Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Temat: Podłączenie parownika w boxerze

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekcem Zobacz post
    Analizowałem obieg cieczy i najlepsze wydaje się wpięcie reduktora szeregowo tuż za wyjściem z termostatu na nagrzewnicę. W przypadku zamknięcia zaworu nagrzewnicy płyn i tak krąży bo z tego węża zasilane jest także podgrzewanie przepustnicy.
    W ten sposób ograniczysz przepływ płynu przez parownik - króćce podgrzewania przepustnicy mają małą średnicę, tam idzie cienki wąż.

Ja tu nie rozumiem czegoś. Mamy dwa węże, oba idą równolegle z pktu A do pktu B, jeden z nich przechodzi przez nagrzewnicę(nawet bez zaworu). Jaki zatem sens i logika w kombinowaniu z dopinaniem w ten wąż kolejnego "odbiornika ciepła", obojętne czy szeregowo, czy równolegle - skoro można się wpiąć w niewykorzystany wąż idący obok...?

Boxer ma wyjście z termostatu na nagrzewnicę?
    Chodzi o obudowę termostatu, która rozdziela płyn, wracający z silnika, na nagrzewnicę i pompę.

wojtekcem
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał JacekK Zobacz post
    W ten sposób ograniczysz przepływ płynu przez parownik - króćce podgrzewania przepustnicy mają małą średnicę, tam idzie cienki wąż.

Ja tu nie rozumiem czegoś. Mamy dwa węże, oba idą równolegle z pktu A do pktu B, jeden z nich przechodzi przez nagrzewnicę(nawet bez zaworu). Jaki zatem sens i logika w kombinowaniu z dopinaniem w ten wąż kolejnego "odbiornika ciepła", obojętne czy szeregowo, czy równolegle - skoro można się wpiąć w niewykorzystany wąż idący obok...?

Chodzi o obudowę termostatu, która rozdziela płyn, wracający z silnika, na nagrzewnicę i pompę.
    W zimne dni i tak jeżdżę na wiecznie otwartym zaworze nagrzewnicy, więc obieg nie będzie zakłócony. Latem, gdy ogrzewanie będzie wyłączone, potrzeby reduktora w ciepło nie powinny być znów tak duże jak w zimie. Poza tym, mam zamontowany podgrzewacz cieczy, który wyląduje tuż przed parownikiem, więc o zamrożenie się nie boję. Jak zmontuję to wg mojego pomysłu to się pochwalę na forum

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Bardziej martwi mnie ograniczenie przepływu(średnica 11mm zamiast 17mm) na powrocie płynu z silnika do pompy.
    No to chyba sam sobie mogę odpowiedzieć. W 145/6 układ prawie taki sam, termostat wg. katalogów jest ten sam, a więc wyjścia z niego na nagrzewnicę i na pompę będą mieć takie same średnice. Różnica jest taka, że w 145/6 jest zawór nagrzewnicy. Skoro więc odcięcie nagrzewnicy(zostaje cienki wąż podgrzewania przepustnicy) jest niegroźne, to nie powinno być problemu z częściowym zdławieniem powrotu do pompy w 33.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

No to chyba sam sobie mogę odpowiedzieć. W 145/6 układ prawie taki sam, termostat wg. katalogów jest ten sam, a więc wyjścia z niego na nagrzewnicę i na pompę będą mieć takie same średnice. Różnica jest taka, że w 145/6 jest zawór nagrzewnicy. Skoro więc odcięcie nagrzewnicy(zostaje cienki wąż podgrzewania przepustnicy) jest niegroźne, to nie powinno być problemu z częściowym zdławieniem powrotu do pompy w 33.
    Sam sobie odpowiedziałem ale zrobione mam niestety nie tak jak chciałem, a tak jak zrobiłby każdy gazownik, czyli wpięcie się równolegle do obiegu nagrzewnicy. Ze znajomym który to robił uznaliśmy, że odległość kolektora od termostatu jest za mała by podpiąć tam dwa węże skręcające o 90st, szczególnie że nie ma ich jak doprowadzić, bo skończyło się miejsce pod pająkiem