto II oba 1,2 V8, opel corsa C 1,7 DI, nissan micra 1,4)

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

również uważam, że to musi być cudowny zbieg okoliczności, że wibracje ustąpiły po naprawie tego czujnika. Ja nie zauważyłem różnicy przy jeździe ze sprawnym i niesprawnym czujnikiem, ale do czego on służy nie mam pojęcia.

Użytkownik Świeżak Avatar marioroza
    Mieszka w
    bydgoszcz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD 115 KM 2001, Chevrolet Captiva 2.0 VCDI 150 KM, 4x4

Domyślnie

Niedawno podpinałem się do kompa i stwierdziłem że ten czujnik działa.

Użytkownik Świeżak Avatar Peter82
    Mieszka w
    Kamień Pomorski
    Auto
    Lancia Delta 1,6 Turbo 87 r. Alfa Romeo 156 1,9JTD,Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 16v 06, Alfa Romeo Giulia

Domyślnie

Witam nie kontynuowałem tematu bo przez jakis czas było dobrze jednak jakiś czas temu objawy powróciły.wreszcie kupiłem komplet sprzęgła i wziąłem sie za wymiane,po rozebraniu okazało sie że łożysko oporowe jest całkowicie rozsypane czasami ustawiło się w lepszej pozycji z tąd więc chyba chwilowe poprawy.Tarcza i docisk w dość dobrym stanie(oryginał250,000 przebiegu),dwumasa ideał.Wymieniłem komplet Valeo oprócz dwumasy i teraz jakbym do innego auta wsiadał,sprzęgło ideał aż chce się jeździć.Zwracam honor wszystkim którzy obstawiali łożysko,i dziękuje wszystkim za podpowiedzi.