Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Alfa 156 1,8 ts 144KM & 140KM

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Alfa 156 1.8

Domyślnie Alfa 156 1,8 ts 144KM & 140KM

Witam.
    Jak wiadomo alfy 156 1,8 ts od 10.1997–10.2000 miały 144KM a do 10.2000–12.2005 już tylko 140KM.
    Co ona takiego zrobili , że znikło te 4KM? Zmienili to w sposób mechaniczny czy elektroniczny?
    Pozdrawiam

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

to sie nazywa ekologia. Swego czasu ktos to ładnie opisał na forum. Ta nowasz konstrukcja - bardziej ekologiczna miała już np. 2 sondy lambda, a starsza 1 sonde.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Alfa 156 1.8

Domyślnie

Czyli te 4 konie znikły przez dodanie 2 sądy?

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Jeszcze ma inny sterownik silnika (ecu). Nie wiem czy on miał nastawy bardziej ekologiczne

bocik_156
    Gość

Domyślnie

Roznice pomiędzy wersją sprzed października (chyba paździrnika) 2000r. i po październiku 2000r.:
    1. dodatkowe dwa kalizatory na portkach, sumarycznie ilość katalizatorów 3 szt.
    2. dodatkowe dwie sondy lambda przed dodatkowymi katalizatorami na portkach, sumarczyna ilośc sond 3 szt. Sonda przed wspólnym katalizoadorem jest już inna niż w wersji z jedną sondą.
    3. zlikwidowanie długichj kalbi wysokiego napięcia, w wersji po 2000 r. cewka napięciowa podaje napięcie przez krótki przewód wysokiego napęcia na świece w tym samym cylindrze. Zlikwidowali mieszanine przedowdów wysokiego napięcia. Minus tego jest taki, że gdy padnie Ci jedna cewak samochód już może nie odpalić w wersji sprzed 2000 roku TS pojechał na dwóch odpowiednich cewkach. Fajki cewek też troszke inaczej wyglądają.
    4 I jak apisał poprzednik inne ECU
    Przez te zmiany Alfka zaczeła spełniać normy EURO 3, bo wczesniej było EURO 2. Wiecej zniam nie kojarzę
    Pozdrowienia

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Domyślnie

No właśnie... "ekologia", temat niezwykle drażliwy - czy spełnienie tej normy Euro3 daje aż takie wymierne korzyści? Więcej elementów które mogą ulec awarii to raz, dwa, większe spalanie w 1.8 TS 140 KM, wersja 144 KM nie dość że ciut bardziej elastyczna to i mniej spala... Wkurza mnie to, często zadaje sobie pytanie ekologia tylko dla kogo, aby jakiś ustawodawca poczuł się lepiej? Bo nie widzę nic ekologicznego w tym iż jestem narażony na wymianę dodatkowych podzespołów i wydalam w atmosferę więcej gazów... no tak, ale jest Euro3. Dodatkowo rozmija się to z moim portfelem. No nic, pozostaje się cieszyć że nie mam diesel'a z Euro4, DPF'a i kupy elektroniki, czujników pod maską
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

Użytkownik Pasjonat Avatar Pablo.
    Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto
    Kilka włoskich szrotów ;)

Domyślnie

Cytat Napisał bocik_156 Zobacz post
    Roznice pomiędzy wersją sprzed października (chyba paździrnika) 2000r. i po październiku 2000r.:
    1. dodatkowe dwa kalizatory na portkach, sumarycznie ilość katalizatorów 3 szt.
    2. dodatkowe dwie sondy lambda przed dodatkowymi katalizatorami na portkach, sumarczyna ilośc sond 3 szt. Sonda przed wspólnym katalizoadorem jest już inna niż w wersji z jedną sondą.
    3. zlikwidowanie długichj kalbi wysokiego napięcia, w wersji po 2000 r. cewka napięciowa podaje napięcie przez krótki przewód wysokiego napęcia na świece w tym samym cylindrze. Zlikwidowali mieszanine przedowdów wysokiego napięcia. Minus tego jest taki, że gdy padnie Ci jedna cewak samochód już może nie odpalić w wersji sprzed 2000 roku TS pojechał na dwóch odpowiednich cewkach. Fajki cewek też troszke inaczej wyglądają.
    4 I jak apisał poprzednik inne ECU
    Przez te zmiany Alfka zaczeła spełniać normy EURO 3, bo wczesniej było EURO 2. Wiecej zniam nie kojarzę
    Pozdrowienia
    Poza tym inna konstrukcja silnika.
    Inny blok, inne tłoki, inna uszczelka pod głowicą - wcześniej grafitowa, potem metalowa. Blok niższy od starszego.
    www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie

> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y

bocik_156
    Gość

Domyślnie

Pablo serio tak daleko sie posuneli ??? Aż musze to sprawdzić. Czy to może mieć związek ze zmianą zapłonu mieszanki i zniknieciem tej plontaniny przewodów wysokiego napięcia ???
    Nie jeździłem alfką po zmianach, bo moją mi się super śmiga wiec nie wiem jak tam z elastycznością w nowszej wersji. Te zmiany to niby dla tej "ekologi" ???

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Otwock
    Auto
    Alfa Romeo 156 2001r. 2.5 V6 + LPG

Domyślnie

A jak się ma ekologia w 2.5 V6? Z tego co się orientuje po październiku 2.5 V6 również spełniał normy EURO 3 a moc wzrosła ze 190 do 192KM

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Cytat Napisał turosgt Zobacz post
    A jak się ma ekologia w 2.5 V6? Z tego co się orientuje po październiku 2.5 V6 również spełniał normy EURO 3 a moc wzrosła ze 190 do 192KM
    Tak, ale zmienił się przebieg momentu, z tego co wiem, jest wyżej i krótszy jest "powerband" - silnik stracił na elastyczności, a zyskał 1% mocy max.
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/