Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: do 120km/h rakieta dalej muł co jest ?? JTD

Użytkownik Maniak resoraków Avatar loco145
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Czarna 159 16Virs 07r

Domyślnie do 120km/h rakieta dalej muł co jest ?? JTD

Jak w temacie. Moja alfa 145 do 120km/h nie ma sobie równych w śród aut o podobnej mocy natomiast po tej granicy auto przestaje sie rozpędzać. Czy możliwą przyczyną jest zawór egr ?? może zaślepić go ?? przy starcie mam lekką zamułe i to kiedys też ktoś mowił że może być wina egr. Mam też nastukane na blacie prawie 300kkm ale wtryski nowe (nie regeneracja) i turbo. Gdzie indziej moge szukać jeszcze przyczyn?? z rana jak silnik jest chłodny i dopiero sie rozgrzewa nie ma tego problemu, natomiast po rozgrzaniu auto tak jakby hamuje sie samo... Może winna lezy po stronie akumulatora powietrza który u mnei jest zastąpiony rurą ?? zaznaczam że zanim założyłem co innego litrażowo wodą sprawdzałem pojemność i jest taka sama jak w orginalnej puszce.

alfaromeo145
    Gość

Domyślnie jtd

mi to wygląda na przepływkę ale proponuję diagnostyke komputerowa...

Mieszka w
    Opole
    Auto
    Czarna 159 16Virs 07r

Domyślnie

przepływke maiłem już walniętą całkiem inne objawy. Nie chciała sie wogule kręcić na obroty. Komputer jak zwykle nic nie pokazuje...

ViP Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 75 2.0 TS 148KM, 1988r, Talbot Matra Rancho, 125p '71, 126p '85 Łada 2103

Domyślnie

a jak wygladaja cisnienia paliwa?:>
    ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam

http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html

Sprzedam AR 33, 1.7 92 MKIII kontakt priv

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Polkowice
    Auto
    Alfa Romeo 33 1.4 ie Alfa Romeo 145 1.4 boxer

Domyślnie

Kolego sprawdź jak wygląda filtr paliwa. Miałem podobny problem w TD do na 5 biegu do 3tys/obr szła jak dzika po przekroczeniu maagiczego progu 3 tys nei bujała sie szarpała cudowała. Problemem była zapchany filtr paliwa i syf w przewodach paliwowych i zbiorniku. Po wyczyszczeniu układu problem znikł jak ręką odjoł

Mieszka w
    Opole
    Auto
    Czarna 159 16Virs 07r

Domyślnie

właśnie filtr paliwa wymieniłem ostatnio na wymianie oleju Poki co zaślepiłem ten egr całkowicie i problem znikł. Już nie hamuje sie już przy 3 tys i ciągnie dalej a nawet musze przyznac ze szybciej na obroty sie wkręca i jakoś tak płynniej

Użytkownik Rowerzysta Avatar kezsats
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    AR GT 3,2 V6 Q2

Domyślnie

Cytat Napisał loco145 Zobacz post
    właśnie filtr paliwa wymieniłem ostatnio na wymianie oleju Poki co zaślepiłem ten egr całkowicie i problem znikł. Już nie hamuje sie już przy 3 tys i ciągnie dalej a nawet musze przyznac ze szybciej na obroty sie wkręca i jakoś tak płynniej
    Witam.
    Czy możesz podać linka albo fotki gdzie jest zawor ERG i przepływka oraz w jaki sposób wyczyścić te częsci w ar 145 1.9jtd?
    Mam przejechane 190tyś.km i nie wiem czy te elementy były w ogóle czyszczone.
    Proszę o zrozumnienie ponieważ dopiero rozpoczynam przygodę z 145 1,9jtd.
    Ostatnio edytowane przez kezsats ; 17-03-2011 o 19:34

Mieszka w
    Opole
    Auto
    Czarna 159 16Virs 07r

Domyślnie

prosze bardzo ten pierwszy link to taki poradnik można poczytać sobie z tym że tam na obrazku jest zaznaczone w 2 miejscach ja mam zaślepiony tylko w górnej części.
    drugi jest to instrukcja do 2.4 JTD ale nasza budowa w 1.9 nie różni się niczym więc smiało można z tego skorzystać Co do przepływki to delikatnie bo to wrażliwe urządzenie a znajduje sie na rurze od obudowy filtra powietrza. Jest tam plastikow rura z takim "kikutem" z kablem i kostką do góry tuż przy zbiorniczku płynu hydraulicznego. Tylko nie jestem pewien czy po odpięciu przepływki nie bedzie potrzebna kasacja blędu przepływki. U mnie było to potrzebne ale nie wiem czy warto ją czyścić
    http://www.forum.alfaholicy.org/zrob..._poradnik.html

http://www.forum.alfaholicy.org/zrob..._9_jtd_8v.html

Witamy w śród użytkownikow JTD-ków
    Ostatnio edytowane przez loco145 ; 17-03-2011 o 20:35

Użytkownik Rowerzysta Avatar kezsats
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    AR GT 3,2 V6 Q2

Domyślnie

Dziękuję za poradę, zaworem erg napewno sie zajmę a przepływę zostawię w spokoju.
    Pozdrawiam.

czart79
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kezsats Zobacz post
    Dziękuję za poradę, zaworem erg napewno sie zajmę a przepływę zostawię w spokoju.
    Pozdrawiam.
    egr od razu zaślep ale przepływką powinieneś zająć się, ewentualne jej czyszczenie albo wymiana. ja kupiłem sprawną, używaną