Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Temat: Czy da sie zamontoać Wyświetlacz komputera

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał LPZ Zobacz post
    Tutaj macie opis podłączenia infocenter
    hmm, to znaczy że da sie to zaadoptować do alfy przed liftem wnętrza? nie znam włoskiego a google jakieś pierdoły gada

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    Chcesz zamontować ten z wersji poliftowej? Jeśli tak, to trudna sprawa, trzeba zmieniać konsolę, nawiewy itp nie mówiąc o elektronice, ktoś z www.alfaclub.pl dokonał takiej modyfikacji, ale to było dośC dawno, możesz tam poszukać informacji.
    No chyba że chodzi Ci o coś takiego:
    http://allegro.pl/item1065360345_uni...a_rewelka.html
    ale nie koniecznie będzie działał w Twoim JTD, bo nie w każdym dieslu da się go zamontować.
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    Ja powiedziałeś, da się, ale dokładnie tak, jak mówisz kupa zachodu. Machnij kolego do iNTELLA on dokonał tego czynu, to coś podpowie.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 156 SW 2,4JTD

Domyślnie

Cytat Napisał zaviaseq Zobacz post
    ja mam w prędkościomierzu
    patrzę że masz 99 rok belle, co Ci wskazuje wyświetlacz w prędkościomierzu??? oprócz oczywiście przebiegu całkowitego, dziennego i temperatury?
    Ostatnio edytowane przez wiertlo ; 09-03-2011 o 21:24

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał enzo_pl Zobacz post
    Ludzie... Można zrobić wszystko

Najbardziej lubie jak wypowiadają się Ci którzy nigdy tego nie robili.

Sam sie przymierzam do tej wymiany, zakupiłem już obrotmierz on nowej wersjii.

Z tego co widzialem na schemacie, nie potrzeba do tego elektryka - roboty na 1-2 h.

Działa dużo rzeczy na wyświetlaczu - w jtd. powinien również podawać poziom oleju.
    Widzę, że nie bardzo wiesz co piszesz... Jak chcesz zmieścić IC do konsoli sprzed FL?! Poza tym skąd weźmiesz sygnał do niektórych funkcji bez wielu zmian i dokupienia np tempomatu itd?! Zrób i wtedy się wypowiadaj bo np kolega Intell podjął się tego i sam przyznał, że to trochę grzebania i zachodu a on ma wiedzę, jak mało kto tutaj.

Poza tym co jest mniej szkodliwe, ostrzec kogoś przed kosztami i masą roboty czy zagonić w kozi róg twierdząc, że to łatwizna?

---------- Post added at 21:44 ---------- Previous post was at 21:43 ----------

Cytat Napisał wiertlo Zobacz post
    patrzę że masz 99 rok belle, co Ci wskazuje wyświetlacz w prędkościomierzu??? oprócz oczywiście przebiegu całkowitego, dziennego i temperatury?
    Też jestem ciekaw co tam może więcej wyświetlać

enzo_pl
    Gość

Domyślnie

Zamilcz człowieczku.

Jak już mówiłem jakbyś przeczytał (znał chociaż podstawy) włoskiego, to byś wiedział że jedynym problemem jest montaż tego w nawiewie.

Infocenter posiada "KOMPUTER" ktory zbiera dane, informacje apropo temperatury podajesz z sterowania klimy, dane o spalaniu pochodzą z układu który znajduję się w prędkościomierzu od wersji lift. Informacje o bledach, otwartych drzwiach itp. pobiera z konsoli.

Masz podane kable, które musisz spiąć.

jestem w trakcie kompletowania części, ale wiem że nie wymaga to nawet 1% wiedzy elektronicznej, żadnego prograowania itd.

Mam już dosyć słuchania bzdur od ludzi którzy lizneli programowania i próbują na "ciemnym tłumie" robić wrażenia "wgrywaniem softu".

Będę robił tutorial ze zdjęciami, jak dostanę resztę części zabieram się do roboty.

Dodatkowo problemem jest jedynie umiejscowienie przycisków (+, set, -) - szukam dogodnego miejsca.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS

Domyślnie

[QUOTE=enzo_pl;523548]Zamilcz człowieczku.

