Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Ogrzewanie AR 156

Użytkownik Rowerzysta Avatar bosniak_sg
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    2.0 JTS GT Selespeed 08r

Domyślnie Ogrzewanie AR 156

Sprawa wyglada tak, odpalam auto mam przewaznie ustawione nawiewy o tej porze roku na nogi i szybe przednia, siłę nadmuchu na 2 i temperature na pokretle na 19 stopni, po jeździe około kilometra, jeszcze wskazówka od temp. nie drgnie jak już zaczyna lecieć ciepło do kabiny w miare jazdy leci coraz cieplejsze i wskaźnik podnosi się, aż osiągnie swoje magiczne 88 stopni i otworzy termostat, w każdym razie zaczyna mi sie robić dosyc ciepło, z tym, że po jakimś czasie zaczyna lecieć do środka coraz chłodniejsze powietrze (cały czas nie ruszam ustawień) i wreszcie zaczyna robić się przyjemnie, jak podkręciłem do 24 stopni to zaczęło lecieć znowu bardzo ciepłe, po czym po chwili( mi jest goraco) ale w końcu zaczyna lecieć chłodniejsze powietrze. Tak ma być? Może (ja nie wiem) ale Alfa ma coś w rodzaju termotronika? tzn, że po osiągnięciu właściwej (zadanej przez nas) temperatury, osiąga ją w jak najszybszym czasie, a później ją po prostu utrzynuje?, gdzie sa czujniki temp. wew. w kabinie, mam takie dziwneszczelinki w górnej części wewnątrz w słupkach środkowych, co to jest??

jaca994
    Gość

Domyślnie

do czego są te szczelinki to nie wiem,pewnie żeby szyby nieparowały ale wiem napewno ze każdy diesel nagzewa się dłużej od benzyniaka.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lubasz
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm automat 2013r.

Domyślnie

Czujnik temperatury powietrza wewnętrznego jest za szczelinkami znajdującymi się nad popielniczką - bliżej strony kierowcy.
    Dokładnie tak działa automatyka regulująca temperaturę wewnątrz auta. W mojej alfie też tak jest, że sterownik szybko próbuje osiągnąć nastawioną temperaturę wewnątrz auta. Ze względu na zwłokę w działaniu czujnika temperatury działa tak, że raz nawiewa chłodniejsze powietrze a raz cieplejsze. Wydaje mi się, że tak jest prawidłowo.
    Ja dodatkowo jeżdżę z nawiem ustawionym na automat - dzięki temu wydaje mi się że te różnice w odczuwalnych temperaturach wewnątrz auta są mniejsze.
    Pozdrawiam
    wal_kon

alanwroc
    Gość

Domyślnie

mi sie wydaje ze czujnik temp jest na desce rozdzielczej na samym srodku tuz za konsola wyswietlajaca spalanie itp.. taki maly grzybek wystajacy

Użytkownik Rowerzysta Avatar bosniak_sg
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    2.0 JTS GT Selespeed 08r

Domyślnie

Cytat Napisał wal_kon
    Czujnik temperatury powietrza wewnętrznego jest za szczelinkami znajdującymi się nad popielniczką - bliżej strony kierowcy.
    Dokładnie tak działa automatyka regulująca temperaturę wewnątrz auta. W mojej alfie też tak jest, że sterownik szybko próbuje osiągnąć nastawioną temperaturę wewnątrz auta. Ze względu na zwłokę w działaniu czujnika temperatury działa tak, że raz nawiewa chłodniejsze powietrze a raz cieplejsze. Wydaje mi się, że tak jest prawidłowo.
    Ja dodatkowo jeżdżę z nawiem ustawionym na automat - dzięki temu wydaje mi się że te różnice w odczuwalnych temperaturach wewnątrz auta są mniejsze.
    Pozdrawiam
    Tak mi sie wydawało, że te szczelinki koło pokręteł to czujnik temp. wew. bo chyba w którejś instrukcji gdzies mi sie omsknęło, za potwierdzenie zasady działania tego ustrojswa masz piwo ode mnie, jestem teraz spokojniejszy, bo juz sie bałem że jakaś elektronika szwankuje, mądra Bella.