Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: Alfa 146 Normalnie bez podłogi !! pomocy

wojtekcem
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kaes Zobacz post
    Więc najbardziej narażony na korozję element nadwozia zostawili bez ocynku??? Dziwna strategia.
    Napisałem pełen ocynk, nie wiem skad Twój wniosek o nieocynkowaniu podłogi. A że mimo tego podłoga rdzewieje to inna bajka

Salcido
    Gość

Domyślnie

Kowalski wiesz co chciałbys miec takie auto w takim wieku. Nie kazdy jest dziany jak niektore gnojki co rozwalaja jakies kosmiczne fury. Ciekawe czym ty smigales moim wieku.
    To auto jest naprawde ładne tylko ta podloga normalnie tragedia. oby sie na pół nie złamal i strach o ten silnik podobno boxery sa bardzo awaryjne. chyba koles bał by sie sprzedac z silnikiem na wykonczeniu bo mieszkam niedaleko chociarz jak wyzwalem go o ten spód to debil powiedzial że on nigdy nie zagladal. chyba chce mniec przerysowane kolejny alfy co ma do sprzedania hehehe kolesiowi wierzyl na slowo. a w 2006 sprowadzi go z niemiec

wojtekcem
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał mattom Zobacz post
    To ja podbije temat i Kaesa.
    Moja AR ciagle mnie zaskakuje - wszyscy piszą podłoga - a moja w stanie idealnym,
    Na 100% nie była robiona, chyba ze blacharz był pierwsza klasa - ale no po prostu nie widać.
    Nie zgodzę się ze alfa nie jest dobra na 1 auto - 145/146 to świetnie prowadzące się auto które pozwala poczuć asfalt i nawiązać kontakt kierowca-auto-droga.
    Może sprowadzona z ciepłego kraju, moze nie jeżdzona w zimie a może pierwszy właściciel zrobił po zakupie dodatkową konserwację. U mnie też nie było tragedii, w zeszłym roku robiłem podłogę i były tylko 2 dziury, obie na łączeniu przedniego i tylnego płata, pod wzmocnieniami foteli. Sumaryczna powierzchnia po wycięciu to może tabliczka czekolady (a tak na słodko opiszę) a gdybym tego nie ruszał to byłoby widać od spodu tylko spęcznione zakładki blach.
    Co do Alfy na pierwszy samochód- młody kierowca z reguły późno dostrzega sygnały awarii płynące z samochodu, nie dysponuje podwyższonym budżetem na utrzymanie bieżące i nawet drobniejsza usterka może stac się dla niego większym problemem. Stąd mój wniosek, żeby lepiej był to inny samochód

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Moje pierwsze auto - to była i jak na razie jest alfa, jednoczesnie jezdzilem jeszcze mondeo, pozniej doszedl fiat barchetta no i teraz alfa 166, w drodze kolejna 147 wiec nie uwazam ze auto nie jest dobre jako pierwsze.
    Awaryjnosc boxerów - skąd ten mit ?
    Po prostu jak każde KAZDE auto, nalezy je rozgrzać zanim się je będzie użytkowało mocniej, auto lubi wysokie obroty więc tu też ukłon do mlodych kierowców którzy nie do końca czują co jest grane,
    Nie długo minie rok od czasu jak zrobiłem prawo jazdy, swoją alfa zrobiłem przeszło 20 tys, nie licząc awarii skrzyni - którą tu bym dał jako większą pułapke jak silnik, nie miałem jakiś dużych uszkodzeń które unieruchomiłyby auto,
    Wymiana łożyska czy przegubów - naturalna sprawa - wyeksploatowało się, a alfa oszczędzana nie jest. Hamulce i płyny - rzecz naturalna, zrobić trzeba.
    Co do mojej podlogi - no właśnie nie do końca, auto z niemiec w PL stało parenaście miesięcy w stanie nie jeżdzonym - później trafiło do mnie - a podłoga w super stanie,
    chyba ze faktycznie była robiona jakaś ekstra konserwacja, ale no od dołu nie widać nic co mogłoby wskazywać na taki zabieg.