Ciśnienie mi skacze jak czytam takie odzywki! Może troszke grzeczniej.Co....????
    Jesteśmy na forum gdzie każdy wymienia sie doswiadczeniami w temacie w sposób cywilizowany.
    Troszke kultury i poszanowania, ubrania uwag w inne słowa."podkapca mi to hamam i wieśniakiem" sorka

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

To czekamy na ten tutorial wszechwiedzący Panie łaskawy...

A teraz pokaż mi w Twoim poście poprzednim, gdzie napisałeś o tym, że IC nie pasuje do wersji sprzed FL?! Następnie gdzie podałeś info o potrzebie zmiany prędkościomierza?! Skąd mają inni wziąć wiązkę idącą do IC?! Jak mają sobie obejrzeć np zużycie paliwa, średnią prędkość itd skoro nie mają przycisku do tego?! Dopiero teraz wspomniałeś o przyciskach + i -, które też trzeba jakoś logicznie zamontować. Ciekawi mnie też, jaką rzeźbę trzeba zrobić, żeby ten IC włożyć w starą deskę... Mam Ci dalej wymieniać przykłady Twojej niekompetencji czy sam się zastanowisz?

Osobiste wycieczki sobie daruj bo to nie ma nic wspólnego z tematem i jest co najmniej żałosne...

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Rydułtowy / Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 81 kw r. 2000

Domyślnie

życzę udanych prac i czekam na opis

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    To czekamy na ten tutorial wszechwiedzący Panie łaskawy...

A teraz pokaż mi w Twoim poście poprzednim, gdzie napisałeś o tym, że IC nie pasuje do wersji sprzed FL?! Następnie gdzie podałeś info o potrzebie zmiany prędkościomierza?! Skąd mają inni wziąć wiązkę idącą do IC?! Jak mają sobie obejrzeć np zużycie paliwa, średnią prędkość itd skoro nie mają przycisku do tego?! Dopiero teraz wspomniałeś o przyciskach + i -, które też trzeba jakoś logicznie zamontować. Ciekawi mnie też, jaką rzeźbę trzeba zrobić, żeby ten IC włożyć w starą deskę... Mam Ci dalej wymieniać przykłady Twojej niekompetencji czy sam się zastanowisz?

Osobiste wycieczki sobie daruj bo to nie ma nic wspólnego z tematem i jest co najmniej żałosne...
    Pan łaskawy da jeszcze rade jak za "5zł" zamontować tempomat do wersji przed FL i to w 10 min.Bede w niebie

enzo_pl
    Gość

Domyślnie

Proszę was o więcej powagi, jak już wspomniałem - ja już z tematem się zaznajomiłem, a wy widocznie nie. Po co ten sarkazm ?

Mnie irytuję jak wypowiadają się osoby które tego nie robiły.

Oglądałem już nawiew, i nie powinno być dużo problemu żeby zamontować nowy. Jak ktoś potrafi korzystać z dremela to nie powinien mieć problemu.
    Mam dostęp do fajnej frezarki - więc ew. zaprojektuję jakąś przejściówke po mocowania.

Co do przycisków (mam już pod to miejsce) - jak już wspomniałem mam dojście do fajnego sprzętu, więc nie będę dłubał tylko dostane idealnie przycięte części pod kształt.

Wiązka - póki co pojadę jak z tutoriala - kable od płyty głównej, idealnie pasują.
    Prędkościomierz już u mnie, czekam na daszek (infocenter).
    Kable (wiązki) są.
    Przyciski powinienem mieć do końca miesiąca.

Jeżeli wszystko pójdzie tak jak myślę - to służę później schematami, ew. frezowanie części też mogę załatawić.

Dodatkowo chciałem wpsomnieć, że nie wymaga to elektryka i to miałem na myśli. Nie mówiłem o różnicach w pasowaniu elementów. Tylko podważałem kwestie elektryczne.
    Ponadto nie trzeba wymieniać prędkościomierza bo nie miałbyś połowy kontrolek. - z nowego prędkościomierza wyciągam układ scalony, który zbierze dane z komputera silnika, następnie te kable podłączam pod mój prędkościomierz i dopiero po infocenter
    Czyli wygląda to tak: ECU > Prędkościomierz org. > częśc kabli do układu od nowego > Infocenter / dlatego jest w stanie pobrać dane o spalaniu, itd.
    Ostatnio edytowane przez enzo_pl ; 10-03-2011 o 13:22