no niestety właśnie nie i dlatego napisałem że to troszkę wróżenie z fusów. Dzisiaj wymieniam olej to pooglądam to koło pasowe.
no niestety właśnie nie i dlatego napisałem że to troszkę wróżenie z fusów. Dzisiaj wymieniam olej to pooglądam to koło pasowe.
Kup sobie w viaken.pl (są też na allegro) interfejs, ściągnij sobie FES-a i zobacz. Nawet jak nic z tego nie wyjdzie, to interfejs ci się przyda. To coś koło 50 zł. za KKL, a za ELM-a coś koło 60. Odrobisz sobie to na jednej wizycie w ASO z podpięciem do kompa
P.S. Nie jest to aż tak wróżenie z fusów, bo komp nie wykaże wszystkiego. Ale ewentualne pole poszukiwań zawęzisz.
co do wróżenie miałem na myśli, że do puki kompa nie podepnę to będzie to wróżenie... A kupie na pewno![]()
Mi też o to chodziłoTylko komp nie wykaże ci np. koła pasowego itp.
Co do odcinania, to mi do czerwonej skali ciągnie cały czas. Około 4.7 tyś odcina. Czyli lekko na czerwonym.
rozwulkanizowane koło pasowe klekocze tylko na wolnych obrotach czy słychać go też przy wyższych obrotach ?? A może to sprzęgiełko na alternatorze ?? Wymieniał ktoś ?? Przypuszczam ze nie jest lekko ...
Ociągnąłem osłonę z silnika i obsłuchuje i obsłuchuje i wydaje mi sie jak by to zawory jednak klekotały albo wtryski![]()
Ostatnio edytowane przez milek_22 ; 23-03-2011 o 17:48
Ale żeby przez dźwięk sprzedawać samochód... Przecież ty ją nie tak dawno kupiłeś.
Wtryski wyjdą ci na wykresach FES. Chociaż w CR jest czasami zabawa w śledzeniu czy problem jest faktycznie z wtryskiem. Czasami trzeba zmienić je miejscami, bo to nie zwykły TDI i na przelew tego nie sprawdzisz.
Olej wymieniony na Mobil Diesel 10w40 ale chyba zmienię na 5w40. EGR wyczyszczony. Pozostało tylko stukaniezawory albo wtryski
(
Zanim zmienisz ten olej i zanim podejmiesz jakieś kosztowne decyzje, to wymień uszczelnienia wtrysków. Tak jak ci pisałem na początku. To są miedziane uszczelki, które w oryginale kosztują coś koło 3-4 zł. Nie jest to majątek, a czasami się zdarza, że któraś puści i robi się klekot klasy TDI. Nie koniecznie będzie to widoczne na zewnątrz w postaci lakowania. Sama wymiana też nie jest trudna.
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
ja tez zrobilem ten blad ,ale po sugestiach kolegi zmienilem szybko (a wlasciwie po kilku miesiacach) na 5W40