mowie o teraz zimie i temp. minusowych..normalnie trzyma 90 stopni jak tylko temperatura wejdzie na plus.
mowie o teraz zimie i temp. minusowych..normalnie trzyma 90 stopni jak tylko temperatura wejdzie na plus.
Gdy wszystko jest sprawne, to bez znaczenia jaka jest temperatura otoczenia![]()
Chłopaki, ale jakim sposobem wy odczytujecie temperaturę z dokładnością do 10 stopni, jak na tym wskaźniku są trzy punkty 50, 90, 130 i pomiędzy nimi po jednej kresce
Co do wskazań, to u mnie po zagrzaniu silnika wskazówka stoi równo na 90 stopni jak zamurowana, podczas jazdy i na biegu jałowym. Zimą w czasie ciągłej jazdy przy temp. zewn. ok. -10, ogrzewaniu na max, wskazówka spada 2mm poniżej 90 stopni. Latem czasem podniesie się lekko ponad 90, ale wtedy od razu włącza się wentylator i spowrotem wskazówka spada na 90.
Termostat mam jeszcze fabryczny, zimą nie obkładam chłodnicy kartonami![]()
kolego chodzi o to ze może ma za małą gęstośc płynu mozliwe że petrygo - gówno co nawet do poldajka bym nie wlał...zalecane 3 litry koncetratu <polecam shell nie drogi a dobry)na 1,5-do 2 litrów wody wtedy nie ma problemów,,,
co do vernet to zakladałem kilka i okazywało się że coś nie bardzo działa,,,a jak wiadomo w alfach to naprawdę te pajaki cięzko i długo sie montuje ,,,
Ja mam jakies 70 stopni teraz w zimie.. martwi mnie to szczegolnie w momencie w ktorym chce przykrecic do 7tys:p Jeszcze jedno pytanie, ma ktos z Was zarowki imitujace swiatlo ksenonowe ? kupilem philipsy za ok. 70zl ktore mialy takie byc a nie są.. a nie chce mi sie juz meczyc z hidami..:p
Ostatnio edytowane przez idclip ; 03-02-2011 o 13:20
po kupnie drugiej (obecnej ;-)) 145 tez miałem problem z niedogrzaniem silnika. W lecie max 70st. Wymieniłem termostat na Vernet'a i od czerwca tamtego roku temperatura książkowa.
Tutaj nie byłbym taki przekonany. Ten czujnik lubi sobie "odejść" od tak - z dnia na dzień. Problem znany i wielokrotnie opisywany. Po za tym wskaźnik na desce w AR jest źle wyskalowany. W rzeczywistości wskazuje temperaturę o około 10 st. C wyższą. To również było wiele razy pisane. Dokładną temperaturę można odczytać na Examiner'rze i wtedy należy porównać ją do wskazań na desce i zobaczyć jak je interpretować
---------- Post dodany o godzinie 13:27 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:23 ----------
Błędnie zakładasz, że wskaźniki wychyłowe mają charakterystykę liniową i ten sam błąd w całym zakresie pracy. To utopia i jest wręcz odwrotnie. Wskaźniki tego typu najmniejszy błąd mają na wskazaniu zero oraz max a największy w połowie skali i nigdy praktycznie nie mają charakterystyki liniowej a raczej bliżej nieokreśloną i często zależną od temperatury, wilgotności czy wieku, więc ta połowa między 70 a 90 to może być 71 albo 89 lub zdecydowanie więcej![]()
Pozdrawiam
Zbyszek
Lancia Phedra 2.2 JTD 2003 była AR 145 1.6 TS 1997
W mojej belli temperatura cały czas oscyluje w okolicy 80 stopni nie ważne czy jest -10 czy +10 na dworze. Oczywiście stojąc w korku temperatura się adekwatnie podnosi co jest chyba oczywiste dla wszystkich.