To jest "Mobil Super S Diesel 10w40" czy "Mobil Super S Turbo Diesel 10w40" ?
Bo jak ten drugi, to nie ma problemu. Mieści się parametrami w zaleceniach producenta.
To jest "Mobil Super S Diesel 10w40" czy "Mobil Super S Turbo Diesel 10w40" ?
Bo jak ten drugi, to nie ma problemu. Mieści się parametrami w zaleceniach producenta.
W instrukcji masz jasno na białym napisane jakie zalecane są oleje 5W/10W40. str. 311 i 312
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
http://www.forum.alfaholicy.org/czes...alfowskie.html
Ano właśnie opieram się na instrukcji i to przecież jest 10w40 i co ważniejsze spełnia klasę B3 oraz jest CF.
Jedyne co przemawia za 5w40, to baza całkowicie syntetyczna,a więc bardziej stabilne właściwości.
Dobrze się opierasz. Z tym, że wszystkie 5W są w pełni syntetyczne można polemizować.
Ostatnio edytowane przez jendriu ; 27-03-2011 o 11:56
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
http://www.forum.alfaholicy.org/czes...alfowskie.html
Jasne, że nie wszystkie 5w muszą być syntetykami. Nie mniej ciężko jest uzyskać taki parametr lepkości przy półsyntetyku. Założyłem więc, że będzie to pełny syntetyk. Tak czy siak, nie podejrzewałbym oleju o kłopoty z silnikiem autora postu. Myślę, że nie potrzebnie wyda pieniądze, a efektu poprawy nie uzyska.
Olej wymienię profilaktycznie a przy okazji silnik się troszkę oczyści po tak częstej zmianie, aczkolwiek na uciszenie silnika nie liczę. Jak tylko znajdę odrobinę wolnego czasu zrobię próbę przelewową... Tyle tylko, że poza stukaniem nic na wtryski nie wskazuje, bo samochód pali dobrze nawet przy - 15, nie koci, chodzi dobrze, jedyne co się nasuwa na myśl to że wtryski nie wyrabiają z przedwtryskami które mają za zadanie zmiękczać i wyciszać prace silnika i dlatego silnik ma głos jak UniJet. Co do koła pasowego obsłuchałem je z każdej strony i niemożliwym by było żeby z niego niosło się aż tak po całym silniku..... choć chciałbym się mylić hehe
Próba przelewowa nie ujawni ci zawieszeń wtrysków. Myślę tutaj o braku reakcji otwarcia dla małych impulsów. Nie zobaczysz że brak jest otwarcia dla dawki pilotującej. Pierwsze zobacz przez FES-a jakie są korekty wtrysków. Po tym można już wywnioskować w jakich okolicach dzieje się źle, a może nawet będziesz miał diagnozę od razu.
Ile czasu minęło od tego jak zmieniłeś olej ?
max tydzień temu wymieniłem ten olej. Nie więcej. Wydaje mi się jak by po odpaleniu auto pracowało ciszej, dopiero po chwili zaczyna klekotać.
Dopiero po chwili ? Hm... to już nie mam pomysłu.
Nie ma co gdybać. Zrób te wszystkie testy i zobaczymy co ci wyjdzie.
Oprzyj się kolego na trochę nowszej instrukcji - dla silników 1,9 16v ze względu na hydrauliczną regulację luzów zaworowych zalecanym olej jest olej 5W40 - zreszta starsza instrukcja tez go zaleca w naszym klimacie. Wracając do kłopotów kolegi to odpuściłbym sobie wszelkie próby przelewowe - one i tak nie zdiagnozuja wtryskiwaczy w silniku CR. Zamiast tego lepiej przyjrzeć się rozrządowi - był zmieniany i kłopoty zaczęły się po tym zabiegu
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)