Witam.
Jak wiadomo alfy 156 1,8 ts od 10.1997–10.2000 miały 144KM a do 10.2000–12.2005 już tylko 140KM.
Co ona takiego zrobili , że znikło te 4KM? Zmienili to w sposób mechaniczny czy elektroniczny?
Pozdrawiam
Witam.
Jak wiadomo alfy 156 1,8 ts od 10.1997–10.2000 miały 144KM a do 10.2000–12.2005 już tylko 140KM.
Co ona takiego zrobili , że znikło te 4KM? Zmienili to w sposób mechaniczny czy elektroniczny?
Pozdrawiam
to sie nazywa ekologia. Swego czasu ktos to ładnie opisał na forum. Ta nowasz konstrukcja - bardziej ekologiczna miała już np. 2 sondy lambda, a starsza 1 sonde.
Czyli te 4 konie znikły przez dodanie 2 sądy?
Jeszcze ma inny sterownik silnika (ecu). Nie wiem czy on miał nastawy bardziej ekologiczne![]()
Roznice pomiędzy wersją sprzed października (chyba paździrnika) 2000r. i po październiku 2000r.:
1. dodatkowe dwa kalizatory na portkach, sumarycznie ilość katalizatorów 3 szt.
2. dodatkowe dwie sondy lambda przed dodatkowymi katalizatorami na portkach, sumarczyna ilośc sond 3 szt. Sonda przed wspólnym katalizoadorem jest już inna niż w wersji z jedną sondą.
3. zlikwidowanie długichj kalbi wysokiego napięcia, w wersji po 2000 r. cewka napięciowa podaje napięcie przez krótki przewód wysokiego napęcia na świece w tym samym cylindrze. Zlikwidowali mieszanine przedowdów wysokiego napięcia. Minus tego jest taki, że gdy padnie Ci jedna cewak samochód już może nie odpalić w wersji sprzed 2000 roku TS pojechał na dwóch odpowiednich cewkach. Fajki cewek też troszke inaczej wyglądają.
4 I jak apisał poprzednik inne ECU
Przez te zmiany Alfka zaczeła spełniać normy EURO 3, bo wczesniej było EURO 2. Wiecej zniam nie kojarzę
Pozdrowienia
No właśnie... "ekologia", temat niezwykle drażliwy - czy spełnienie tej normy Euro3 daje aż takie wymierne korzyści? Więcej elementów które mogą ulec awarii to raz, dwa, większe spalanie w 1.8 TS 140 KM, wersja 144 KM nie dość że ciut bardziej elastyczna to i mniej spala... Wkurza mnie to, często zadaje sobie pytanie ekologia tylko dla kogo, aby jakiś ustawodawca poczuł się lepiej? Bo nie widzę nic ekologicznego w tym iż jestem narażony na wymianę dodatkowych podzespołów i wydalam w atmosferę więcej gazów... no tak, ale jest Euro3. Dodatkowo rozmija się to z moim portfelem. No nic, pozostaje się cieszyć że nie mam diesel'a z Euro4, DPF'a i kupy elektroniki, czujników pod maską![]()
Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Pablo serio tak daleko sie posuneli ??? Aż musze to sprawdzić. Czy to może mieć związek ze zmianą zapłonu mieszanki i zniknieciem tej plontaniny przewodów wysokiego napięcia ???
Nie jeździłem alfką po zmianach, bo moją mi się super śmiga wiec nie wiem jak tam z elastycznością w nowszej wersji. Te zmiany to niby dla tej "ekologi" ???
A jak się ma ekologia w 2.5 V6? Z tego co się orientuje po październiku 2.5 V6 również spełniał normy EURO 3 a moc wzrosła ze 190 do 192KM![]()
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda