Ok już go zlokalizowałem u mnie jest przy filtrze powietrza jutro jeszcze tam zajrzę .
Ok już go zlokalizowałem u mnie jest przy filtrze powietrza jutro jeszcze tam zajrzę .
A jesli mozna zapytac, w 2,4 JTD 2001 gdzie może się znajdowac ten EGR?
Kolego masz tu dokładny opis co prawda w silniku 1,9 ale u nas jest prawie identycznie
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...td_2004_a.html
---------- Post dodany o godzinie 06:05 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 06:03 ----------
No to mam zawór sprawdzony tak jak kolega sedici wyjaśnił , ładnie ssie i dmucha lecz problem dalej istnieje opadają mi już powoli ręce.
a wężyki z niego wychodzące dobre? ;
zaobserwuj czy sztanga na turbosprężarce jest przestawiana
this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard
Jeśli chodzi o wężyki to wszystkie dobre , a jeśli sztanga to jest to urządzenie gdzie wchodzi wężyk przy turbinie to wchodzi lub wychodzi przy gazowaniu więc tam raczej też jest ok. Masakra ręce opadają.
Jeszcze jedno w momencie kiedy się zawiesza na wolnych obrotach to przy lekkim dodaniu gazu z tłumika leci czarny dym i to spory , ale to tak przy ruszaniu prawie bez gazu jak już wciskam do oporu pedał gazu to auto w ślimaczym tempie się rozpędza ale już nie dymi.
Ostatnio edytowane przez gryzli74 ; 22-04-2009 o 17:16
może być uszkodzony egr (nie domyka się , elektromagnes sterujący nie działa lub się zacina) , czujnik ciśnienia doładowania spróbować wyczyścić
this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard
hmmm, moze silownik sterujacy przepustnica (tą przed polączeniem egr z kolektorem ssącym) lub sama przepustnica się zacina i odcina dopływ powietrza do silnika? wiem, że to mało prawdopodobne, ale warto zerknąć. Jeszcze jedno - jak tylko odpalisz samochód to wszystko jest ok i dopiero w trakcie jazdy to się objawia czy od razu po odpaleniu? To się dzieje przy zmianie biegu podczas przyśpieszania czy zwalniania? Jeżeli przy redukcji i po zatrzymaniu się to wskazywałoby to na coś związanego z dopalaniem spalin...
No właśnie dzieje się to zazwyczaj jak silnik już jest ciepły czyli trzyma 90 stopni , na mieście najczęściej załapuje tego muła na wolnych obrotach np na czerwonym jak czekam próbuje ruszyć i muł , i na trasie też w momencie jak zmieniam biegi np. lecę na 5tce jest ok wrzucam luz 6tka i muł wtedy ratuję się redukcją na niższy bieg lekkie szarpnięcie i dalej się normalnie wkręca i na jakieś 15 min spokój.
Podepnę się pod temat. Mam podobny problem, jedzie jakby bez turba. Do przedwczoraj wszystko było ok, turbo nie puszczało dymków, przy gazowaniu gwiżdże. Jakiś czas temu miałem problem z przepływką, wyczyściłem i było ok. Teraz przeczyściłem i nic. Tylko wcześniej jak to była przepływka miał brak mocy przy ostrym dodaniu gazu, teraz jest brak w całym zakresie. Po odpięciu przepływki nic się nie zmienia... mogła juz paść do końca??
Znalazłem przyczynę, znowu pękł przewód podcis. sterujący turbina... zamówione nowe silikonowe![]()
Ostatnio edytowane przez stasiek ; 06-03-2011 o 12:34