Pamiętaj - to nei jest auto - to jest Alfa Romeo - pojazd, który żyje własnym życiem, który raz nie będzie chciał odpalić, żeby za moment dać tyle emocji, których nie dostarczy ci najlepsza kolejka górska,
    Jeszcze nawiązując do młodych kierowców - dla mnie ucznia na utrzymaniu rodziców w alfie jedna rzecz najbardziej bolala - apetyt na paliwo,
    przyznam szczerze alfe kupiłem bo sie podobała, do tego silnik 1.4 - w pierwszej chwili marzenie, ekonomia styl i klasa, czar prysł jak zatankowałem cały bak z myślą dojechania na mazury, kiedy to w drodze zobaczyłem rezerwe

wojtekcem
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał mattom Zobacz post
    Awaryjnosc boxerów - skąd ten mit ?
    Wycierające się krzywki wałków rozrządu, słabe podparcie wału korbowego, kiepska pompa olejowa, skłonność silnika do gubienia oleju. Dla mnie to nie jest normalne i nie zgodzę się, że to normalny silnik jak każdy inny. To jest dość awaryjna jednostka, która przy zachowaniu wysokiego poziomu obsługi technicznej potrafi dawać dużo więcej niż przeciętny silnik w innym samochodzie. Ale, powtarzam, trzeba ją doglądać i szybciutko reagować na objawy niesprawności.
    Co do Alfy na pierwszy samochód- duże zużycie paliwa, niskie, sprzyjające czestym uszkodzeniom umiejscowienie silnika, mały rynek zamienników, konieczność posiadania choć podstawowej wiedzy technicznej ze względu na częstsze awarie. Jeśli młody kierowca to ogarnia to i ja nie widzę problemu z kupowaniem Alfy na pierwszy raz.
    A zaraz się zleci stado użytkowników, którzy bedą wychwalać swoje Alfy, które jak do tej pory się nie zepsuły

Użytkownik Rowerzysta Avatar Vinc
    Mieszka w
    Złotoryja, Poland
    Auto
    Stelvio 2.0 Q4

Domyślnie

A można wiedzieć za ile poszła "po pijaku" ?
    155 TS 1.8 16v - była
    159 JTDm 1.9 16v - była
    GT V6 3.2 - była
    MiTo 1.4 - jest
    Stelvio 2.0 Q4 - jest

slaw8
    Gość

Domyślnie

Nagraj ten dźwięk boxera i wrzuć na forum. Ten silnik ma dość specyficzny dźwięk
    A podłoga to jakoś bym się nie przejmował - blacharz coś tam wymyśli ;-)

Pozdrawiam

Salcido
    Gość

Domyślnie

jak bedzie słychać ten dziwny dzwięk to wrzuce. Heh koleś chciał 3.950 ale sprzedał za 3.650 + opony z felgami
    Ojcia ponioslo bo furka jest ladna z wyglądu i o sportowym wyglądziei charakterze.
    Który młody chlopak nie chciał by śmigać sportowym autem w tym wieku.
    hehehe pietnastoletnie lolitkowe blachary takie lubie pffff
    Jak bedzie mi dobrze służyć to wybaczam mu

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekcem Zobacz post
    która przy zachowaniu wysokiego poziomu obsługi technicznej potrafi dawać dużo więcej niż przeciętny silnik w innym samochodzie.
    Dokładnie - dlatego należy się tego trzymać,
    ale jest jeszcze taka kwestia - że normalną dla mnie sprawą jest dbanie o auto, wymiana płynów filtrów itd - a jak na 20 tys bezawaryjnej silnikowo jazdy - szczerze uwazam ze silnik jest dobry.
    Swoją drogą to śmieszne - nalot na TSy, że bubel, nalot na boxery bo bubel. nalot na jtd bo turbiny siadaja, a w v6 przecież lecą panewki - taką drogą dedukcji to najlepiej kupić rower

Użytkownik Rowerzysta Avatar Vinc
    Mieszka w
    Złotoryja, Poland
    Auto
    Stelvio 2.0 Q4

Domyślnie

Cytat Napisał Salcido Zobacz post
    jak bedzie słychać ten dziwny dzwięk to wrzuce. Heh koleś chciał 3.950 ale sprzedał za 3.650 + opony z felgami
    Ojcia ponioslo bo furka jest ladna z wyglądu i o sportowym wyglądziei charakterze.
    Który młody chlopak nie chciał by śmigać sportowym autem w tym wieku.
    hehehe pietnastoletnie lolitkowe blachary takie lubie pffff
    Jak bedzie mi dobrze służyć to wybaczam mu
    Spoko, jak poradzisz sobie z podłogą i jakimiś ewentualnymi problemami, których oby nie było, to będziesz miał fajne auto. Ja w 98 roku miałem coś około 22 lat i zobaczyłem reklame sportwagona z Zetą Jones. Z miejsca zachorowałem na jedno i drugie Jest tak, jak mówisz, Alfa to niezły start.
    155 TS 1.8 16v - była
    159 JTDm 1.9 16v - była
    GT V6 3.2 - była
    MiTo 1.4 - jest
    Stelvio 2.0 Q4 - jest