barchetta , coupe 1.8 i lybra1.8 mają wariatory . Silnikowi 1.8 w odróżnieniu od pozostałych TS-ów , jest dużo bliżej do silników montowanych także w fiacie i lanci .
barchetta , coupe 1.8 i lybra1.8 mają wariatory . Silnikowi 1.8 w odróżnieniu od pozostałych TS-ów , jest dużo bliżej do silników montowanych także w fiacie i lanci .
Możesz rozwinąć ten temat. Dotychczas myślałem że 1,8 od 1,6 różni się tylko pojemnością.Napisał csscss
Może trochę obok tematu, ale podobnie można by zapytać dlaczego silniki 1.9 TDI montowane przez koncern VW osiągają moce od 90 do 150KM, bez większych zmian konstrukcyjnych.
Z mojego punktu widzenia, spory wpływ na osiągi danego motoru ma oprogramowanie, pomijając już np. dwie świece na cylinder, czy może układ wydechowy.
Jakkolwiek cieszę się, że kupiłeś Alfę, a nie Lancię.
Diesle to zupełnie inna bajka 1,9JTD alfy ma moce od 105, 110, 115, 140 i na końcu 150KM to nie tylko wersja programu ale też liczba zaworów w głowicy. z benzynowymi silniczkami nie jest tak prosto...
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
w tdi to nie tylko oprogramowanie, ale taki ARL 150kucy ma zupełnie inną turbine i inne materiały w silniku niz zwykła wersja..
ale co do tego silnika z fiata to chyba zgodze sie z niektorymi przedmowcami ze to są niby podobne a zupelnie inne silniki.. bo chyba gdzies na forum fiata coupe czytalem ze koles nie mogl znalezc 1,8 16v i chcial pare czesci od twin sparka podpasowac i nic nie pasowalo...
Ja aż tak nie cieszę się bo mogłem kupić za 100000 taką lybrę SW(kombi)za 10000zł z 2000roku i w bardzo dobrym stanie, lecz zanim skołowalem kasę to zostale sprzedana. Potem niał byc ford focus ale przypadkiem odkryłem takie samochody jak alfa romeo 156Napisał alces1
Alfę kupiłem o rok starszą i drożej od lybry, ponadto wszystko w niej wysiada. Ztego co teraz wiem lybra ma jedynie słabszy silnik i pojedyncze wachacze na przodzie i także jest piękna o czym mozna się przekonąc w artykule:
http://autka.qs.pl/index.php?a=opisy&c=lancia_l
Nie płacz tak za Lybrą, Mój znajomy ma 1.8 kombi z 2000 roku, i też mu wszystko siadało, zanim nie wpompował w samochód troche kasy. Zamsz strasznie brzydko się wyciera szczególnie na boczkach drzwi, kremowe plastiki okazały się być jedynie czarnym plastikiem polakierowanym na kremowo. Cała deska w odpryskach z pod których bije czarne. Zdecydowanie mniej ciekawa pozycja za kierownicą. deska rozdzielcza w stylu bentley dla ubogich. Chyba że ktoś preferuje plastikowe drewno i to mu się podoba.
Deska rozdzielcza lybry jest o niebo lepiej wykonana niż w AR przed FL. Patrząc twoim tokiem rozumowania to my mamy Ferrari dla ubogich...hmNapisał csscss
![]()
Slyszalem juz gdzies takie okreslenie Alfy Chyba na TVN TurboNapisał voivod
Ja to traktuje jak kaplement 8) 8)
Ale bogatych duchem.